16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNici o sanctiune in cazul Buca - Mereanu

Nici o sanctiune in cazul Buca – Mereanu

Dupa mai multe aminari, Consiliul Superior al Magistraturii a programat pe 17 ianuarie luarea in discutie a comportamentului fostului presedinte al Tribunalului Olt

Dupa cum se mentiona intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, judecatorul Constantin Mereanu a fost investigat inca de la inceputul lunii martie de Directia de Inspectie Judecatoreasca din cadrul ministerului. Investigatiile au fost motivate de folosirea de catre Mereanu in toate hotaririle judecatoresti si actele institutiei pe care o conducea a vechiului sau nume – Constantin Buca – pe care nu-l mai purta de cel putin doi ani, dupa ce il schimbase pe cale administrativa.

In plus, ancheta administrativa a Ministerului Justitiei vizeaza si modul de solutionare a dosarului 13435/2002 al Judecatoriei Slatina, dosar care a avut ca obiect cererea formulata pe cale de ordonanta prezidentiala de reclamantul magistrat Buca Constantin (la acea vreme se numea deja Mereanu) privitor la constatarea proprietatii sale asupra autoturismului marca Mercedes C180 cu numarul de inmatriculare DJ-02-ZEN. Masina fusese primita in conditii misterioase de la Zenobie Epuras, fostul manager al SUINPROD Caracal.

„Rezultatul verificarilor urmeaza sa fie adus la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide asupra masurilor care se impun. In situatia in care se va constata ca exista aspecte care sa presupuna sesizarea organelor de urmarire penala, Ministerul Justitiei va proceda ca atare“, se mentioneaza in comunicatul ministerului amintit.

CSM se va pronunta peste doua saptamini

Dupa zece luni de investigatii, nu s-a dispus insa nici o masura impotriva celui care a generat cel mai mare scandal din istoria justitiei romane. Folosindu-si acum numele de Constantin Mereanu, judecatorul ex-Buca continua sa imparta dreptatea nestingherit la Tribunalul Olt.

Desi reprezentantii Parchetului National Anticoruptie, ai Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova si de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie se tot laudau ca fac si ca dreg in cazul judecatorului cu dubla identitate – Buca in scripte, Mereanu in buletin. Pina acum insa, dupa zece luni de la scandal, nu s-a intimplat nimic.

Nici macar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), institutia abilitata sa se pronunte asupra oportunitatii pastrarii lui Mereanu, zis Buca, in rindul magistratilor, nu s-a obosit sa ia vreo masura. Cazul Buca fusese programat spre discutare la sfirsitul lunii septembrie 2004. A fost insa trecut cu vederea si aminat pina pe… 17 ianuarie 2005, reprezentantii CSM motivind ca aminarea ar fi fost dispusa pentru ca noul CSM sa-si dea verdictul asupra atitudinii lui Mereanu, zis Buca.

Aceeasi soarta au avut-o si investigatiile privindu-i pe protagonistii ordonantei prezidentiale prin care Buca era improprietarit gratis cu un luxos Mercedes. Asteptam insa ca noul organ suprem al magistratilor din Romania sa se pronunte peste doua saptamini si sa dispuna cea mai nimerita sanctiune – excluderea din magistratura – impotriva celui care, ani de zile, s-a dat drept o alta persoana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS