10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin luna martie, numarul angajarilor va spori

Din luna martie, numarul angajarilor va spori

Gasirea unui loc de munca a devenit o prioritate pentru tot mai multi craioveni. Din acest motiv, cei care nu mai lucreaza apeleaza la cursurile de (re)calificare in speranta ca vor gasi mai usor un loc de munca. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj organizeaza in luna martie o noua serie de cursuri, printre care se numara cele de zidar, zugrav, agent de asigurari, agent de paza, electrician, dulgher, lucrator in comert sau frizer.


„Cei care vor sa se inscrie trebuie sa vina la sediul nostru cu actul de identitate, certificatul de nastere, diploma de studii, dar si o adeverinta medicala din care sa rezulte ca sint apti sa urmeze cursul respectiv. De obicei, rata de plasare este de 50% in 12 luni. Diplomele pe care le primesc absolventii sint recunoscute pe plan national. Gasirea unui loc de munca depinde in primul rind de cerintele pietei, din acest motiv si noi incercam sa le oferim somerilor specializari care sint la mare cautare“, a precizat Catalin Dumitrescu, purtatorul de cuvint al AJOFM Dolj.


Anul trecut, AJOFM a pregatit 804 persoane dintre care 200 au fost incadrate in munca. Conform normelor in vigoare, patronii au obligatia de a anunta locurile de munca vacante in maximum cinci zile de cind au devenit libere. Reprezentantii AJOFM Dolj selecteaza persoanele care corespund cerintelor impuse, acestea fiind trimise la angajator, care are ultimul cuvint de spus la incadrarea personalului.


Meseria de constructor, cautata de angajatori


In aceasta iarna, la nivelul judetului au fost inregistrate cele mai multe concedieri. Reprezentantii AJOFM Dolj se asteapta insa ca, o data cu incalzirea vremii, sa creasca numarul angajarilor si sa scada cel al somerilor. Purtatorul de cuvint al agentiei a declarat ca situatia se repeta in fiecare an, deoarece multe slujbe sint sezoniere.


„Pina prin octombrie, am lucrat la o sera, la Isalnita. Nu eram platit foarte bine, insa aveam un salariu. Apoi mi-au zis ca nu mai au nevoie de mine si o sa ma bage in somaj. Nu am avut ce face si de atunci mi-am cautat loc de munca, dar nu am gasit nimic. Fostul patron mi-a zis ca din martie poate sa ma primeasca din nou, asa ca astept. M-am gindit sa urmez un curs, ca sa am si un act la mina“, a precizat Viorel Ilie, somer.


O data cu venirea primaverii, cei mai cautati vor fi constructorii, muncitorii din sere, dar si ospatarii. Majoritatea celor care vor fi angajati in aceasta perioada vor fi insa din nou concediati la iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS