22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSchimbari minore… beneficii majore

Schimbari minore… beneficii majore

Exista mici lucruri carora nu le dam la timp atentie, dar care ne influenteaza nefast viata. Cunoasterea lor ne ajuta insa sa ne schimbam stilul.


Dormiti o ora in plus si veti pierde din greutate


Daca va culcati cu o ora mai devreme decit ora dumneavoastra obisnuita de culcare veti slabi mai usor, spun rezultatele unui studiu facut de Universitatea din Chicago. Lipsa de somn reduce capacitatea corpului de a folosi insulina pentru arderea zaharul din singe, fortindu-l sa o depoziteze sub forma de grasime. Sinteti predispus riscului de a va ingrasa, mai ales daca dormiti mai putin de sase ore pe noapte, spun cercetatorii. Ideal este sa dormiti 7-8 ore. Pe linga avantajul descris mai sus, o ora de somn in plus, in fiecare noapte, iti mareste productivitatea cu 25 la suta, de fapt echivalentul a trei ore de lucru!


Variati alimentatia si protejati-va sanatatea pe termen lung


Oamenii tind sa manince si sa isi cumpere alimentele ca si cum ar functiona pe pilot automat: maninca aceleasi 10 la suta alimente in 90 la suta din timp. De fapt, varietatea este cea care furnizeaza substantele nutritive ale oricarei diete sau alimentatii echilibrate si te protejeaza impotriva diverselor maladii, cum sint cancerul sau bolile coronariene. Invatati sa adaugati dietei dumneavoastra cel putin un nou tip de aliment in fiecare luna: fie un fruct, o leguma sau un alt tip de carne sau cereale.


Sariti si intariti-va osatura


Astazi, femeile de 20-35 de ani formeaza o grupa de risc crescut pentru aparitia osteoporozei, mai mult decit in alti ani, relateaza un studiu al Societatii Nationale de Osteoporoza din Marea Britanie. Sariturile pe loc ajuta la reducerea riscului de fracturi din viitor. Miscarile repetative stimuleaza formarea noului tesut osos si face ca muschii sa „traga“ de oasele de care sint atasati, facind ca acestea sa devina mai dense in timp.


Stati in „luminare“ si veti avea o piele mai frumoasa


Citeva minute in pozitia „luminarii“ va vor imbunatati starea pielii si parului, pentru ca stimuleaza circulatia sanguina. Stati alungiti pe spate. Indoiti genunchii, aducind intii unul, apoi pe celalalt la piept. Intindeti intii un picior, apoi celalalt, pina cind sint verticale, si ridicati soldurile in acelasi timp. Sprijiniti greutatea pe solduri, cu ajutorul miinilor. Barbia trebuie sa va atinga pieptul, iar corpul trebuie sa fie mentinut cit mai vertical posibil. Ramineti in aceeasi pozitie timp de 2 minute, respirind si expirind normal.


Faceti un suc din fructe de padure si va veti imbunatati vederea


Daca dupa ce lucrati ore in sir in fata unui calculator va dor ochii, vi se inrosesc sau aveti o senzatie de uscaciune, e nevoie sa aveti mai multa grija de ei. Afinele au un continut ridicat de vitamina C si contin un ingredient numit flavonol, care protejeaza celulele oculare. Cea mai simpla metoda de a le adauga dietei dumneavoastra este sa preparati un suc de afine, coacaze rosii, sau mure, trecindu-le printr-un blender (mixer). Daca nu gasiti fructe proaspete, puteti folosi fructele inghetate, amestecindu-le cu o banana si o jumatate de cana de lapte semidegresat. Amestecati pina devine o spuma.


Beti ceai si va intariti sistemul imunitar


Daca sinteti dependenti de cafele cu lapte sau cappucino, incercati sa inlocuiti macar o ceasca pe zi cu una de ceai (de preferat ceai verde). Ceasca de ceai va va furniza aceeasi cantitate de cafeina, dar veti beneficia de pe urma antioxidantilor din ceai, care protejeaza organismul impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Studiile au aratat ca ceaiul este o sursa de antioxidanti, cunoscuti sub numele de flavonoide, care joaca un rol important in apararea impotriva cancerului si bolilor de inima. O singura ceasca de ceai pe zi furnizeaza circa 200 mg de flavonoide (medicii nutritionisti recomanda o doza de 400 mg zilnic), iar trei cesti de ceai zilnic, pe o perioada de trei saptamini, ridica nivelul flavonoidelor din singe cu 25 la suta.


Curatati-va dintii si va protejati inima


Spalatul si periatul zilnic al dintilor sint cele mai bune metode pentru a tine la distanta bolile aparatului bucal. Studiile de specialitate arata ca schimbarile hormonale care au loc in timpul sarcinii sau pe perioada tratamentului cu anticonceptionale cresc riscul aparitiei unor boli ale aparatului bucal. Daca nu sint tratate, aceste boli conduc la reactii inflamatorii ale organismului, care pot declansa serioase probleme de sanatate, precum boli de inima si congestii cerebrale. Periatul dintilor este extrem de important, caci 90 la suta dintre bolile gingiviale sint cauzate de bacterii ramase intre dinti. Periatul trebuie facut cel putin o data pe zi, astfel incit bacteriile sa fie eliminate si sa nu existe riscul de a deveni toxice.


Spalati-va pe miini si preveniti aparitia racelilor


Microorganismele care cauzeaza racelile si gripele sint prezente pe orice suprafata, dar au nevoie de acces – prin intermediul unor rani la nivelul epidermei sau a membranelor mucoase – catre sistemul dumneavoastra respirator, ca sa poata deveni infectioase. Cu cit va spalati mai des pe miini, cu atit mai bine: oamenii isi ating des nasul si ochii, fara sa isi dea seama. Tineti un bol plin cu apa pe birou – aerul uscat din birouri poate usca membranele mucoase si le face sensibile la infectii.


Schimbati-va postura corpului si evitati durerile de spate


Daca purtati intotdeauna geanta pe umarul drept, obisnuiti-va sa o puneti pe partea stinga macar 50 la suta din timp. Actiunile repetitive, cum sint caratul gentii pe acelasi umar, face ca muschii sa slabeasca, ceea ce duce la un dezechilibru al coloanei vertebrale si la dureri frecvente de spate. Daca obisnuiti sa stati picior peste picior, faceti un efort sa stati cu talpile lipite de podea, macar cind stati la birou.


Relaxati-va 15 minute si va va scadea tensiunea arteriala


Exersati „raspunsul de relaxare“ timp de 15 minute in fiecare zi. Studiile doctorului H. Benson, de la Harvard Medical School, arata ca acest exercitiu reduce tensiunea arteriala, ritmul respiratiei si cel cardiac, si, pe termen lung, normalizeaza reactiile datorate unor situatii de stres. Iata cum se desfasoara exercitiul: alegeti-va un cuvint cu conotatie odihnitoare, cum ar fi „calm“, „relaxant“ sau „liniste“; gasiti-va un loc linistit; inchideti ochii si relaxati-va muschii, incetul cu incetul; respirati calm, adinc, repetind cuvintul ales la inceput; eliminati orice alte ginduri si repetati numai cuvintul ales; ramineti relaxat, linistit, timp de 15 minute.


Fiti amabil cu persoanele straine si va intariti sistemul imunitar


Conform psihologilor, actele de bunatate va fac sa va simtiti legat de cei din jurul dumneavoastra, iar acest lucru va intareste sistemul imunitar. Schimbarile din activitatea celulara a creierului, cauzate de astfel de actiuni, au un puternic impact asupra altor celule din organism.


Mincati proteine si va ridicati nivelul de energie


Proteinele stimuleaza secretia de dopamina, o substanta produsa de creier, care are proprietatea de a va mentine in stare de alerta. Deci, ajutati-va creierul sa va tina plin de energie – mincati la prinz o salata de ton sau de pui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS