33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAgentia de Plati va acorda subventiile pentru agricultori

Agentia de Plati va acorda subventiile pentru agricultori

Dupa 2007, institutia va gestiona peste un miliard de euro de la Uniunea Europeana, lasind fara „piine“ agentia SAPARD

Agentia SAPARD risca sa se calce pe „bataturi“ cu o alta institutie a statului specializata in derularea fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale. Prin Legea nr. 1/2004, in februarie a luat nastere Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Rolul sau este acela de a directiona subventiile de la buget pentru agricultori si industria alimentara si ar fi trebuit sa intre „in piine“, incepind cu 1 ianuarie 2005. Cel putin asa stabileste actul normativ, contrazis insa de situatia reala, care va „impinge“ cel mai probabil functionarea noii agentii spre mijlocul anului viitor. Articolul 2 din Legea nr. 1/2004 prevede ca „in termen de opt luni de la data intrarii in vigoare a regulamentului de organizare si functionare, Agentia va gestiona fondurile alocate de la bugetul de stat, reprezentind sprijin financiar destinat sustinerii agriculturii si va pregati structura institutionala pentru implementarea platilor directe si a sistemelor de interventie. „De asemenea, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, agentia va raspunde de derularea si gestionarea fondurilor europene pentru agricultura (FEOGA) si va asigura managementul financiar al acestora. Pentru ca lucrurile sa mearga ca unse, agentia trebuia sa aiba pina in prezent 260 de angajati, urmind sa ajunga pina in 2007 la maximum de 1.079 de posturi, data la care institutia ar trebui sa devina operationala in totalitate, dupa cum se arata in actul normativ. Dupa aderare, agentia va gestiona fonduri de aproximativ un miliard de euro, bani veniti de la institutiile europene, numai ca, pentru aceasta, ar fi nevoie si de angajati. Or in 2004, an electoral, cine si-a mai batut capul cu rezolvarea numarului de posturi necesare, cind mai importante erau campaniile electorale? Si aceasta in conditiile in care, dupa aderare, agentia va derula absolut toate fondurile europene destinate agriculturii, mai putin cele pentru dezvoltare rurala, iar pina atunci este institutia care va elibera licentele de export si import pentru produsele agricole, asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca trebuie sa controleze veridicitatea cererilor de plata si modul de folosire a banilor. Situatia incerta de acum nu face altceva decit sa confirme dificultatile autoritatilor romane in atragerea banilor europeni, autoritati care, dincolo de incapacitatea de a prezenta programe de absorbtie a fondurilor, nu sint in stare sa puna pe picioare nici institutiile care sa se ocupe de acest lucru. In felul acesta, Romania risca sa piarda cei aproximativ un miliard de euro pe mina sa.

Sezon inchis la angajari

Blocajul actual la nivelul personalului angajat isi are radacinile, pe de o parte, in recenta ordonanta de guvern adoptata in octombrie, care a blocat posturile institutiilor bugetare, cu exceptia celor care deruleaza bani europeni. Actul normativ a venit ca urmare a presiunilor sindicatelor functionarilor publici, care cereau salarii mai mari, guvernul fiind constrins in felul acesta sa gaseasca surse de finantare pentru revendicari. Si le-a gasit, printr-o metoda originala: a sistat orice fel de angajari, lasind in suspensie aproximativ 10.000 de noi locuri de munca. Gurile rele spun ca executivul a procedat in felul acesta pentru ca le-a promis membrilor de partid care nu au mai incaput pe listele electorale ca vor fi distribuiti in posturi-cheie, pentru ca toata lumea sa fie multumita. Vestea buna insa este ca actul normativ cu pricina nu-si mai produce efectele din ianuarie 2005, deci agentia ar putea incepe sa angajeze oamenii de care are nevoie. La aceasta se adauga si acreditarea din partea Uniunii Europene, lucru de care s-a izbit la inceput si Agentia SAPARD, proces care, de regula, intirzie din diferite motive. Astfel, desi trebuia sa isi inceapa activitatea pe 1 ianuarie 2005, Agentia de Plati va intra in piine cel mai probabil vara urmatoare.

Ce se va intimpla cu SAPARD dupa aderare?

In prezent, nimeni nu stie. Agentia SAPARD deruleaza fonduri europene destinate dezvoltarii agriculturii, pensiunilor turistice sau infiintarii diferitelor ferme de animale. Daca la inceput se vorbea ca agentiile aflate in curtea Ministerului Agriculturii vor fuziona, in prezent nimeni nu mai stie nimic. Directorul agentiei SAPARD Oltenia, Daniel Popescu, declara in urma cu citva timp ca, dupa aderare, de fondurile structurale de aproximativ un miliard de euro se va ocupa tot agentia SAPARD. Pe de alta parte, daca gradul de absorbtie a fondurilor in cadrul proiectului SAPARD va fi sub asteptari, este posibil ca agentia sa dispara. Nu sint putine cazurile in care presa a semnalat nereguli majore in derularea licitatiilor si a investitiilor cu bani europeni, lucru care, spre exemplu in Oltenia, a dus la intirzierea finalizarii investitiilor chiar si dupa prelungirea termenelor limita. Cert este ca, pina in 2007, agentia SAPARD va continua sa existe si noi masuri vor fi acreditate. Cit priveste Agentia de Plati, aceasta va incepe sa functioneze la un moment dat, pe principiul mai greu, dar sigur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS