22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul masinilor de lux

Scandalul masinilor de lux

Magistratul Constantin Buca este acuzat ca a „matrasit“ un Ford si un Mercedes care apartineau fostului director de la SUINPROD Caracal, pe care le-a vindut fara a avea documente de proprietate pentru ele

Pe vremea cind era presedinte al Tribunalului Olt, Constantin Buca era deja un om „cu stare“, dupa cum reiesea din declaratia sa de avere, pe care orice persoana interesata o putea gasi pe site-ul Ministerului Justitiei.

Daca la capitolul „Terenuri“ a mentionat doar un pogon de teren agricol si inca unul de padure, plus aproape 2.000 de metri patrati de teren intravilan, la „Cladiri“ statea mult mai bine. Judecatorul Buca are doua apartamente (dintre care unul in indiviziune cu fratele sau), plus o casa de locuit, tot in indiviziune. La acestea se adauga un spatiu comercial de 90 mp, in care sotia sa si-a deschis o farmacie. La capitolul „Autovehicule“, magistratul a declarat doua autoturisme: o vechitura de Dacie 1300, din 1975, si un VW Passat nou-nout, achizitionat in anul 2003, in baza unui contract de leasing ale carui rate urmeaza sa fie platite pina in 2007.

Cel care s-ar fi luat dupa declaratia lui de avere ar fi ramas cu impresia ca ditamai presedintele de tribunal – functie pe care o detinea cu vreo jumatate de an in urma -, s-a plimbat pina in 2003 cu o masina veche de un sfert de veac. In schimb, cine asculta destainuirile unei apropiate a familiei Buca ar fi aflat ca judecatorul avea la dispozitie, pentru folosinta personala, un Ford si un Mercedes primite gratuit de la fostul director al SUINPROD Caracal, Zenobie Epuras. Interesant este ca autoturismele de lux mentionate s-au „topit“ brusc, dupa decesul lui Epuras, in 21 septembrie 1999.

Doua masini de la Epuras pentru Buca

Constantin Buca era acuzat de sotia unui fost prieten ca a vindut fara documente doua limuzine pe care le luase de la sotul acesteia. Elena Epuras povestea cum judecatorul, un apropiat al familiei Epuras, a primit de la sotul ei, Zenobie, in conditii nelamurite pe deplin, doua masini de lux: „Sotul meu s-a invirtit in cercul oamenilor de afaceri, al VIP-urilor judetului Olt. Era pasionat, printre altele, de masinile de lux, pe care le schimba la citiva ani. In momentul decesului, doua dintre autoturismele sale se aflau in folosinta bunului sau prieten, magistratul Constantin Buca. Este vorba de un Mercedes C180 si un Ford Orion, dobindite de sotul meu in 9.10.1995, respectiv 21.10.1993. Nu am cunostinta daca pentru aceste masini au fost intocmite acte de vinzare-cumparare. Sotul meu spunea ca va incheia actele cind va primi suma stabilita, pe care Costin (n.r.: numele de alint al judecatorului Buca) nu o are inca“.

De la decesul fostului director de la SUINPROD Caracal trecusera trei ani. Sotia uitase de masini, aducindu-si aminte de ele in toamna anului 2002, cind a primit citeva vizite neasteptate: „La scoala unde sint profesor s-a prezentat un cetatean care solicita semnarea unui act de vinzare a Mercedesului sotului meu, pe care il cumparase deja de la domnul judecator Buca. Nu am fost de acord, mai ales ca ma aflam intr-un partaj succesoral cu fiica sotului meu dintr-o casatorie anterioara. Dupa citva timp, un alt domn, pe nume Cotorogea, mi-a cerut semnatura pentru vinzarea Fordului, spunindu-mi ca este trimis tot de domnul presedinte Buca. I-am explicat situatia, l-am refuzat politicos, rugindu-l sa-i transmita celui caruia ii platise masina sa ia legatura cu mine“.

„Domnul presedinte al Tribunalului Olt mi-a demonstrat ca e tare!“

Profesoara Elena Epuras, directoarea scolii din comuna Iancu Jianu din judetul Olt, ar fi dorit sa recapete autoturismele sotului ei, masini care, in ciuda anilor care au trecut peste ele, tot mai valorau aproape o jumatate de miliard de lei. Una dintre ele – Fordul Orion – stia unde se afla, dar cea de-a doua s-a „topit“ in mod misterios: „Autoturismul Mercedes a fost radiat de pe rolul fiscal al meu si al sotului. Ma intreb cine a semnat pentru radierea masinii, daca eu, sotia supravietuitoare si prima pe lista mostenitorilor, nu am facut-o. Domnul presedinte al Tribunalului Olt mi-a demonstrat – asa cum mi-a si spus-o in 2002 – ca e tare! Nu cumva neincluderea acestor autoturisme in lista succesorala este pretul pentru care fiica sotului meu a obtinut la partaj apartamentul din Craiova? Pentru ca, la procesul de partaj, eu pierd, si pierd, si pierd, cu dreptatea de partea mea. Cine-l slujeste pe domnul Buca la instantele craiovene?“.

Judecatorul Buca a vindut o masina care nu-i apartinea oficial

Pentru a dezlega misterul celor doua autoturisme, am incercat sa aflam care le-a fost soarta. Oficial, autoturismul Ford Orion se afla inca in patrimoniul defunctului Zenobie Epuras. „In evidentele noastre, Epuras Zenobie figureaza ca proprietar al unui autoturism Ford Orion din 1991, de culoare alba, cu numarul de inmatriculare DJ-02-WWW, masina inmatriculata la 7.12.1993“, mentiona, la momentul anchetei noastre, subcomisarul Constantin Coanda, seful compartimentului Regim permise auto si certificate de inmatriculare din cadrul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Dolj.

In realitate, masina a fost in folosinta judecatorului Constantin Buca, care, in toamna anului 2002 a „vindut-o“ slatineanului Gheorghe Cotorogea, actualul detinator, desi Buca nu avea nici un document prin care sa ateste proprietatea asupra vehiculului. Intre Buca si Cotorogea s-a incheiat, pe 29 noiembrie 2002, un act sub semnatura privata – prezentat alaturi in facsimil – din care redam: „Subsemnatul, Buca F. Constantin (Mereanu F. Constantin), vind numitului Cotorogea Gheorghe (…) autoturismul FORD Orion cu nr. de inmatriculare DJ-02-WWW (…) in perfecta stare de functionare“. Actul a fost scris integral de mina judecatorului Buca, in biroul sau de presedinte al Tribunalului Olt. „Am vazut masina, ne-am plimbat cu ea, m-am gindit ca vinzatorul e om de incredere si n-o sa fie nici o problema cu inmatricularea, promitindu-mi ca va rezolva el treaba asta. Ne-am inteles la pret si i-am platit pe masina 4.000 de dolari“, povestea Cotorogea, suparat la rindul lui ca nici la un an si jumatate de la tranzactie – udata cu doua baterii de vin intr-un separeu al localului Paradis din Slatina, loc ales chiar de judecatorul Buca – nu avea posibilitatea de a-si inmatricula masina pe numele sau. „Am cautat-o pe doamna Epuras sa facem actele, asa cum mi-a spus domnul presedinte, insa dinsa, o femeie deosebita, mi-a spus ca nu poate sa ma ajute pina nu primeste la rindul ei banii pe masina de la domnul Buca. Nici eu nu stiu ce sa mai fac, a trecut un an si jumatate de cind am luat masina si tot fara acte sint. Ba, am luat si teapa cu masina, pentru ca a fost lovita de doua ori, dar domnul presedinte Buca nu mi-a spus asta. Am bagat in ea citeva zeci de milioane ca sa o repar“, a mentionat Gheorghe Cotorogea.

Mercedesul s-a „dizolvat“ fara stirea Elenei Epuras

Povestea celei de-a doua masini – Mercedes C180, productie 1993, inmatriculat initial in judetul Dolj sub numarul DJ-02-ZEN – este mult mai incurcata. Zenobie Epuras a achizitionat acest autoturism in anul 1995 de la Cornel Nistorescu, directorul ziarului Evenimentul Zilei. In 1999, Mercedesul a ajuns in miinile judecatorului Constantin Buca, fara a fi intocmita nici o forma legala. Cu toate acestea, magistratul a reusit sa „vinda“ cu acte in regula autoturismul in toamna lui 2002. Autoritatile detin destul de putine amanunte despre noul proprietar al masinii. Cert este ca pe 20 octombrie 2002, un anume Barbu Doru s-a prezentat la Sucursala Olt a Registrului Auto Roman cu autoturismul respectiv, dintr-un motiv destul de bizar: masinii ii „disparuse“ placuta prinsa de caroserie pe care era inscriptionata seria caroseriei – un grup de litere si cifre fara de care nici o masina nu poate fi identificata.

Barbu Doru din Slatina devenise noul proprietar cu acte in regula al Mercedesului. Cum a reusit sa inscrie pe numele sau autoturismul, fara a incheia un contract de vinzare-cumparare cu sotia lui Zenobie Epuras? Misterul a fost dezlegat chiar de presedintele Tribunalului Olt, care s-a plimbat ani buni cu acea masina.

„Nu am intocmit nici un fel de document, nici macar o chitanta de mina“

Judecatorul Constantin Buca avea o varianta un pic diferita despre cele doua autoturisme de lux. Nu nega ca ar fi primit cele doua masini de la fostul manager al SUINPROD Caracal, Zenobie Epuras, dar sustinea ca le-a platit. „Cu doctorul veterinar Epuras am avut o relatie de amicitie. M-a consultat de multe ori pe probleme juridice, in calitate de prieten. In 1996 am cumparat de la el un autoturism Ford Orion, fabricatie 1990 sau 1991. Aveam nevoie de aceasta masina pentru ca eu eram judecator-inspector la Curtea de Apel Craiova si trebuia sa fac zilnic naveta Slatina – Craiova, fiindu-mi destul de greu sa fac acest drum cu masina pe care o aveam atunci, o Dacie 1300 din 1975, pe care o mai am si acum. Mi-a cerut pe ea 3.000 de dolari, pret pe care i l-am achitat integral in momentul in care mi-a predat masina. Insa a refuzat sa facem actele si nu m-am gindit ca o sa fie vreo problema. Mai tirziu, am sesizat ca avea un interes sa nu facem actele: in virtutea functiei sale, avea anumite probleme cu justitia. Stiu ca a fost de mai multe ori cercetat penal pentru diferite fapte, insa nu-mi aduc aminte sa fi avut vreun dosar pe rol si nu m-a rugat niciodata sa intervin pentru el“, a declarat presedintele Tribunalului Olt.

Judecatorul Constantin Buca a relatat si povestea celei de-a doua masini: „In iulie 1999 am cumparat tot de la el un Mercedes. Mi-a cerut 10.000 de dolari si nu a vrut sa lase din pret, desi i-am spus ca nu am decit 7.000 de dolari. Am fost nevoit sa ma imprumut de la un coleg de inca 3.000 de dolari si ne-am intilnit la Padurea Sarului, unde el mi-a dat masina, iar eu i-am dat banii. I-am zis sa nu ma incurce cu actele cum a facut cu Fordul si mi-a raspuns ca nu-i nici o problema, o sa facem actele pentru amindoua. Citeva luni mai tirziu a murit si n-am apucat sa facem actele“.

Asta ar fi, dupa judecatorul Buca, povestea celor doua masini, pe care, din spusele sale, le-a platit, desi recunoaste cu sinceritate: „Nu am intocmit nici un fel de document, nici macar o chitanta de mina, dar totusi nu am nici un leu datorie la familia doctorului. La statutul meu social, la functia pe care o detin, nu imi permiteam sa stau ca un strut si sa astept ca sotia defunctului sa uite de masini. Va intrebati, probabil, cum se poate ca un judecator cu 25 de ani vechime sa nu intocmeasca acte de vinzare-cumparare. Adevarul e ca nu m-am gindit ca se va ivi o situatie de acest gen“.

Magistratul a divulgat si metoda prin care a reusit totusi sa-si treaca pe numele sau Mercedesul, fara stiinta sotiei lui Epuras: „Am promovat o actiune judecatoreasca si am obtinut o hotarire care sa tina loc de contract de vinzare-cumparare. Pe doamna Epuras nu am citat-o pentru ca nu eram obligat sa fac asta“. Dubioasa actiune judecatoreasca este, insa, o alta poveste…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS