• Fostul presedinte al partidului, Marin Diaconescu, a fost umilit prin iesirea din cursa inca din primul tur • Delegatii au votat de trei ori, pentru a-si alege noul sef • Lucrarile s-au desfasurat pe durata a peste noua ore • Nicolae Vacaroiu, prezent la conferinta PSD Olt, a spus ca nu a mai participat la o asemenea sedinta • „Preotul Bula“ din Perieti a propus ca toti cei trei candidati la sefia partidului sa fie presedinti, prin rotatie • Marin Diaconescu a jucat „murdar“ si a influentat decisiv votul electorilor prin recomandarile facute de la prezidiu
Oltenii nu se dezmint. Simbata, aproximativ 300 de delegati ai organizatiei PSD din intreg judetul s-au intrunit in sala de spectacole a Casei de Cultura a Tineretului din Slatina, pentru a participa la Conferinta Judeteana a partidului si pentru a-si alege noul presedinte. Initiativa a fost dusa la capat abia dupa noua ore de dezbateri si negocieri. Pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca discutiile sa dureze atit de mult, numarul pesedistilor olteni s-a redus de la o ora la alta, fapt care a dus la modificarea raporturilor de forta dintre cele trei tabere. Sosit de la Bucuresti pentru a superviza legitimitatea lucrarilor PSD din Olt, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a asistat calm la discutii si s-a amuzat pe seama participantilor. Pentru a da bine in fata prim-vicepresedintelui PSD la nivel national, pesedistii olteni au cautat sa lase impresia unei armonii depline, pentru ca, inaintea aflarii rezultatului celui de-al treilea tur de scrutin, respectiv dupa noua ore, simpatizantii celor doi „finalisti“ (senatorul Ion Toma si deputatul Florin Iordache) sa-si dea arama pe fata si sa ii indemne pe alegatori sa voteze ba cu unul, ba cu altul. Fostul presedinte al organizatiei, Marin Diaconescu, a candidat pentru un nou mandat, dar, spre surprinderea tuturor, a iesit din cursa inca din primul tur.
Presedinti prin rotatie
Dupa citeva discursuri, delegatii au trecut la propunerile in plen pentru noua componenta a structurilor de conducere ale partidului si la anuntarea candidaturilor pentru marele „pot“ de presedinte al organizatiei. Cei trei candidati au fost: Marin Diaconescu, fost prefect al judetului si presedinte al organizatiei din 1996, deputatul Florin Iordache si senatorul-patron Ion Toma. Inainte de scrutinul propriu-zis, fiecare candidat a incercat sa atraga voturile delegatilor cum s-a priceput mai bine. Diaconescu a spus ca este vechi in partid, dar ca acest lucru nu inseamna neaparat ca s-a invechit. Toma a sustinut ca este un om al faptelor si mai putin al vorbelor, asa ca a cerut increderea electorilor, pentru a demonstra ce poate, iar Iordache s-a multumit sa atraga atentia asupra slabei relatii dintre centru si organizatiile locale, care a dus la sciziuni intre membrii partidului.
Taberele celor trei considerau ca lupta pentru postul de presedinte al organizatiei va fi extrem de aprinsa. In vreme ce Diaconescu a avut de partea sa un segment important al fostilor directori de institutii descentralizate, deloc putini, Toma a fost sprijinit in special de delegatii din teritoriu, primari sau viceprimari, satui de conducerea dictatoriala a lui Diaconescu, iar Iordache s-a bazat pe voturile Rodicai Stanoiu, ale lui Gheorghe Anghel, primarul din Caracal, si Marin Ionica, fost presedinte al consiliului judetean, ex-prim-vicepresedinte al partidului si presedinte al filialei din Slatina. Pentru a destinde atmosfera incordata din sala, presedintele PSD din comuna Perieti, preotul Liviu Mazare, cunoscut sub numele de „Preotul Bula“, a venit cu o solutie inedita, care a stirnit hohote de ris in rindul celor prezenti: pentru ca toti candidatii erau persoane foarte cunoscute in partid, el a propus ca ei sa fie presedinti prin rotatie.
Simbata Tomii
Rezultatele primului tur de scrutin au adus cu sine primele surprize: Marin Diaconescu a iesit din cursa pe usa din dos, cu numai 48 de voturi, Iordache a obtinut 129 de voturi, iar Ion Toma – 111; patru buletine au fost declarate nule. A urmat aprobarea componentei noilor structuri de conducere ale partidului: Consiliul Judetean al PSD Olt (compus din 179 de persoane), Comisia judeteana de control financiar (sapte membri), Colegiul judetean de arbitraj (sapte membri) si Delegatia permanenta (48 de membri) care va participa la lucrarile Congresului PSD de la Bucuresti, din 21-22 aprilie. Un moment important al alegerilor s-a petrecut inainte de desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin, cind perdantul Diaconescu a cerut cuvintul. Desi Vacaroiu i-a recomandat acestuia ca discursul sau sa nu influenteze delegatii, fostul prefect nu a putut pierde prilejul de a indica simpatizantilor cum sa voteze: „Multumesc celor care mi-au dat votul. Sper ca aceia care m-au votat vor sti sa aleaga cu discernamint in continuare, pentru ca eu cred ca acela care poate aduce un suflu nou in partid ar fi (aici a fost intrerupt de Nicolae Vacaroiu: «Dle Diaconescu, va rog sa nu spuneti, nu e corect!» – n.r.) … Ion Toma“.
Recomandarea fostului sef al partidului a fost intimpinata cu urale amestecate cu huiduieli. Cel de-al doilea tur a fost extrem de asteptat. Daca votantii si-ar fi mentinut linia, candidatul invingator ar fi trebuit sa obtina un scor strins, dar sigur. Ceea ce s-a intimplat a uimit insa pe toata lumea: scorul a fost egal, 142-142, un vot fiind anulat. De la locul sau, Vacaroiu a spus ca asa ceva nu a mai intilnit in cariera sa: „Cea mai lunga sedinta de acest fel la care am participat a durat cinci ore si jumatate si a avut loc in Arges“. La Slatina trecusera deja sapte ore, iar alegerile nu se terminasera.
Pentru a pune capat situatiei care ameninta sa devina critica, presedintele Senatului a venit cu ideea separarii griului de neghina. Fiecare delegat in parte a fost chemat la cabinele de vot, unde, dupa ce-si primea buletinul de vot, alegea candidatul dorit si depunea hirtia sub ochii membrilor comisiei de numarare a voturilor. Procedura a fost anevoioasa, dar s-a crezut ca este cea mai indicata in acele momente. Aflarea rezultatul final i-a tinut cu sufletul la gura pe pesedisti mai mult de o ora. Ion Toma a fost declarat presedinte al PSD Olt cu 140 de voturi, contracandidatul sau, Florin Iordache, pierzind la diferenta de… un vot. Un vot a fost anulat.
Tendintele noului presedinte
Noul sef al pesedistilor olteni si-a aflat echipa in citeva minute. Surprizele au continuat. Prim-vicepresedinte a fost ales Paul Stanescu, un apropiat al senatorului oltean, si nu Marin Diaconescu, asa cum se astepta toata lumea. Noul trezorier al organizatiei a fost numit fostul director al Finantelor Publice Olt, Marin Gubandru, iar secretar executiv este Ioan Nedelea, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Olt. In Biroul Executiv au intrat oameni de baza ai lui Toma, dar si ai contracandidatului acestuia, impreuna cu citiva sustinatori. Astfel, cei 11 vicepresedinti sint: Marin Diaconescu, Luminta Tudora, Ion Bozga, Tudor Udrescu, Corneliu Parnuta, Gheorghe Dumitrescu, Daniel Barbulescu, Florin Mateiana, Florin Iordache, Marin Ionica, Gheorghe Anghel.
La primul sau discurs ca presedinte al PSD Olt, Ion Toma a dat clar de inteles care vor fi tendintele sale: „Imi pare rau ca au iesit de pe liste oameni care mi-au fost aproape, dar sint sigur ca vor intelege si ca ma vor sprijini in continuare. (…) Va promit ca aceia care au fost linga mine si linga partid se vor regasi in viitor pe liste si pe posturi“. Trecusera aproape noua ore si jumatate de la inceputul lucrarilor…
Ion Toma este patronul firmei de constructii SCADT Slatina, care a inaltat somptuosul sediu al Prefecturii Olt. Acesta a fost directorul de campanie electorala, in turul II, al lui Gheorghe Paunescu, fost primar al Slatinei intre anii 1996-2004 si care, in prezent, este cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor al IJP Olt, alaturi de alte 27 de persoane, pentru o frauda de peste 15 miliarde de lei.