Majoritatea localitatilor din judetul Dolj care au fost afectate de precipitatiile din ultimele 48 de ore au depasit situatia critica in care se aflau. Gospodarii inundate, curentul electric intrerupt, case darimate au fost doar citeva dintre rezultatele inrautatirii vremii. Conform ultimelor estimari realizate de reprezentantii SC Electrica- Sucursala Craiova, valoarea pagubelor inregistrate este de aproximativ un miliard de lei.
„Din cauza vintului puternic am avut unele probleme cu furnizarea energiei electrice, dar nu foarte mari. Din cele 74 de localitati afectate de conditiile meterologice, pina azi (ieri – n.r.) dimineata la ora 10.00, in aproximativ 60 problemele au fost rezolvate“, a mentionat Stefan Croitoru, directorul SC Electrica- Sucursala Craiova.
Desi retelele care furnizeaza energia electrica sint pregatite pentru iarna, dupa cum afirma reprezentantii Electrica, daca se va inregistra din nou vint puternic, exista riscul repetarii situatiei din 8 noiembrie 2004.
Apele Jiului au afectat Doljul
Citeva comune din judet au fost afectate si de apele Jiului care au inundat gospodariile localnicilor. Pina ieri insa, in majoritatea localitatilor efectele precipitatiilor au fost inlaturate dupa interventiile reprezentantilor Inspectoratului pentru Protectie Civila Dolj.
„In comuna Schit au fost afectate trei gospodarii din cauza inundatiilor. Echipele noastre s-au deplasat imediat la fata locului, iar in prezent situatia s-a calmat. Intr-o alta localitate, Bilta, puntea de trecere peste Jiu a fost rasturnata din cauza unui copac care a cazut, nemaiputind fi astfel utilizata. In cea mai mare parte, apa s-a retras. Daca insa precipitatiile continua, situatia se va agrava, fiind nevoiti sa intervenim din nou“, a precizat Gogu Stanciu, purtator de cuvint al Inspectoratului pentru Protectie Civila Dolj.
In comuna Mischii, unde in urma cu citeva zile situatia se agravase din cauza ploilor, la bugetul local nu exista bani pentru sustinerea unei noi interventii.
„Au venit lucratorii de la Electrica si au solutionat problemele pe care le aveam. Si cei de la cablu au intervenit pentru reparatiile necesare. Au fost afectate cam cinci-sase gospodarii, dar am reusit sa facem fata. Sper ca vremea sa nu se inrautateasca pentru ca nu stiu cum vom face fata deoarece nu mai avem fonduri. Cei de la Ape ne-au sunat si au transmis ca o sa intervina in cazul in care precipitatiile vor continua“, a declarat Ion Duta, primarul comunei Mischii.
Culturile agricole au fost si ele afectate de precipitatii
In Filiasi au fost afectate atit gospodariile, cit si culturile agricole. In cazul celor din urma nu s-a putut stabili inca valoarea totala a pagubelor, deoarece apele nu s-au retras in totalitate de pe cimpuri. Din acest motiv nu se stie in ce proportie culturile au fost distruse. In urma interventiilor s-a reusit decolmatarea fintinilor si inlaturarea apelor din curtile afectate.
„Citiva stilpi de curent care erau din lemn au fost darimati. Au fost distruse si citeva cladiri, iar la acest capitol pagubele ajung la aproximativ 40 de milioane de lei. In rest, s-a decolmatat apa din fintini, care ne costa 1.500.000 de lei. De asemenea, am avut ceva probleme si in Almajeni, Rudari si Braniste. Locuitorii au avut curent electric, deoarece s-a intervenit prompt, desi au cazut citiva stilpi. Acestia vor fi inlocuiti cel mai probabil in momentul in care vor fi cuprinsi pe lista de investitii a Electrica“, a mentionat Paul Tudorica, viceprimarul orasului Filiasi.
Din pacate, in cazul in care vor continua ploile abundente, angajatii Inspectoratului de Protectie Civila Dolj vor fi din nou pusi in situatii limita. La nivelul judetului nu s-au inregistrat insa pagube insemnate.