• Presedintele Statelor Unite, convins ca angajamentele ferme de eradicare a coruptiei „nu sint doar vorbe, ci si fapte“ • Traian Basescu vrea ca România sa fie inclusa pe aceeasi foaie de parcurs cu Polonia si Slovacia in vederea liberalizarii vizelor • Incep negocierile pentru amplasarea bazelor americane
In mai putin de trei luni de mandat, Traian Basescu a refacut diplomatic axa Bucuresti – Londra – Washington. Miercuri seara, 35 de minute in Biroul Oval, cu presedintele George W. Bush, suficient ca Traian Basescu sa-si prezinte prioritatile pe plan intern si extern si sa obtina confirmarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite si România. „Sint impresionat de presedintele tarii dumneavoastra si va sint recunoscator pentru prietenia dumneavoastra. România s-a dovedit un aliat ferm al libertatii“, si-a inceput George W. Bush declaratia de presa dupa intilnirea cu Traian Basescu.
Statele Unite sint aliatul României, iar poporul român trebuie sa stie ca au trecut zilele cind fortele straine il puteau ameninta, fiind lipsit de ajutor, a adaugat seful administratiei de la Washington. „Este important pentru o societate sa recunoasca faptul ca are aliati suficient de puternici care sa-i permita sa se dezvolte, sa treaca de la un regim de dictatura la o societate libera. Nu este o tranzitie usoara, dar acest sprijin face cu siguranta tranzitia mai usoara, stiindu-se foarte bine ca exista securitate oferita prin intermediul tratatelor bilaterale si prin intermediul NATO“, a apreciat Bush. „Aceasta este o relatie speciala, bazata pe valori comune. Sint onorat sa il numesc pe presedintele României prietenul meu si sint mindru sa numesc România un aliat puternic al SUA“, a repetat presedintele american.
„Cred ca acest presedinte este un lider deosebit“
Redefinirea strategiei privind regiunea Marii Negre, precum si, in particular, aspectele referitoare la Republica Modova au fost subiecte care l-au facut pe liderul de la Casa Alba sa declare ca Traian Basescu „este o persoana care trebuie ascultata in probleme precum Republica Moldova si vecinatatea acesteia“. Insa aceasta nu a fost singura apreciere la adresa sefului statului.
Presedintele american s-a aratat impresionat de campania initiata de Traian Basescu in ceea ce priveste eradicarea coruptiei la nivel guvernamental. „Presedintele si-a luat un angajament ferm in aceasta privinta. El crede in transparenta si in statul de drept si acest lucru este foarte important pentru companiile americane care cauta un loc unde sa investeasca. Noi credem ca nu sint numai vorbe, ci si fapte“, a aratat George W. Bush. „Consider România un aliat special al SUA, deoarece impartasim aceleasi valori: drepturile omului, demnitatea umana, statul de drept, transparenta, lupta impotriva coruptiei. Cred ca acest presedinte este un lider deosebit, pentru ca s-a angajat sa respecte aceste valori. Dorim sa colaboram cu prietenii nostri in regiune pentru a asigura stabilitatea si pacea“, a mai spus presedintele american.
El si-a amintit de vizita la Bucuresti din noiembrie 2002 si de aparitia curcubeului cu prilejul discursului rostit in Piata Revolutiei. „Nu voi uita vizita la Bucuresti si «discursul curcubeului». A fost unul dintre cele mai grozave momente ale presedintiei mele sa vorbesc chiar in piata in care Ceausescu a rostit ultimul sau discurs, iar curcubeul care a aparut in timpul ploii ajungea pina in spatele balconului. A fost un semn clar, din punctul meu de vedere, ca libertatea este puternica“, a spus Bush, in timp ce presedintele Basescu i-a replicat ca a fost un semn al destinului. Traian Basescu a insistat, in timpul discutiilor cu George W. Bush, in mod particular, asupra regimului vizelor la care sint supusi in prezent cetatenii români care calatoresc in SUA. Seful statului român a afirmat ca România trebuie sa fie inclusa in aceeasi foaie de parcurs ca si Polonia sau Slovacia in privinta liberalizarii regimului vizelor.
In asteptarea bazelor americane
Amplasarea unor baze militare americane pe teritoriul României a fost, de asemenea, un subiect dezbatut in Biroul Oval. Care a fost rezultatul convorbirilor pe aceasta tema, Traian Basescu a evitat sa spuna. Care este politica SUA in aceasta privinta a spus-o insa Donald Rumsfeld. Statele Unite sint interesate sa-si „rearanjeze“, „intr-o perioada rezonabila“, amplasamentele militare, a declarat secretarul american al Apararii, fara a face insa vreo nominalizare. „Nu avem in vedere nici un fel de baze permanente, de dimensiuni mari, in afara celor existente. Planificam totusi sa incepem discutiile cu anumite tari europene pentru a detine locatii operationale, in colaborare cu tarile respective. I-am spus presedintelui astazi ca noi sintem pregatiti sa incepem discutiile cu România pentru a vedea la ce fel de intelegere putem ajunge. Acest lucru ar fi atit in interesul României, cit si al nostru“, a spus Donald Rumsfeld, la finalul unei intrevederi cu Traian Basescu.
Seful Pentagonului a precizat ca nu a fost stabilit inca un termen pentru amplasarea acestor baze, iar discutiile concrete vor incepe „intr-un interval rezonabil de timp“. „Ceea ce dorim noi sa realizam pe plan global este sa ne reorganizam. Noi ne aflam acum cumva tot acolo unde eram si cind s-a incheiat Razboiul Rece, intr-o pozitie statica de aparare. Secolul al XXI-lea este insa o perioada cu totul diferita, trebuie sa avem flexibilitate pentru a putea merge unde avem nevoie si trebuie sa ne orientam catre o cu totul alta parte a lumii. Asadar, ne reorganizam in Asia, in Europa si in intreaga lume“, a mai spus Rumsfeld.