9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn camion al MApN incarcat cu munitie s-a rasturnat intr-un sant

Un camion al MApN incarcat cu munitie s-a rasturnat intr-un sant

• O suta de proiectile de 125 mm imprastiate intr-un sant au fost la un pas de a provoca o catastrofa de proportii la un kilometru de Bals • Izbucnirea unei scintei ar fi dus inevitabil la producerea unei explozii • In urma accidentului au fost raniti grav atit soferul camionului, cit si insotitorul de bord


Doi subofiteri ai unei unitati militare din Tirgoviste au ajuns, ieri-dimineata, la Spitalul de Urgenta din Craiova. Acestia erau raniti grav, din cauza unui accident de circulatie produs pe DJ 65-E 574, pe raza comunei Bobicesti, judetul Olt. Un convoi format din zece camioane care erau incarcate cu citeva sute de lazi cu armament, apartinind UM 1376 din Ploiesti, se indrepta spre localitatea doljeana Vinju Mare. Cu un kilometru inainte de intrarea dinspre Slatina in orasul Bals, penultimul camion a iesit de pe carosabil, s-a izbit de un copac de pe marginea drumului, dupa care s-a rasturnat in cimp. Mai multe lazi cu munitie, respectiv o suta de proiectile de 125 mm, au cazut din camion si s-au imprastiat pe marginea drumului si pe cimp. Specialistii prezenti la fata locului au spus ca izbucnirea unui incendiu la masina ar fi dus la producerea unei catastrofe, care ar fi afectat totul in jur pe o raza de circa doi kilometri. La nici 300 de metri de locul unde s-a produs accidentul rutier este amplasata o benzinarie.


„Am vazut in oglinda retrovizoare cum un camion din coloana intra intr-un copac“


Conducatorul convoiului militar, cpt. Justin Chintescu, nu stia prea multe despre producerea accidentului. „Eu eram in primul camion. Plecasem dis-de-dimineata de la Tirgoviste si ne grabeam sa ajungem la Vinju Mare, unde trebuia sa lasam armamentul pe care il transportam. Nu stiu exact ce s-a petrecut in spate, dar am vazut in oglinda retrovizoare cum un camion din coloana intra intr-un copac. Am oprit repede si ceea ce am vazut m-a ingrozit. Am anuntat imediat organele specializate, ambulanta… Au venit destul de repede. Stiu sigur ca subofiterii din camion sint raniti destul de serios. I-au transportat la Craiova, din cite am inteles. Sper sa scape“, a spus cpt. Justin Chintescu. Acesta a tinut sa precizeze ca munitia incarcata in camionul cu pricina nu era periculoasa, deoarece nu era echipata si cu focoase.


Seful Politiei Rutiere Olt, comisarul Ovidiu Cepareanu, a spus ca, potrivit primelor cercetari, vinovat de producerea accidentului ar fi soferul camionului militar: „Conducatorul autovehiculului militar a pierdut controlul volanului si a iesit de pe carosabil, s-a izbit de un copac si apoi s-a rasturnat. Atit soferul, cit si insotitorul de bord, Iulian Eduard Serban, au fost raniti destul de grav. Deocamdata, nu stim exact din ce cauza s-a produs accidentul. S-ar putea ca soferul sa fi adormit la volan. Primele supozitii dau drept cauze neadaptarea vitezei la conditiile de drum si neatentia in conducere. Am sesizat Parchetul Militar si, in functie de concluziile cercetarilor, vom dispune masurile de rigoare“.


Imediat dupa producerea incidentului au sosit la fata locului echipe specializate ale nou-infiintatului Inspectorat pentru Situatii de Urgenta (Pompieri si Protectia Civila) Olt, ale Serviciului Politiei Rutiere Olt si ale Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Olt. A fost izolata zona in care s-a produs accidentul, au fost asigurate protectia si paza in zona si s-au luat masuri pentru recuperarea munitiei cazute din camion.


Un nou „episod Mihailesti“?


Seful Inspectoratului de Protectie Civila Olt, col. Gheorghe Ragalie, prezent si el la locul accidentului, a precizat insa ca ar fi fost de ajuns un mic incendiu la camion pentru ca totul in jur, pe o raza de peste doi kilometri, sa fie pulverizat. „Am avut noroc. Daca ar fi existat un cit de mic incendiu, la motor sau in alta parte, atunci ar fi fost inevitabila o explozie. Si inca una de proportii daca ne gindim ca, la nici 200 de metri de locul unde s-a rasturnat camionul militar, este o benzinarie. Efectul ar fi fost devastator!…“, a afirmat Gheorghe Ragalie.


La o ora de la producerea accidentului a sosit la fata locului un alt camion militar, care a preluat incarcatura de razboi imprastiata pe cimp si pe marginea soselei. Specialistii prezenti in zona au declarat ca numai norocul a facut sa nu aiba loc o noua tragedie precum cea de la Mihailesti.


Accidentul este cercetat de o comisie condusa de colonelul Adrian Lescan, comandantul Brigazii 1 Mecanizata Teritoriala.


Ultima ora


Cei doi subofiteri care au fost raniti in accident sint sub supraveghere medicala la Spitalul de Urgenta Craiova, in stare critica. Unul dintre raniti, Alin Andrei, de 37 de ani, se afla, potrivit medicilor, in coma, starea lui fiind incerta. „A suferit un traumatism cranian, un traumatism toracic si traumatisme la nivelul membrului inferior drept. In acest moment este atent supravegheat in Clinica de terapie intensiva“, a declarat dr. Florin Croitoru, purtatorul de cuvint al Spitalului de Urgenta. Tot la Terapie Intensiva si afla si sergentul Iulian Eduard Serban, cu leziuni craniene si toracice, insa in stare mult mai buna decit colegul sau, tinarul fiind constient si avind functiile vitale stabilizate. (S.T.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS