13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistemul penitenciar din Romania - vinovat pentru incidentele de la Craiova

Sistemul penitenciar din Romania – vinovat pentru incidentele de la Craiova

Vina pentru incidentele petrecute recent la Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova apartine sistemului penitenciar din Romania, a declarat ieri Florentin Scaletchi, presedintele OADO. Potrivit acestuia, cu exceptia citorva unitati, penitenciarele din Romania nu ofera conditii de siguranta, intrucit un singur gardian poate ajunge sa pazeasca pina la 500 de detinuti, spre deosebire de tarile din Uniunea Europeana, unde raportul gardieni – detinuti este de maximum 1 la 10.

Referindu-se concret la incidentele de la Craiova, Scaletchi a afirmat ca o comisie a OADO a efectuat, in anul 2001, o vizita in PMT Craiova, mentionind in raportul intocmit atunci unele deficiente, provocate de „stilul de conducere“ al fostului comandant al inchisorii, Marinel Candidatu, care „a fost numit cu incalcarea prevederilor legale, pe baza de nepotism, fiind nepot al fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu“.

Presedintele OADO a considerat revolta generala a detinutilor, declansata pentru sustinerea lui Candidatu, o tentativa de manipulare, pentru a-i indica drept vinovati pentru incidentul de vineri pe cei cinci detinuti implicati, precum si pe reprezentantii mass-media, care ar fi prezentat in mod denaturat faptele petrecute. Scaletchi a mai spus ca organizatia pe care o conduce se va implica in elaborarea unui proiect legislativ, destinat modificarii regimului de detentie pentru minori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS