5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitorii au cam lipsit la colocviul „Marin Sorescu, azi“

Scriitorii au cam lipsit la colocviul „Marin Sorescu, azi“

Primaria Craiova a gazduit simbata colocviul „Marin Sorescu, azi“, prezidat de Eugen Simion presedintele Academiei Române, la care invitati de onoare au fost si ex-presedintii României, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Ion Iliescu nu a fost prezent, „din cauza unei gripe rebele care l-a rapus la pat“, dupa cum a motivat primarul Solomon, totodata, regretind ca nu l-a inivitat pe regele Mihai. Printre marii absenti s-au numarat Nicolae Manolescu, Eugen Negrici, Constanta Buzea, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Adrian Pintea etc. Moderatorul acestei intilniri, Eugen Simion, i-a propus primarului Solomon infiintarea in centrul Craiovei a unei librarii a Academiei Române care sa poarte numele lui Marin Sorescu. De asemenea, Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National Craiova, prezent la colocviu, a spus ca va face toate demersurile posibile catre Ministerul Culturii, astfel incit TNC sa poarte numele lui Marin Sorescu. Printre invitatii de seama au mai fost si oaspeti din Serbia, Suedia, Italia si Irlanda. Senatorul Adrian Paunescu a tinut sa precizeze ca „Marin Sorescu nu a murit de moarte naturala“, ca vinovati de decesul acestuia ar fi redactorii de la o revista literara craioveana finantata de stat (pe care nu a numit-o – n.r.), inclusiv citiva oameni politici care nu l-au lasat sa-si termine mandatul de ministru al culturii. Presedintele Academiei a intervenit prompt: „Cei care l-au alungat din redactie ar trebui sa-si ceara scuze si acelasi lucru ar trebui sa-l faca si acei oameni politici. Nu se poate ca un poet ca Marin Sorescu sa fie dat afara ca un portar!“.


Emil Constantinescu – „critic literar“


Atmosfera a fost atit de academica, incit la scurt timp dupa salutarea de bun venit a academicianului Fanus Neagu, acesta s-a plictisit si a parasit sala fara sa rosteasca un cuvint. Intilnirea cu Emil Constantinescu a scos asistenta din „adormire“. Fostul presedinte al României a stirnit ilaritate in sala. Permanent, acesta l-a confundat pe Sorescu cu Paunescu: „In poezia sa exista o parodie a parodiei lui Paunescu“. Sau cum in „Iona“ lui Paunescu se pot face conexiuni cu Vechiul si Noul Testament etc. A fost cel putin penibil, mai ales in momentele in care „Geologul“ incerca sa fie si critic literar. Cei prezenti nu se puteau stapini din ris. Circul s-a incheiat cu decernarea Premiului National „Marin Sorescu“ pe anul 2004, acordat de Academia Româna. Aceeasi institutie a acordat diplome tuturor invitatilor.


„Cosmarul s-a terminat“


Acesta este titlul primului editorial semnat de Marin Sorescu, in primul numar al revistei de cultura Ramuri, in ianuarie ’90, si al carei redactor-sef era. Redam citeva fragmente, al caror continut – asociat cu ultimele evenimente politice – poate face un pic de lumina in mintile cititorilor nostri.


„Am asistat ingrozit la asaltul terorii din ultimii ani. In revista noastra, acest asalt incepea de pe prima pagina si se latea tot mai mult, tinzind sa se uneasca uneori cu asaltul care venea de pe ultima pagina. Celebrul portret inainta vertiginos catre «recunoasterile internationale», in mijlocul carora se lafaia acelasi portret multiplicat cosmaresc. Mai ramasesera citeva pagini pe la mijloc. O mica insula care mai rezista inca. De ce nu ne-am dat cu totii demisia? Am considerat ca e mai important sa pastram chiar si aceasta sfinta insula, in care, de bine, de rau, se mai putea respira. Un comandant se scufunda o data cu vasul“. (Ceausescu, credeti ca gindea altfel despre „comandant“? – n.r.). (…) „Starea aceasta de razboi ne-a macinat fiinta ani de zile“. (…) „A fost inventata «diversiunea» meditatiei transcendentale. Furia cu care s-a actionat atunci asupra intelectualilor inclusi pe listele transcendentalilor a fost geamana cu represiunea impotriva dizidentilor din ultimii doi ani“. (…) „Cine mai indraznea sa-l critice pe Vadim Tudor, cind stia ce forte il sprijina si propulseaza sa tabere ca un leu paraleu asupra culturii române?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU