11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCadrele medicale de la Spitalul de Urgenta Craiova incalca libertatea presei

Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenta Craiova incalca libertatea presei

In ciuda acreditarilor emise de conducerea unitatii sanitare, bodyguarzii nu le permit jurnalistilor sa patrunda in spital


Cadrele medicale si angajatii firmei de paza care isi desfasoara activitatea la Spitalul de Urgenta Craiova au pornit, de citeva zile, un adevarat razboi impotriva ziaristilor. In ciuda faptului ca dispun de acreditari semnate de directorul general al unitatii sanitare, conf. dr. Florin Petrescu, jurnalistii sint tinuti la usa spitalului de anumiti medici sau de bodyguarzii firmei de paza, in baza unor asa-zise ordine, care ar fi fost date, chipurile, fie de directorul general al spitalului, Florin Petrescu, fie de directorul adjunct medical, dr. Sorin Costinel Didu.


Doctorul Cirtu i-a dat afara pe ziaristii care se interesau de victimele lui Levier


Unul dintre cei mai porniti impotriva reprezentantilor mass-media s-a aratat a fi chirurgul D. Cirtu, care, vineri dupa-amiaza, a facut tot posibilul sa-i tina departe pe ziaristi de doi pacienti care sustineau ca au fost agresati de un anume „Levier“, personaj cunoscut in lumea interlopa craioveana. Desi cele doua victime ale agresiunii au fost de acord sa dea declaratii presei, doctorul Cirtu nu le-a permis jurnalistilor sa ia legatura cu pacientii, motivind ca „asa a spus domnul director Didu“. Ziaristii au fost scosi afara din Urgenta spitalului de catre bodyguarzii firmei de paza, ba chiar unul dintre acesti „pindari“ ai unitatii sanitare, dindu-se foarte important, a invocat ca „domnu’ director Didu mi-a dat ordin expres sa nu dau voie ziaristilor in spital“.


„Exces de zel din partea unor angajati ai spitalului“


Cu toate acestea, atit directorul general, cit si directorul adjunct medical sustin ca nu au dat asemenea dispozitie. „Eu nu am dat asemenea ordine, pentru ca relatiile cu presa nici nu intra in atributiile mele. Am tot respectul pentru ziaristi si intotdeauna le-am stat la dispozitie atunci cind mi-au solicitat vreo intrevedere, iar intimplarea nefericita de vineri cred ca a fost cauzata doar de excesul de zel al unor angajati ai spitalului. Si apoi, doar nu puteti crede ce spune un gardian al spitalului care sustine ca i-am dat un asemenea ordin, pentru ca eu nu am discutat niciodata asa ceva cu gardienii. Atributiile mele administrative sint legate de probleme strict medicale“, a mentionat dr. Sorin Costinel Didu, directorul adjunct medical al Spitalului de Urgenta Craiova.


La rindul sau, dr. Florin Petrescu, directorul general al aceleiasi unitati sanitare, a declarat ca evacuarea ziaristilor din Urgenta celui mai mare spital din Oltenia a fost un abuz nejustificat: „Noi am avut intotdeauna deschidere fata de presa, dovada fiind si faptul ca am eliberat acreditari fara sa facem discriminari, chiar si jurnalistilor care nu au avut dreptate atunci cind ne-au criticat. Restrictiile invocate de cadrele medicale sau de angajatii firmei de paza sint doar pure inventii, pentru ca accesul jurnalistilor in Urgenta spitalului este permis fara nici o limitare la orice ora din zi sau din noapte. Iar daca purtatorul de cuvint nu este la serviciu, atunci informatiile vor fi furnizate presei de seful garzii, de medicul de garda sau de oricare alt medic care este de serviciu in Urgenta, pentru ca ar fi culmea sa-l aducem de acasa pe purtatorul de cuvint ori de cite ori un jurnalist vrea sa intre la Urgenta in interes de serviciu“.


Accesul jurnalistilor, permis doar cu „insotitor“


Daca problema accesului jurnalistilor in Urgenta spitalului ar fi, oarecum, rezolvata, altfel sta treaba cind redactorii presei scrise si audio-vizuale vor sa ajunga in celelalte sectii ale Spitalului de Urgenta Craiova. Pentru ca, dupa cum sustine directorul general Florin Petrescu, ziaristii va trebui sa aiba fiecare cite un insotitor, de fapt, un fel de supraveghetor care sa aiba grija ca redactorii sa nu-si bage nasul peste tot, ci numai unde le permite conducerea spitalului.


„Daca ziaristii vor sa intre in alte sectii decit Urgenta, atunci trebuie sa ma anunte in prealabil, pentru ca sa le dau halat si un insotitor care sa-i conduca prin spital. Insotitorul va fi, de regula, purtatorul de cuvint al spitalului, care va furniza si informatiile necesare presei. Desigur ca, atunci cind purtatorul de cuvint nu este la serviciu, se va gasi un alt insotitor, iar informatiile pentru presa vor putea fi furnizate de sefii de sectie sau de medicii de garda“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu.


Directorul general al spitalului sustine ca aceste masuri ar fi conforme cu Regulamentul Intern al Spitalului de Urgenta Craiova, adoptat in conformitate cu dispozitiile Ministerului Sanatatii. In realitate, insa, in felul acesta ziaristii ar fi impiedicati sa tropaie nestingheriti pe holurile spitalului si sa afle orice eventuale nereguli.


Cum in Craiova exista cel putin sase ziare locale sau regionale, plus vreo opt corespondenti ai ziarelor centrale, la care se adauga cinci televiziuni locale si corespondentii altor opt televiziuni nationale, ramine un mister cum va reusi sa faca rost directorul Petrescu de insotitori pentru fiecare din cei aproape 30 de jurnalisti care ar da navala in spital, pentru ca ziaristii nu vin toti deodata si ar fi o incalcare a libertatii presei sa le impui sa-si astepte si alti colegi de breasla, pentru ca un „insotitor“ sa-i „mine“ apoi doar pe unde permite conducerea spitalului.


Directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova a promis ca astazi va lua masuri pentru a elimina toate aceste „neintelegeri“ care au limitat accesul ziaristilor in unitatea sanitara.


Restrictii abuzive


Regulamentul Intern al Spitalelor, aprobat prin Ordinul ministrului sanatatii nr.950/26.07.2004, stabileste ca reprezentantii presei au acces in spitale „numai cu acordul directorului general al spitalului, care va nominaliza in mod explicit locurile in care se poate filma sau persoanele carora li se pot lua interviuri, cu respectarea drepturilor pacientilor la intimitate. Pentru aceasta, anterior, reprezentantii mass-media vor face demersuri scrise sau verbale in vederea obtinerii acordului de principiu. In vederea desfasurarii fluente a acestei activitati, directorul general al spitalului va nominaliza un reprezentant al spitalului care va fi desemnat ca purtator de cuvint al institutiei“. Interpretata in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, reglementarea de mai sus da dreptul oricarui jurnalist acreditat sa aiba acces in spital – cu exceptia anumitor perimetre, cum ar fi salile de operatii sau morga – si sa discute cu orice pacient sau cadru medical care accepta sa dea declaratii presei. Amintitul „acord al directorului general al spitalului“ sau „acord de principiu“ il constituie, de fapt, conform Legii nr. 544/2001, acreditarea care poate fi sau nu emisa unui jurnalist, iar purtatorul de cuvint al spitalului isi are rostul de a da declaratii presei doar in masura in care un alt cadru medical, care cunoaste mai bine situatia vizata de jurnalist, nu are timpul necesar sa ofere amanunte reprezentantilor mass-media.


Desi orice jurist ar da interpretarea pe care am oferit-o mai sus, conducerea Spitalului de Urgenta Craiova prefera o interpretare in stil propriu, dupa ureche, conform careia ziaristii, desi au acreditare, trebuie sa-l anunte inca o data pe director de vizita lor in spital, masura abuziva, care nu exista in nici o institutie publica din lume. Cit despre „insotitorul“ pe care directorul general dr. Florin Petrescu vrea sa-l plaseze drept „codita“ fiecarui ziarist, este doar o inventie a conducerii Spitalului de Urgenta Craiova, care nu-si are reglementarea in nici un act normativ in vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS