13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitorul Gheorghe Ivascu, acuzat de inselaciune si evaziune fiscala

Scriitorul Gheorghe Ivascu, acuzat de inselaciune si evaziune fiscala

Procurorii il acuza ca a „uitat“ sa evidentieze in contabilitate si sa achite contravaloarea unor bonuri valorice pentru carburanti


Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dispus ieri trimiterea in judecata a scriitorului Gheorghe Ivascu, de 42 de ani, din Caracal – Olt, acuzat de inselaciune si evaziune fiscala. Procurorii considera ca inculpatul, sub paravanul firmei sale, a derulat afaceri cu benzina si motorina de ordinul miliardelor.


Dacia firmei a consumat benzina si motorina de 11 miliarde in doua luni


In 1992, Gheorghe Ivascu a infiintat firma SC ACSI CONCORDIA ROMÂNA SRL, cu sediul in Caracal, judetul Olt. Firma, al carei unic asociat si administrator era, avea ca obiect de activitate pregatirea si prezentarea de spectacole de teatru, folclorice ori de cabaret. Pe baza probelor adunate la dosar, anchetatorii au concluzionat ca Ivascu nu a inregistrat in contabilitate toate operatiunile economice derulate in numele societatii si nici nu a virat la bugetul de stat impozitul pe venit aferent. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, scriitorul a obtinut in mod fraudulos, in 2003, venituri de ordinul miliardelor de lei din afaceri cu bonuri de carburanti, pe care le obtinea de la sucursalele PECO din tara, dar nu le mai platea si nici nu le evidentia in contabilitate. A reusit sa achizitioneze in 2003 de la sucursalele PECO din tara bonuri de carburanti in valoare de 11,6 miliarde de lei, din care cele achizitionate in lunile octombrie-noiembrie ale acelui an de la PECO Dolj, Cluj si Bistrita, in valoare totala de 3,95 miliarde de lei, nu au mai fost achitate, situatie in care unitatile prejudiciate au sesizat organele de urmarire penala.


Cu ocazia audierii, Gheorghe Ivascu le-a declarat anchetatorilor ca nu a achitat bonurile de carburant deoarece, in octombrie 2003, in timp ce se afla in gara Brasov, i s-a furat o geanta in care avea circa 120.000 de dolari si 400.000.000 de lei. Furtul nu a fost sesizat niciodata organelor de politie. Intrebat de unde avea aceasta suma, scriitorul a sustinut ca a imprumutat-o de la niste prieteni a caror identitate nu vrea sa o divulge. Culmea este ca firma SC ACSI CONCORDIA ROMÂNA SRL, patronata si administrata de Ivascu, avea un singur autoturism – o Dacia 1310. Or, Dacia mergea cu benzina, asa ca nu se explica de ce a avut nevoie scriitorul de bonuri valorice pentru motorina si o Dacie nu putea consuma in doua luni carburanti de 11,6 miliarde, nici daca ar fi functionat nonstop.


Scriitorul e prea bolnav pentru arest


Cu ocazia unui control efectuat in martie 2004, inspectorii Directiei de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Olt au constatat ca Ivascu s-a sustras de la plata unui impozit pe venit in suma de 174.109.455 de lei. Luind in considerare si acest capat de acuzare, procurorii Curtii de Apel Craiova au dispus trimiterea in judecata a scriitorului pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala, fapte pedepsite cu pina la 20 de ani de inchisoare. Gheorghe Ivascu mai are la activ o condamnare de doi ani inchisoare cu suspendare, tot pentru evaziune fiscala. Intr-o asemenea situatie se procedeaza, de obicei, la arestarea preventiva a inculpatului, insa procurorii au apreciat ca o asemenea masura i-ar inrautati starea de sanatate a scriitorului, care sufera de diabet zaharat de tip II, hepatomegalie cu structura hiperecogena si colecist plin cu calculi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS