18.7 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrganizatorii Festivalului „Maria Tanase“ - nevoiti sa plece la vinatoare de sponsori

Organizatorii Festivalului „Maria Tanase“ – nevoiti sa plece la vinatoare de sponsori

Pe ultima suta de metri, festivalul are nevoie de inca 500 de milioane de lei


Festivalul – Concurs National al Interpretilor Cintecului Popular Românesc „Maria Tanase“ se va desfasura anul acesta in perioada 18 – 20 mai, in incinta Teatrului National din Craiova. Cu doar citeva zile inainte de lansarea oficiala, organizatorii au fost anuntati de superiorii lor de la Ministerul Culturii si Cultelor ca vor avea la dispozitie doar 50 de milioane de lei, desi initial se stabilisera 350 de milioane de lei.


„Sintem foarte suparati ca ministerul trateaza astfel desfasurarea festivalului. Acesta are o anumita importanta si nu mi se pare corect sa ne aloce aceasta suma. Noi am prezentat inca de anul trecut un pachet minimal cu manifestari pentru finantare, iar suma totala a ajuns la valoarea de 1,6 miliarde de lei. De la minister ne-au transmis insa ca au fost aprobate doar 600 de milioane de lei, in aceasta situatie fiind nevoiti sa reducem din numarul manifestarilor de la 30 la 21. Cum era si normal, am micsorat si sumele necesare pentru fiecare in parte. In luna martie am primit alta lovitura, fiind anuntati ca nu trebuie sa tinem cont de suma care ne-a fost transmisa. Motivul invocat a fost ca persoana care se ocupa de aceasta problema nu mai lucreaza la minister, aceasta neconsultind pe nimeni inainte sa aprobe bugetul. Si acum, chiar inainte de conferinta de presa, mi s-a adus la cunostinta ca ministerul va contribui doar cu 50 de milioane de lei“, a declarat Dan Lupescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj.


Organizatorii, printre care se numara si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Dolj, Consiliul Judetean Dolj si DJCCPCN Dolj, se vad nevoiti sa caute sponsori pe ultima suta de metri. Si cum un ghinion nu vine singur niciodata, acestia au fost anuntati de unul dintre principalii sustinatori financiari ca anul acesta nu va mai contribui la desfasurarea concursului. Vestea a venit ca un trasnet, mai ales ca organizatorii au intimpinat dificultati in a gasi oameni care sa ajute festivalul. Firme importante din oras au „imbogatit“ bugetul cu sume cuprinse intre zece si 15 milioane de lei.


„Sponsorul care ne sustinea cu o suma importanta ne-a transmis ca nu isi mai permite sa ne dea bani asa cum facea in fiecare an. Din acest motiv, in prezent avem un deficit de aproximativ 500 de milioane de lei, bani pe care trebuie sa ii gasim prin realizarea unor artificii. Noi speram insa sa ducem la bun sfirsit ceea ce ne-am propus si sa nu ii dezamagim pe oaspetii nostri. Ii asteptam in continuare pe sponsori sa vina sa ne ajute, dar pina acum nu am avut un prea mare succes, desi aveam promise cele 500 de milioane de lei“, a spus Mihai Fifor, directorul CJCPCT Dolj.


In acest an, consilierii judeteni nu au mai primit invitatii, cei care doresc sa participe la festival fiind obligati sa isi cumpere bilete. Consiliul Judetean Dolj a participat cu o suma de trei miliarde de lei. In conformitate cu noile modificari legislative, incepind cu 1 iulie 2005, finantarea Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj nu se va mai face din bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, ci din cel al Institutului Cultural Român.


Nume sonore vor sustine recitaluri pe scena festivalului


Craiovenii care doresc sa asiste spectacole pot achizitiona bilete pentru fiecare zi a festivalului cu cite 100.000 de lei. Acestea pot fi cumparate de la agentia de bilete a Teatrului National, dar si de la sediul CJCPCT Dolj, din strada Alexandru Macedonski, nr. 28. Concursurile se vor desfasura pe 18 si 19 mai, incepind cu ora 18.00, si vor dura aproximativ cite doua ore, dupa care vor urma recitalurile. In fiecare seara, pe scena vor evolua 20 de concurenti care spera sa cistige marele premiu de 2.500 de dolari. Printre vedetele cintecului popular românesc care vor urca pe scena se numara nume sonore cum ar fi Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu, Niculina Stoican sau Dumitru Farcas. De asemenea, la recitaluri vor participa doua orchestre, cea a Ansamblului „Maria Tanase“, condusa de Nicu Cretu, si cea a Companiei Nationale Teleradio Moldova, dirijor Petrica Neamtu. Gala laureatilor va avea loc vineri, 20 mai, fiind urmata de la ora 19.30 de recitaluri extraordinare. In acest an se implinesc 50 de ani de la infiintarea CJCPCT Dolj, fiind aniversata si cea de a 18- a editie a Festivalului „Maria Tanase“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU