22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci detinuti cuprinsi de flacari

Cinci detinuti cuprinsi de flacari

Cinci detinuti ai Penitenciarului pentru Minori si Tineri Craiova s-au ales cu arsuri grave, dupa ce si-au incendiat camera, ieri dupa-amiaza, pentru a protesta impotriva regimului de detentie.

Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova a fost ieri scena unui conflict violent intre detinuti si gardieni. In jurul orei 14.00, sase tineri s-au baricadat in celula lor din Pavilionul II al penitenciarului, blocind usa camerei cu paturile metalice. Gardienii au incercat sa negocieze cu ei, insa detinutii au spart geamurile si au incendiat saltelele de pe paturi, sperind ca vor reusi sa-si impuna punctul de vedere. Focul s-a intins insa prea repede, cuprinzindu-i pe cinci dintre cei aflati in celula.

„Cind am ajuns eu, se negocia cu detinutii. Si-au dat foc la camera, probabil ca sa ne sperie, iar focul s-a intins si i-a cuprins. Nu stiu ce a fost in capul lor! Am intrat in forta, spargind usa baricadata cu paturile, iar detinutii au iesit in genunchi din incapere, tipind de durere. Focul a fost stins de echipa noastra de interventie“, a povestit plutonierul Cristi Serbanoiu, gardian la PMT Craiova.

Cinci dintre detinuti, aflati in stare grava din cauza arsurilor suferite, precum si un gardian intoxicat cu dioxid de carbon, plutonierul Cristi Serbanoiu, au fost transportati la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru ingrijiri medicale. Daca gardianul este in afara oricarui pericol, nu acelasi lucru se poate spune despre detinutii Florin Galan, Ionut Plesa, Attila Szasz, Marius Poenaru si Viorel Constantin Stamate. „Doi dintre ei au arsuri pe 60-70% din suprafata corpului, fiind in stare foarte grava, iar pronosticul pentru ei este rezervat. Alti doi au fiecare arsuri pe 50% din suprafata corpului, iar ultimul pe 30% din suprafata corpului“, a precizat prof. dr. Florea Purcaru, seful Clinicii de terapie intensiva din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Gardienii PMT Craiova, care aveau datoria de a-i pazi pe detinuti sa nu fuga din spital,

i-au bruscat pe ziaristii care incercau sa afle informatii despre incident. Aceeasi atitudine au avut-o si bodyguarzii Spitalului de Urgenta, care, din exces de zel, au interzis ziaristilor accesul in spital, desi nu aveau o asemenea dispozitie din partea conducerii unitatii, dupa cum a mentionat chiar directorul Florin Petrescu.

Pina la inchiderea editiei, conducerea penitenciarului a refuzat sa ofere orice amanunte cu privire la cauzele izbucnirii conflictului dintre detinuti si gardieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS