16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCasele de vacanta din zona Rinca, in pericol de a fi demolate

Casele de vacanta din zona Rinca, in pericol de a fi demolate

18 case de vacanta construite in zona Rinca-Gorj ar putea fi demolate, dupa ce Directia Silvica a cerut in instanta anularea contractelor de concesiune si a autorizatiilor de construire eliberate de Primaria Novaci. In urma cu zece ani, Primaria Novaci a efectuat un schimb de terenuri cu ocolul silvic din localitate. In urma acestei tranzactii, primaria a obtinut 1,6 hectare de teren in zona, pe care le-a concesionat pentru construirea de case de vacante.

Primaria Novaci a cerut instantei de judecata recunoasterea acestui schimb de terenuri, dar Curtea de Apel Craiova a respins irevocabil, in 2001, aceasta solicitare. Directia Silvica Gorj a cerut, anul trecut, Judecatoriei Novaci sa anuleze contractele de concesiune si autorizatiile de construire eliberate de Primaria Novaci. Dupa ce timp de un an Judecatoria Novaci a tergiversat solutionarea acestui dosar, in care nu s-a dat nici o solutie, Directia Silvica a cerut, in urma cu putin timp, stramutarea procesului la alta instanta, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmind sa se pronunte asupra acestei cereri.

Printre cei care si-au construit case de vacanta pe terenul luat de la Directia Silvica se numara medicul Emil Sandu, directorul Spitalului Judetean Gorj, si Gabi Popeanga, director executiv adjunct la Directia Finantelor Publice Gorj. Constantin Codita, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, Marinel Nedelut, fostul comisar-sef al Garzii Financiare Gorj, presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, politisti, judecatori si oameni de afaceri.

Lui Emil Sandu nu ii este teama ca va ramine fara cabana. „Nu am o vila, ci o cabana pe care am dus-o pe o platforma. De patru-cinci ani este acolo, dar, daca este vreo problema, pot sa o ridic. Eu pot sa o iau si sa ma mut ca un melc. Platesc o taxa de concesiune“, a spus Emil Sandu.

Reprezentantii Directiei Silvice Gorj considera ca schimbul de terenuri a fost facut ilegal, fiindca ocolul silvic nu avea personalitate juridica. „Cladirile respective sint facute fara acte de proprietate. Terenul este in patrimoniul statului. Codul Civil spune ca acela care construieste pe un teren care nu ii apartine e obligat sa le ridice sau sa-i plateasca proprietarului, in urma unei intelegeri, taxa de concesiune.

Primarul orasului Novaci, Ion Chiriac, a spus ca ROMSILVA nu este proprietar pe terenul de la Rinca: „ROMSILVA nu este proprietar al terenului. Pamintul este revendicat pe Legea nr. 1. Sint documente care dovedesc ca nu sint proprietari. Hotarirea Curtii de Apel Craiova nu poate ramine valabila. Nu pot sa desfiintez autorizatiile de construire. Terenul va fi retrocedat conform Legii nr. 1. Acesta a apartinut Bancii «Gilortul», care a fost prima banca din Gorj, care s-a transformat in cooperatie de consum. Aceasta unitate a dobindit deja in instanta proprietatile din judetele Vilcea si Alba si le va dobindi si pe cele din Gorj“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS