19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascalii doljeni au dat in judecata primarii, consiliile locale si inspectoratul scolar

Dascalii doljeni au dat in judecata primarii, consiliile locale si inspectoratul scolar

135 de unitati de invatamint din judetul Dolj, inspectoratul scolar, consiliile locale si primarii din mai multe localitati doljene au fost actionati in judecata ieri de peste 2.400 de dascali, care vor sa-si recupereze diferentele salariale neachitate in ultimii trei ani.


„Prin Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic se stabilea ca anumite sporuri cuvenite personalului didactic si didactic auxiliar – precum sporul de solicitare neuropsihica de 3% pe transe de vechime, sporul de fidelitate de 15% pentru cei cu o vechime in invatamint mai mare de zece ani, gradatia de merit de 20%, salariul de merit de 15%, sporul de dirigentie de 10% si indemnizatia de conducere – vor fi introduse in salariul de baza, utilizat pentru calculul celorlalte drepturi banesti. Pentru ca asta nu s-a intimplat, am decis ca actionam in instanta toate institutiile vinovate si sa ne cerem drepturile, asa cum sint ele prevazute prin lege“, a precizat prof. Constantin Lungulescu, prim-vicepresedintele Sindicatul Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Ieri au fost depuse la Tribunalul Dolj primele 135 de dosare, actiuni formulate de reprezentantii SIP Dolj la solicitarea a peste 2.400 de salariati din invatamintul doljean. La inceputul saptaminii viitoare vor mai fi depuse la instanta alte 70 de astfel de actiuni in justitie, ce vor ridica la peste 3.000 numarul dascalilor doljeni care isi revendica drepturile salariale neacordate conform Statutului personalului didactic pe ultimii trei ani.


Astfel de actiuni in justitie au fost promovate si in alte judete ale tarii, in multe dintre situatii instantele pronuntind deja hotariri definitive si irevocabile in baza carora dascalii trebuie sa-si primeasca inapoi banii cuveniti. Potrivit estimarilor sindicalistilor, sumele de care au fost privati dascalii din judet in ultimii trei ani prin nerespectarea Statutului personalului didactic se ridica, in medie, la circa zece milioane de lei de persoana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS