Sofia este gazda intilnirii miniştrilor de externe ai celor 55 de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare in Europa (OSCE), cu citeva săptămini inainte ca Bulgaria să predea Sloveniei preşedinţia de un an a organizaţiei. La cea de-a 12-a intilnire a Consiliului Miniştrilor, care a fost deschisă festiv, luni dimineaţă, la Palatul Naţional al Culturii din Sofia, participă peste 1.500 de oficialităţi, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale din intreaga lume. Preşedintele bulgar Gheorghi Pirvanov a deschis intilnirea, iar premierul Simeon Saxa-Coburg-Gotha a adresat un cuvint de salut participanţilor.
Printre temele principale ale intilnirii de la Sofia sint dezbătute o serie de probleme politice şi operative, printre care terorismul, crima organizată şi traficul ilegal de persoane, arme şi stupefiante.
In prezent, la mai bine de 30 de ani de la infiinţarea Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare in Europa, care este predecesoarea OSCE, organizaţia examinează posibilele schimbări structurale pe care trebuie să le facă, pentru a asigura o flexibilitate operativă maximă. Se aşteaptă ca forumul să analizeze in ce măsură priorităţile actuale ale OSCE corespund necesităţilor reale ale ţărilor membre şi cum poate OSCE să aibă o mai mare eficacitate pe intreg teritoriul ţărilor membre.
In ajunul intilnirii, purtătorul de cuvint al OSCE, Richard Murphy, a declarat că Solomon Passy, care indeplineşte funcţia de preşedinte in exerciţiu al OSCE, a introdus pe ordinea de zi o serie de propuneri privind reforme, propuneri care includ trecerea unor resurse din Balcani in Caucaz şi Asia Centrală şi mutarea unor intilniri, care in prezent au loc in oraşe precum Viena sau Praga, spre părţile estice ale teritoriului OSCE. Murphy a declarat că se aşteaptă ca unele dintre fostele republici sovietice din Comunitatea Statelor Independente (CSI) să vină cu propuneri privind reforme organizatorice.
Preşedintele Gheorghi Pirvanov s-a intilnit cu ministrul afacerilor externe al Franţei, Michel Barnier, cu şeful administraţiei civile ONU din Kosovo (IUNMIK), Seuren Iesen-Petersen, şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis.
Solomon Passy a declarat că criza din Ucraina este tema zilei la organizaţiei: „OSCE trebuie să monitorizeze conflictele din zona sa geografică, cum ar fi cel dintre Armenia şi Azerbaidjan, cel din Transnistria. Oricum, in prim-plan este situaţia din Ucraina, unde probabilitatea producerii unei tensiuni politice este imensă. Aici trebuie să aplicăm intreaga experienţă a diplomaţiei bulgare“.
Intilnire Solomon Passy – Colin Powell
Ministrul afacerilor externe, Solomon Passy, a discutat ieri-dimineaţă cu secretarul de stat al SUA, Colin Powell, in cadrul Intilnirii Ministeriale a OSCE, care are loc la Sofia. Au fost dezbătute probleme privind cooperarea in cadrul OSCE, precum şi o serie de teme de interes bilateral.
Solomon Passy şi Colin Powell au constatat că, in prezent, relaţiile dintre cele două ţări sint la cel mai inalt punct al parteneriatului strategic. Ministrul Solomon Passy a adresat mulţumiri secretarului de stat pentru aportul său la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
„Ii mulţumesc lui Colin Powell şi pentru rolul său de stilp al prieteniei intre SUA şi Europa. El a reuşit să menţină podul transatlantic după atentatele de la 11 septembrie“, a remarcat ministrul Passy. Acesta a adresat mulţumiri şi pentru sprijinul SUA in eforturile depuse pentru rezolvarea cazului celor două asistente bulgare arestate in Libia.
„SUA vor continua să insiste pentru rezolvarea cazului şi pentru eliberarea bulgarilor arestaţi“, a spus Colin Powell.
Secretarul de stat a subliniat rolul de frunte al Bulgariei in politica internaţională. Cele două părţi au confirmat voinţa de a continua să contribuie la stabilizarea şi refacerea Irakului. „Bulgaria contează pe sprijinul guvernului SUA pentru participarea unor firme bulgare la refacerea economiei irakiene“, a spus ministrul Solomon Passy.
Secretarul de stat al SUA a apreciat preşedinţia bulgară a OSCE intr-o perioadă in care organizaţia işi adaptează şi extinde activitatea in condiţiile unor noi provocări şi ameninţări pentru pacea şi securitatea internaţională.
In semn de prietenie, Solomon Passy i-a dăruit lui Colin Powell o copie a sabiei hanului Kubrat.
OSCE – intemeiată pe valori comune
Solomon Passy a impărtăşit cu participanţii la forum unele cugetări de-ale sale, care il frămintă in mod deosebit.
„Pe plan istoric, intilnirea actuală este al doilea forum important al OSCE, care are loc in această clădire“, a declarat ministrul Passy. In toamna anului 1989, aici s-a ţinut Ecoforumul Consfătuirii pentru Securitate şi Cooperare in Europa. Aceasta s-a petrecut pe vremea cind opoziţia bulgară, condusă de dr. Jelio Jelev, a inceput să schimbe evenimentele in Bulgaria intr-o direcţie pozitivă. Ecoforumul din 1989 s-a transformat in cel mai puternic catalizator al schimbărilor democratice din Bulgaria. Numai o săptămină mai tirziu regimul comunist a căzut şi ţara a pornit pe un nou drum al progresului şi prosperităţii. După spusele ministrului Passy, anul 2004 marchează etapa unor schimbări epocale pe harta geopolitică a lumii. „Sintem martorii unei extinderi NATO şi UE de amploare şi semnarea Constituţiei Europene unice. Preşedinţia bulgară a OSCE şi-a pus executarea hotăririlor de pină acum ca prioritate principală şi a depus toate eforturile in această direcţie. Dinamica evoluţiei mondiale insă depăşeşte posibilităţile capacităţii noastre instituţionale. Noi trebuie să ţinem cont de noile realităţi ale anului 2004“, a remarcat Solomon Passy şi a adăugat că, in acest scop, OSCE trebuie să se restructureze şi să se modernizeze, pentru a crea un nou tip de dialog intre ţările participante.
„Pentru prima dată in istoria sa, in anul 2004, OSCE a desfăşurat o misiune in afara perimetrului său teritorial, trimiţind o echipă care să ajute la alegerile din Afganistan. După mine, putem să urmăm acelaşi drum şi să acordăm ajutor la alegerile parlamentare din Afganistan de la anul viitor, a remarcat Passy. In 2004, OSCE a primit de la puterea palestiniană invitaţia de a supraveghea alegerile şi candidatura ei pentru statutul de partener. Fără indoială, aceste demersuri au nevoie de un studiu aprofundat. Pentru prima dată, in 2004, OSCE a trimis o misiune pentru supravegherea alegerilor din SUA. In 2004, OSCE a dat un răspuns pozitiv cererii Mongoliei şi a invitat această ţară prietenă să devină cel mai nou partener al nostru pentru cooperare. Sint convins că OSCE este pionier in această privinţă, dat fiind că acesta este numai inceputul integrării Mongoliei in Comunitatea Euro-Atlantică şi o cooperare mai strinsă intre Comunitatea Euro-Atlantică şi Asia“, a spus Solomon Passy.
In incheiere, acesta a remarcat că evenimentele din acest an „dau prilejul să credem că OSCE este o organizaţie de amploare, cu un mare viitor, intemeiată pe valori comune, impărtăşite de statele participante“.
„Vom continua să sprijinim Bulgaria şi Romania pentru intrarea in UE“
„Vom continua să sprijinim Bulgaria şi Romania pentru intrarea in Uniunea Europeană. Vom continua să fim cu voi şi după intrarea in UE, pentru ca aderarea voastră să aibă succes“, a declarat ministrul afacerilor externe al Franţei, Michel Barnier, la intilnirea cu omologul său bulgar, Solomon Passy. Cei doi au mai discutat probleme legate de activitatea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare in Europa (OSCE) şi de activitatea celei de-a 12-a Reuniuni Ministeriale a Organizaţiei.
Miniştrii prezenţi la reuniune, care se desfăşoară la Sofia, au apreciat ca „foarte bun“ dialogul politic bilateral şi au subliniat importanţa pe care ar avea-o eventuala vizită a preşedintelui francez Jacques Chirac in Bulgaria, in anul 2005.
Ministrul Solomon Passy a mulţumit pentru sprijinul francez in legătură cu procesul din Libia impotriva surorilor medicale bulgare, condamnate la moarte de un tribunal libian pentru infectarea cu virusul HIV a aproximativ 400 de copii libieni.
In ceea ce-l priveşte, ministrul Barnier a amintit că, in ultima lună şi jumătate, partea franceză a pus de două ori, la Tripoli, problema infirmierelor bulgare. „Vom incerca să găsim o rezolvare europeană a crizei. Aceasta este o problemă europeană, nu numai bulgară. Este necesar ca Uniunea Europeană şi Bulgaria să lucreze impreună, pentru a găsi o rezolvare, atit pentru surorile medicale bulgare, cit şi pentru copiii libieni“, a spus Michel Barnier.