6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedinţii secţiilor de votare s-au călcat in picioare la depunerea proceselor-verbale

Preşedinţii secţiilor de votare s-au călcat in picioare la depunerea proceselor-verbale

Colectarea proceselor-verbale din judeţul Olt cu rezultatele alegerilor de duminică a provocat ieri inghesuială in preajma sediului Biroului Electoral Judeţean, de pe strada Lipscani din Slatina. Autoturisme, jandarmi şi poliţişti, precum şi reprezentanţi ai secţiilor de votare din judeţ au blocat circulaţia in zona Pieţei Fraţii Buzeşti din Slatina. Deoarece nu a existat un plan care să prevadă depunerea proceselor-verbale cu rezultatele alegerilor, preşedinţii, locţiitorii şi cite un membru de la fiecare secţie de votare din judeţ, plus reprezentanţi din pază au venit la sediul BEJ de dimineaţă. S-a lucrat toată noaptea, puţinii angajaţi ai Biroului Electoral Judeţean nereuşind să facă faţă volumului de muncă.

„Bătaie de joc ca in ţara asta nu mai găseşti!“

Reprezentanţii tuturor celor 339 de secţii de vot din Olt s-au prezentat la BEJ Slatina după ce au terminat de numărat voturile. Conform prevederilor Legii nr. 373/2004, procesele-verbale trebuia depuse la BEJ. Reprezentanţii secţiilor de votare s-au călcat in picioare la depunerea dosarelor cu rezultatele scrutinului de duminică. Lipsa unei organizări in acest sens a făcut ca toţi cei care s-au prezentat la sediul BEJ din Slatina să se certe in preajma instituţiei, cit şi pe scările in formă de spirală. Cu dosarele in braţe sau in pungi, oamenii s-au plins de proasta organizare atit la desfăşurarea alegerilor, dar şi la colectarea proceselor-verbale.

„De 30 de ore sintem nedormiţi! De dimineaţă de la ora 5.00 sintem aici şi nici pină acum nu am intrat!? Trebuia o minimă organizare! Ne cheamă pe toţi de la zeci de kilometri şi intră numai unul! Trebuia organizat. Să ne fi chemat pe zone; cei mai de departe să vină mai tirziu, iar cei care locuiesc mai aproape să vină devreme, nu in halul ăsta. Bătaie de joc ca in ţara asta nu mai găseşti!“, au spus supăraţi unii reprezentanţi ai citorva secţii de votare din Corabia.

Clasament politic dominat de PSD

Potrivit rezultatelor parţiale făcute publice de BEJ Olt după colectarea şi centralizarea rezultatelor, la ora 14.00, din aproximativ 40% din totalul de 339 de secţii din judeţ, prezenţa la vot in ziua scrutinului a fost de 58,04%. Aproape 3.000 de voturi au fost declarate nule. Alegerile prezidenţiale in Olt au fost dominate, la ora amintită, de Adrian Năstase, care a fost votat de 58.762 de cetăţeni cu drept de vot din judeţ (48,91%), urmat de Traian Băsescu, preferat de 32.150 de alegători (26,76%), Corneliu Vadim Tudor a intrunit 22.480 de voturi (18,71%), Gigi Becali – 2.090 de voturi, Petre Roman – 1.246 de voturi, Gheorghe Dinu – 1.103 voturi, Gheorghe Ciuhandu – 993 voturi, Petre Miluţ – 388 de voturi.

La Camera Deputaţilor, rezultatele parţiale indicau faptul că Uniunea Naţională PSD+PUR a obţinut 46,54% din voturi, Alianţa D.A. PNL-PD 25,90%, PRM 18,66%, PNG 2,51% şi PNŢCD 1,09%. La Senat, clasamentul era acelaşi: PSD+PUR intrunea votul a 46,93% dintre cetăţenii cu drept de vot din judeţ, PNL-PD 26,26%, PRM 18,89%, PNG 2,57% şi PNŢ CD 1,02%. Corina Nuţă, vicepreşedinte al BEJ Olt, a spus că rezultatele finale vor putea fi cunoscute miine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS