13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiron Cozma se teme sa nu fie otravit

Miron Cozma se teme sa nu fie otravit

• Fostul lider al minerilor din Valea Jiului refuza hrana din penitenciarul craiovean, preferind sa manince doar ce primeste de acasa • In schimb, criminalul Passaris este foarte multumit de conditiile din inchisoare


Deputatii Nati Meir (PRM) si Petre Tarniceru (PSD), din cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, au vizitat ieri Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) Craiova, pentru a verifica modul de respectare a drepturilor omului in cazul persoanelor detinute in aceasta inchisoare. In cadrul vizitei, cei doi deputati au tinut sa discute si cu doi dintre cei mai „vestiti“ detinuti din penitenciarul craiovean: Miron Cozma si Konstantinos Passaris.


Grecul Passaris – condamnat la detentiune pe viata dupa ce a ucis doi angajati ai casei de schimb valutar si amanet „Le Petit Bijou“ din Bucuresti – s-a aratat foarte multumit de conditiile din inchisoare. „Passaris ne-a spus ca e fericit, e multumit, iar celula in care e cazat este foarte buna“, a mentionat deputatul Nati Meir. Nu acelasi lucru se poate spune insa de Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului.


„Luceafarul huilei“ vrea o priza


„Am discutat cu Cozma aproximativ jumatate de ora. Ne-a spus ca are probleme cu o ureche si nu aude prea bine, dar si ca il supara stomacul. Tocmai din aceasta cauza refuza hrana de aici, mincind numai ce primeste de acasa, pentru ca ii e frica sa nu fie otravit. Ne-a spus ca in acest penitenciar au fost detinuti care au murit otraviti“, a declarat deputatul Petre Tarniceru. Comandantul PMS Craiova, Anton Lapadat, sustine insa ca refuzul de hrana din partea lui Miron Cozma ar fi doar un „fason“: „Nu e adevarat, nici un detinut de la noi nu a murit otravit, astea sint doar incercari de-ale lui Cozma de a obtine un regim preferential“.


Una dintre nemultumirile lui Miron Cozma (foto), expuse ieri celor doi deputati, tine de faptul ca nu are priza in celula. „Ne-a spus ca ar vrea sa-si poata face si el un ceai cald sau sa-si incalzeasca mincarea pe care o primeste de acasa, or, nu poate pentru ca nu are priza in celula“, a precizat deputatul Nati Meir, recunoscind totusi ca, „date fiind conditiile de maxima siguranta, e normal sa nu aiba priza in camera“. Si totusi, asa cum mentioneaza comandantul penitenciarului, „Cozma are priza, dar pe hol, la care este conectat televizorul din celula“.


Deputatul peremist Nati Meir, uitind o clipa ca face parte din puterea legislativa, a declarat ca va face tot ce-i sta in puteri ca sa-l scoata pe Cozma de la puscarie: „Cind eram la el in camera, m-am jurat ca voi face tot ce-mi sta in putinta ca Miron Cozma sa fie eliberat“. Intrebat de ziaristi daca nu considera ca o asemenea afirmatie inseamna imixtiune in treburile justitiei, deputatul a evitat insa raspunsul.


Cu toate acestea, Nati Meir va incerca chiar saptamina viitoare sa-l „ia la o plimbare“ pe Miron Cozma: „Il vom invita pe Miron Cozma, saptamina viitoare, in fata Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Camerei Deputatilor, pentru a spune si in fata celorlalti membri ai comisiei care sint conditiile din penitenciar. Deocamdata, Cozma ne-a spus astazi (n.r. – ieri) ca nu este pregatit sa discute cu ziaristii, dar va face asta saptamina viitoare, dupa ce isi va pregati discursul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS