• La Scoala Calopar (Dolj) au avut loc primele dezbateri politice din istoria comunei, in campania electorala pentru alegerile generale, moderate de Asociatia Pro Democratia • PSD se fereste de aliati ca dracul de tamiie • Un soarece, care a tulburat „linistea si ordinea publica“ din sala, a fost numit de aliati drept „soarece PSD“ • Comuna Vinci din Italia, emblema programului de dezvoltare rurala • Localnicii din Calopar sint oropsiti si prea saraci pentru a asculta strategiile din programele partidelor politice • La Calopar sint cetateni care fura pentru a supravietui • Unii dintre ei au simtit pe propria lor piele discriminarile din justitie • Cetatenii vor programe certe de dezvoltare pe termen foarte scurt, pentru ca le-a ajuns cutitul la os
Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Panaghia (ADCP) a organizat duminica un forum de candidati la Scoala Calopar, cu sprijinul Institutului National Democrat (IND) si al Asociatiei Pro Democratia. Au fost invitati sa participe reprezentanti si candidati ai partidelor si formatiunilor politice din judetul Dolj, pentru a se prezenta si pentru a discuta cu cetatenii comunei Calopar despre problemele din mediul rural. Dezbaterile au fost moderate de Adrian Sorescu, director executiv al Asociatiei Pro Democratia. Cetatenii au fost onorati doar de prezenta reprezentantilor Aliantei „Dreptate si Adevar“ (D.A.) PNL-PD si de PNTCD. Celelalte partide inscrise in cursa alegerilor generale, inclusiv partidul de guvernamint PSD, nu si-au trimis nici un reprezentant.
Presedintele ADCP, profesorul Marius-Virgil Luchici, coordonatorii organizatiei nonguvernamentale, profesorul Sabin Papusoiu, avocatul Lucian Zuleanu, precum si consultantii de la IND, Dana Diaconu si Oana Bahnaru Preda, au crezut ca participarea partidelor politice va fi una masiva, neimaginindu-se un asemenea absenteism. Cu toate acestea, misiunea moderatorului nu a fost una usoara. Alianta D.A. a fost reprezentata de presedintele organizatiei judetene a PNL, arhitect Horatiu Buzatu, si de avocata Oana Dinca, vicepresedinta filialei Dolj a PD, iar PNTCD a fost reprezentat de Ion Gavrilescu, care figureaza pe locul intii pe listele de la Senat ale partidului.
„Soarecele PSD“, mediu perturbator al dezbaterilor
Prima parte a acestui program a fost perturbata de aparitia unui soricel care, aparind de sub un dulap, incerca sa iasa cu orice chip din clasa, insa n-a reusit din cauza oamenilor politici de la prezidiu. Uneori se mai plimba pe pantofii si pe marginea paltonului lui Buzatu, dupa care se retragea in ascunzatoare. Acesta s-a amuzat copios si, cu umor, a exclamat: „Va rog sa-l lasati in pace! E si el fricos! Asta sigur e soarece PSD!“ Intr-un interval de timp scurt, aliatii au incercat sa-si expuna programul pentru zonele rurale, insa localnicii prezenti nu au fost prea receptivi. La fel s-a intimplat si cu Gavrilescu. Au inceput sa vorbeasca din partea electoratului mai multi cetateni deodata si s-a inteles mai nimic. Oamenii din Calopar se confruntau pentru prima data cu un exercitiu democratic de acest fel. Nu este exclus ca si politicienii sa fi gresit din pricina faptului ca au vorbit despre programul de dezvoltare rurala, la modul general. Doar aliatii le-au mai stirnit interesul, oferindu-le argumente si exemple concrete, cum a fost exemplul celebrului sat Vinci din Italia.
Discriminarile justitiei se simt si la Calopar
Ceea ce a iesit in evidenta a fost faptul ca fiecare localnic isi spunea problema personala, necazul lui, oful cum s-ar zice. Pe nici unul nu-l interesa necazul celuilalt. Femei tinere care au lucrat in Craiova, faceau naveta, au fost restructurate, iar acum o duc foarte greu. Sau un cetatean obligat sa fure pentru a-si intretine familia, care a acuzat justitia din Romania: „Ma numesc Popa si am o luna de cind m-am liberat din puscarie. Am luat un electromotor ca sa pot supravietui. Nu cred ca sint primul si nici ultimul care a incalcat legea pentru ca n-aveau incotro. Mi-au dat trei ani de inchisoare, din care am facut doi ani pe muchie. Bivolaru, ala de la PSD, a furat sute de miliarde de lei si instanta de judecata i-a dat tot trei ani de inchisoare, dar cu suspendare. Dumneavoastra credeti ca asta e dreptate?“ Si exemplele personale au continuat.
Taranii sint prea oropsiti pentru a avea rabdare s-asculte strategii
Poate ca oamenii locului doreau sa stie de la politicieni ce au de gind sa faca pe termen scurt pentru ei, in cazul in care vin la putere. Acestia sint prea saraci, prea oropsiti, pentru a avea rabdarea sa asculte diverse strategii de dezvoltare rurala pe perioada unui mandat de patru ani la guvernare. Si totusi, a fost o experienta buna pentru ambele parti, in sensul ca li s-a promis ca nu vor fi abandonati si ca vor reveni. Cei de la ADCP le-au explicat importanta prezentarii lor la urne, fara a le spune ce formatiune politica sa voteze: „Important este sa stiti ca votul dumneavoastra conteaza! Numai asa deveniti puternici!“.