5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurtul de sute de metri cubi de lemne din UM Filiasi a ramas cu autor necunoscut

Furtul de sute de metri cubi de lemne din UM Filiasi a ramas cu autor necunoscut

2004 a adus orasul Filiasi in topul celor mai mari hotii. Zvonul legat de disparitia fara urma a sute de metri cubi de material lemnos de cea mai buna calitate din incinta UM 01414, unitate specializata in paza depozitelor de armament si munitie, parea incredibil. Dupa ce organele de cercetare penala si specialistii in silvicultura au efectuat controale, s-a dovedit ca zvonul era realitate. 406 arbori, care au totalizat 668,710 metri cubi de lemn, au fost taiati ilegal si au fost furati, fara ca vreun angajat al unitatii militare, in incinta careia sint 94,4 ha de padure din proprietatea publica a statului, sa stie ceva. In conditiile in care accesul in unitatea militara chiar si pentru personalul silvic se facea pe baza de tabel si cu insotitor militar, nimeni nu vrea sa recunoasca felul in care au disparut arborii, a caror valoare a fost stabilita, prin expertiza, la suma de 674.744.500 de lei.


Ocolul Silvic Filiasi avea in administrare si cantonul pe care-l gestiona padurarul Ilie Rascacea, de unde au disparut fara urma sute de metri cubi de masa lemnoasa. UM 01414 este amplasata in padurea gestionata de Rascacea si are in incinta 94,4 ha de padure, cu o masa lemnoasa evaluata la 48,955 de metri cubi. Fiind o unitate militara care gestioneaza depozite de armament, amplasarea in padure parea o metoda buna, menita sa ascunda de ochii curiosilor depozitele. Padurarii credeau ca pot respira usurati si ca macar copacii din incinta unitatii nu pot fi furati. N-a fost sa fie asa.


Convoaiele de masini cu lemne au iesit pe poarta unitatii, iar santinela nu le-a vazut


Dupa ce a izbucnit scandalul legat de disparitia copacilor din unitate, Parchetul Filiasi a luat in gestiune dosarul penal deschis pentru aflarea vinovatilor. Toata lumea a comandat expertize pentru aflarea dimensiunilor furtului, dar fiecare expertiza a avut varianta ei. In disperare de cauza, in toamna anului trecut toate partile si-au desemnat cite un expert si de comun acord s-a facut o ultima expertiza care a indicat valori acceptate de toate partile. Din primele cercetari, un prim vinovat de lipsa copacilor este padurarul care-i avea in gestiune. Padurarul, dupa o internare in spital, si-a revenit din surpriza si a inceput si el sa faca declaratii, in sensul ca lipsa copacilor s-ar datora faptului ca a dat curs diverselor solicitari ale „persoanelor silvice, militare si juridice si a livrat material lemnos provenit din taieri ilegale din incinta UM 01414 Filiasi“. Armata tace milc desi din „teritoriul“ pazit de ea au disparut copacii incarcati in convoaie de masini. Stefan Deca, directorul Directiei Silvice Craiova, spune: „Copacii care au fost taiati din incinta unitatii militare aveau dimensiuni foarte mari, iar pentru incarcarea lor trebuia utilaje speciale. Daca aceste utilaje au intrat in unitatea militara, ar fi trebuit sa primeasca aprobare de la comandant. Masinile pentru transport care ar fi intrat in incinta unitatii militare trebuia identificate si ar fi trebuit sa se gaseasca numarul lor inscris in registrul de la poarta. Chiar si padurarul care avea in gestiune padurea din incinta unitatii avea aprobare speciala de intrare in unitate. La fel de adevarat este ca nimeni nu-l putea impiedica pe padurar sa intre cu aprobare sa verifice daca padurea pe care o gestiona era sau nu in regula. Dezlegarea enigmei trebuie facuta tot la unitatea militara. Cind am fost numit eu director, la sfirsitul anului 2003, asa cum s-a stabilit ulterior, copacii fusesera taiati in mare parte. Imi vine greu sa cred ca in unitatea militara au intrat masini civile si nimeni nu stie nimic!“.


Acarul Paun al silviculturii


Dupa ce s-a aflat de lipsa copacilor din unitatea militara, Regia Nationala a Padurilor a facut un control de fond la Ocolul Filiasi, la toate cele 26 de cantoane din subordine. Si specialistii de la Bucuresti au constatat lipsa copacilor din unitatea militara, dar au mai constatat ca o societate comerciala care exploata un parchet si-a depasit atributiile. In raportul intocmit de inspectorii bucuresteni, nr. 6176 din 28.06-2004, s-a consemnat: „La partida de produse principale, taiere rasa, din UPll, u.a.18B% exploatata de SC BRINCOFOREST SRL, s-a constatat depasirea limitelor parchetului prin taierea in delict a 278 de arbori nemarcati si care nu faceau obiectul partizii, pusi in sarcina gestionarului de parchet Bivolaru Iulian. Aceeasi firma este implicata si in achizitionarea ilegala a materialului lemnos taiat in delict din incinta UM 01414, ca si in primul caz intocmindu-se de catre organele de politie dosare de umarire penala“. Inspectorii au venit, au constatat si au plecat, in urma lor lasindu-se cu sanctiuni administrative de diminuare a salariilor celor vinovati si cu suspendarea contractului de munca al padurarului Ilie Rascacea, acesta riscind sa devina un fel de Acar Paun al silviculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS