Vizita „candidatului-independent“ Ion Iliescu la Manastirea Calui, din comuna cu acelasi nume, din judetul Olt, programata a avea loc miine, a pus pe jar autoritatile judetene si locale. Drumul principal care merge de la Bals catre Oboga si apoi spre nou-infiintata comuna Calui a fost peticit din plin cu plombe asfaltice. Ieri lucratori de la OLTDRUM Slatina erau la post, acoperind cu mixtura asfaltica gaurile. De asemenea, satenii au primit ordine de la primarie sa iasa in fata gospodariilor pentru a face curatenie.
„Nu am mai dormit de atunci…“
Primarul comunei, Constantin Rotaru, spune ca a aflat de acum doua saptamini de sosirea presedintelui tarii. „Cum am aflat, parca am inlemnit pe scaun. Nu-mi venea sa cred ca presedintele tarii vine tocmai aici, la noi, intr-un colt uitat de lume… Va dati seama ca imediat ce-am auzit, ne-am si pus pe treaba. Am dat o gramada de telefoane ca sa facem rost de bani pentru cite alea. Drumurile erau ca vai de ele, nu aveam becuri pe strada. Acum am primit citeva sute de becuri pe care am si inceput sa le montam pe stilpi, am primit bani pentru ajutoarele sociale restante…“, a spus edilul comunei, Constantin Rotaru. Printre amanuntele asupra carora primarului i s-a atras atentia sa nu cumva sa-l uite s-a numarat si schimbarea drapelelor de la intrarea in sediul primariei. Satenii care trec prin preajma institutiei au ocazia sa vada cum arata in realitate steagul NATO, despre care au auzit numai de la televizor.
Au fost peticiti aproximativ 12 kilometri de drum, iar podetele au fost zugravite in alb. Pentru ca presedintele are o tinta precisa in comuna, respectiv Manastirea Calui, autoritatile se pregatesc sa amenajeze, la intrarea in manastire, o parcare ca la carte. Aici se va turna piatra si apoi ciment, in valoare de 200 de milioane de lei. Jumatate din „investitie“ a si fost realizata, restul urmind a fi terminata azi. In plus, 300 de becuri primite „de la judet“ sint montate pe drumul care duce la manastire. Angajati ai unei societati de constructii lucreaza la noul sediu al bisericii, lucrare in care s-au investit, pina acum, peste 50 de miliarde de lei. La aproximativ 20 de metri de sediul noii biserici se afla vechea manastire, adevarata atractie a comunei, lucrare inceputa in anul 1515 in timpul domniei voievodului Neagoe Basarab si terminata in 1588 de trei dintre vestitii frati Buzesti. In prezent, din cauza indiferentei autoritatilor, manastirea s-a degradat foarte mult, culorile picturii din interior au disparut aproape in totalitate, iar zidurile schitului, groase de citiva metri, zac stirbe si mincate de timp si ploi. Deloc intimplator si aflat desigur in strinsa legatura cu vizita presedintelui tarii in comuna, in urma cu citeva saptamini, autoritatile centrale au aprobat, cu chiu, cu vai, alocarea unei sume de trei miliarde de lei pentru renovarea si conservarea vechii Manastiri Calui.