10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova i-a facut „cadou“ lui Staicu miliarde de lei

Primaria Craiova i-a facut „cadou“ lui Staicu miliarde de lei

Functionarii Serviciului de taxe si impozite nu au putut explica disparitia banilor din evidenta fiscala

Intr-un raport incendiar referitor la activitatea pe anul 2003 a Consiliului Local Craiova si a celorlalte localitati din judet, Camera de Conturi Dolj scoate la iveala neregulile si favorurile facute anumitor societati comerciale cu datorii catre bugetul local. De asemenea, controlorii fiscali ai Camerei au descoperit deficiente majore in activitatea Serviciului de taxe si impozite al Consiliului Local Craiova, in urma carora bugetul local a fost subtiat cu aproape trei miliarde de lei. Una dintre persoanele cu ale carei firme consiliul local a fost extrem de blind este nimeni altul decit Dinel Staicu, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Conform raportului Camerei de Conturi Dolj, pe 31 decembrie 2003, Serviciul de taxe si impozite al Consiliul Local Craiova avea de incasat creante de 233 de miliarde de lei. O parte din aceasta suma provenea din modul defectuos in care serviciul cu pricina urmarea colectarea sumelor datorate la bugetul local, precum si din favorizarea anumitor firme, dupa cum rezulta din acelasi raport al Camerei. In urma verificarii modului de respectare a prevederilor legale privind urmarirea si incasarea veniturilor cuvenite bugetelor locale, controlorii fiscali au descoperit nereguli in activitatea Serviciului de impozite si taxe al Consiliului Local Craiova cu privire la doua firme de numele uneia dintre ele fiind legat Dinel Staicu. In ceea ce priveste SC BDJ SA, societate implicata in scandalul legat de falimentarea Bancii Internationale a Religiilor, Serviciul de taxe si impozite al Consiliului Local Craiova a sters pur si simplu din condei 176 de milioane de lei, bani datorati de firma lui Dinel bugetului local. Societatea cu pricina a fuzionat prin absorbtie in noiembrie 2002 cu SC RECONVERSIA SA cu sediul in Podari, aceasta din urma preluind activul si pasivul firmei absorbite, fapt consemnat in certificatul de inregistrare de mentiuni de catre Oficiul Registrului Comertului Dolj.

Din 500 de milioane de lei au ramas doar 324 de milioane

Conform raportului Camerei, desi se cunostea motivatia radierii BDJ, in aprilie 2003, in mod nejustificat a fost intocmit un proces-verbal prin care s-a constatat insolvabilitatea societatii respective, document care nu a fost operat in evidenta fiscala, astfel ca pe 31 decembrie 2003 BDJ-ul lui Staicu figura cu datorii de 500 de milioane de lei. In 2004, dupa recalcularea obligatiilor datorate bugetului local, Serviciul taxe si impozite al Consiliului Local Craiova stabileste ca BDJ are de plata doar 324 de milioane de lei, propunind totodata scaderea acestor restante si preluarea lor de catre Primaria Podari. Explicatia? Daca firma care preluase BDJ avea sediul in Podari, de ce sa nu transfere si datoriile tot acolo? Raportul Camerei de Conturi Dolj condamna intentia functionarilor din Craiova si modalitatea prin care au fost sterse din datorii peste 170 de milioane de lei, scriind negru pe alb: „Fara sa se tina cont de faptul ca cele doua bugete locale sint distincte, dar si fara a preda Primariei Podari vreun debit, creantele bugetului local al CL Craiova au fost diminuate nejustificat. Pentru diferenta de 176 de milioane de lei care trebuia evidentiata nu s-au putut prezenta documente justificative in timpul controlului“, se arata in raportul Camerei.

SC Universitatea Club Fotbal SA – iertata de 2,6 miliarde de lei

Alta firma care a beneficiat de clementa functionarilor din aparatul administrativ al serviciului de taxe si impozite al Consiliului Local este SC Universitatea Club Fotbal SA, care figura in evidenta fiscala cu datorii catre bugetul local de peste trei miliarde de lei, pe 31 decembrie 2003. Restantele proveneau din taxa de publicitate, impozitul pe conventii civile, cota impozit pe salarii si taxa auto. Printr-o adresa inaintata Administratiei Financiare Craiova, s-a solicitat retinerea din contul deschis la Trezorerie a sumei de 2,6 miliarde de lei, reprezentind impozit pe conventii civile si cota de impozit pe salarii. Potrivit raportului Camerei de Conturi Dolj, suma de 2,6 miliarde de lei a fost scoasa in mod eronat din evidenta fiscala a serviciului de taxe si impozite si trecuta in evidenta Administratiei Fiscale. Mai mult, Camera de Conturi considera masura ca fiind nelegala, lucru demonstrat de o adresa a AF Craiova. In aceasta se scria negru pe alb ca SC Universitatea Club Fotbal SA nu avea cont deschis la Trezoreria Craiova, functionarii de la serviciul de taxe si impozite netinind insa cont de acest lucru. Controlul a trimis nota de constatare la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, considerid ca natura celor intimplate „impune continuarea cercetarilor de catre organele de urmarire penala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS