22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi angajati ai SNLO, retinuti de politie in dosarul stramutatilor de lux

Doi angajati ai SNLO, retinuti de politie in dosarul stramutatilor de lux

• Petre Baleanu-Ceausescu, inginer la EM Motru, si Ion Dadalau, contabil sef la EMC Jilt, si-au construit vile de lux in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu, producind un prejudiciu de peste patru miliarde de lei • Cei doi vor fi prezentati astazi Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj cu propunerea de arestare preventiva, fiind cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata • Dosarele stramutatilor de lux mai cuprind aproape 20 de nume, intre care cele ale lui Marin Condescu, liderul USMO si CNM, Ion Vulpe, fostul director al CNLO, precum si cel al presedintelui CJ Gorj, Ion Calinoiu


Doi angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) au fost retinuti ieri dupa-amiaza de politistii gorjeni, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Petre Baleanu-Ceausescu, de 46 de ani, din comuna gorjeana Slivilesti, inginer la Exploatarea Miniera Motru, si Ion Dadalau, de 50 de ani, contabil sef la Exploatarea Miniera de Cariera Jilt, din comuna Matasari, sint cercetati pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Politistii din cadrul Serviciului Cercetari Penale din cadrul IJP Gorj au stabilit ca acestia, in calitate de director, respectiv contabil sef la EMC Jilt, in cursul anului 2003 au achizitionat cite o locuinta de la satenii care urma sa fie stramutati. Casele cu pricina se aflau in satul Stiucani din comuna Slivilesti, iar directorul si contabilul sef al EMC Jilt cunosteau faptul ca locuintele urma sa fie demolate.


Prejudiciu de patru miliarde de lei


Profitind de calitatea pe care o aveau, angajatii fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia au dispus reconstruirea unor locuinte in suprafata mai mare decit cele care fusesera demolate. Prejudiciul produs in acest fel se ridica la suma de patru miliarde de lei, aproximativ doua miliarde de lei pentru fiecare casa. De mentionat ca Petre Baleanu-Ceausescu a achizitionat doua case de stramutati: una cu 50 de milioane de lei, iar alta cu opt milioane de lei. De asemenea, colegul sau de serviciu, Ion Dadalau, a platit pentru o „cocioaba“ de stramutat suma de 15 milioane de lei. De la aceste sume derizorii s-a ajuns in final la miliarde de lei. Potrivit IJP Gorj, Ceausescu si Dadalau urmeaza sa fie prezentati astazi Parchetului, respectiv instantei de judecata, cu propunerea de arestare preventiva, pentru savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata. Tot la Politia Gorj se mai afla in cercetare alte 20 de persoane care au beneficiat de sistemul stramutatilor de lux, intre acestea numarindu-se: Ionel Mantog, fostul director de Resurse Umane al SNLO, actual secretar de stat in cadrul MEC, Marin Condescu, liderul USMO, Ion Vulpe, fost director al CNLO, sau Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Marin Condescu a cumparat o casa la Timiseni, iar Ion Calinoiu la Slivilesti. Dosarele la care se lucreaza intens in aceste zile sint cele ale lui Vulpe si Calinoiu. De altfel, Ion Calinoiu este urmarit penal de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj, intr-un alt dosar care vizeaza licitatii atribuite de CJ Gorj, in perioada Mischie. Presedintele CJ Gorj este anchetat pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri oficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS