8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPD crede ca a gasit solutia pentru debarcarea lui Nastase si Vacaroiu de la sefia Camerei Deputatilor si a Senatului

PD crede ca a gasit solutia pentru debarcarea lui Nastase si Vacaroiu de la sefia Camerei Deputatilor si a Senatului

Parlamentarii PD cred ca au gasit solutia pentru schimbarea din functie a presedintilor PSD ai celor doua Camere ale parlamentului, Adrian Nastase – la Camera Deputatilor, respectiv Nicolae Vacaroiu – la Senat. Presedintele PD Dolj, senatorul Radu Berceanu, a declarat simbata, in cadrul unei conferinte de presa, ca parlamentarii acestei formatiuni politice vor sa includa in noul regulament de functionare al celor doua camere un amendament care ar permite partidelor politice din coalitia aflata la guvernare sa voteze schimbarea lui Nastase si Vacaroiu din functii. Potrivit propunerii, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului ar trebui sa se faca prin votul a jumatate plus unu din totalul parlamentarilor in functie, pentru fiecare camera in parte. „Daca majoritatea parlamentarilor sint de o parere, acea parere trebuie si pusa in practica. Domnii Nastase si Vacaroiu vor sa ramina in functii, desi nu sint sustinuti de o majoritate in parlament“, a declarat Radu Berceanu.


Procedurile de vot ar putea da batai de cap


Ca sa intre pe ordinea de zi, amendamentul trebuie mai intii sa primeasca votul favorabil al comisiei de specialitate, care se va constitui in acest scop. Mai departe, pentru a fi adoptata, propunerea de modificare a regulamentului trebuie adoptata cu o majoritate simpla, si anume cu votul a jumatate plus unu din numarul parlamentarilor prezenti la sedinta. In aceste conditii, ambele masuri, adica atit schimbarea regulamentului, cit si debarcarea presedintilor celor doua Camere ar fi la indemina actualei coalitii aflate la guvernare.


Potrivit regulamentului actual, cel putin in ceea ce priveste Camera Deputatilor, presedintele poate fi schimbat doar pe motive bine intemeiate (aspecte care privesc incalcarea legii), la propunerea a cel putin o treime dintre deputati, care sa provina din rindul a cel putin trei partide, lucru criticat de senatorul Berceanu. Acesta a acuzat citiva judecatori de la Curtea Constitutionala, care au vizat prezentul regulament, cu referire directa la fostul senator PSD de Dolj, Ion Predescu. „Predescu, Axinte Gaspar si altii au luat o decizie la Curtea Constitutionala de rid si studentii de la Drept din anul intii de facultate“, a spus Berceanu.


Daca amendamentele propuse de democrati vor fi adoptate, ramine de vazut cum vor fi ele intimpinate de judecatorii de la Curtea Constitutionala.


Alte modificari propuse pentru regulamentul parlamentar se refera la introducerea unor aspecte noi, cum ar fi audierile parlamentare pe teme de actualitate, cu participarea presei, precum si „ora guvernului“. Cel din urma aspect priveste prezenta saptaminala a premierului insotit de ministri in parlament, pentru a da explicatii si pentru a i se adresa intrebari referitoare la activitatea guvernamentala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS