10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNereguli contabile de 16 miliarde la Corpul Gardienilor Publici Dolj

Nereguli contabile de 16 miliarde la Corpul Gardienilor Publici Dolj

Unitatea are debite neincasate de 1,6 miliarde de lei


Inspectorii de la Serviciul de audit intern al Consiliului Judetean (CJ) Dolj au concluzionat, dupa un control recent efectuat la Corpul Gardienilor Publici (CGP), ca in contabilitatea unitatii mentionate figurau active cu valori neactualizate din 1994. Este vorba despre uniformele din dotarea gardienilor, consemnate in actele contabile la valoarea de 16 miliarde de lei. Dupa cum a precizat Ion Prioteasa, presedintele CJ, majoritatea acestora trebuia casate de mult, insa o parte dintre ele nici nu se mai gasesc fizic in patrimoniul CGP. Alt aspect consemnat in actul de control arata ca CGP are debite neincasate de la clienti si debitori de peste 1,6 miliarde de lei. Pentru unele dintre ele a trecut termenul de prescriptie de trei ani, astfel ca sumele nu mai pot fi recuperate, iar, in cazul societatilor intrate in faliment, CGP s-a inscris la masa credala.


Echipamente de 2,3 miliarde, comandate pe ultima suta de metri


Printre cei care nu si-au achitat restantele figureaza Administratia Pietelor Craiova, BRD, Coca-Cola, SC Craser (Sere Isalnita), RAT Craiova si SC Industrial Conserv Calafat. „Noi trebuie sa predam o mare parte a patrimoniului catre primaria craioveana, dupa cum prevede legea, dar nu putem sa-i incarcam pe ei cu asemenea probleme dintre cele semnalate de raportul auditului intern. Ne vom adresa Curtii de Conturi Dolj pentru efectuarea unui control la CGP, aceasta institutie avind abilitarea sa propuna si eventualele masuri impotriva celor care se fac vinovati de deficientele constatate“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ. In ceea ce-l priveste, seful auditului, Ion Leonte, a precizat ca institutia cu pricina avea obligatia sa actioneze datornicii in instanta, pentru ca debitele restante sa nu fie sterse dupa depasirea termenului de prescriptie. In cele mai multe cazuri, in astfel de situatii, pagubele se imputa pe calea justitiei celor care trebuia sa se ocupe de incasarea banilor, adica directorului economic si contabilului-sef.


Ca o precizare la problema uniformelor, trebuie spus ca in ultimele doua luni ale anului 2004, cind deja se stia ca CGP se va desfiinta si va fi transformat in politie comunitara, institutia a achizitionat, dupa spusele directoarei economice, Ioana Vintila, echipamente in valoare totala de peste 2,3 miliarde de lei. Firmele care au apucat contracte pe ultima suta de metri sint CONFEX MODA Ploiesti, SC FILI Piatra Neamt si SC Gheata de Argint Piatra Neamt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS