19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj a sters cu buretele penalitati ale SC GENERAL COMI in valoare de 1,7 miliarde de lei

CJ Dolj a sters cu buretele penalitati ale SC GENERAL COMI in valoare de 1,7 miliarde de lei

Contractul dintre Consiliul Judetean Dolj si SC GENERAL COMI SA, pentru amenajarea sediului Centrului Militar Zonal din strada General Dragalina nr.58, s-a incheiat pe 9 octombrie 2003 si avea ca termen de finalizare a lucrarilor cinci luni calendaristice de la intrarea in vigoare a acestui act. Potrivit art.16, alin.1, „in cazul in care, din vina sa exclusiva, executantul nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract, achizitorul (CJ Dolj- n.r.) are dreptul de a deduce din pretul contractului, ca penalitati, o suma echivalenta cu 0,1% din pretul contractului pentru fiecare zi de intirziere pina la indeplinirea efectiva a obligatiilor“.

In martie 2004, a expirat termenul de cinci luni asumat de firma prin contract si totusi lucrarile nu sint nici acum finalizate. In mod normal, penalitatile trebuia sa curga de la acea data.

Penalitati sterse cu complicitatea conducerii CJ Dolj

Nu s-a intimplat asa, deoarece firma GENERAL COMI a solicitat CJ prelungirea termenului de finalizare a lucrarilor cu perioada de iarna, cind in constructii nu se poate lucra. Chestiune pe care atit inginerii-constructori ai CJ, cit si cei ai SC GENERAL COMI SA o cunosteau atunci cind au incheiat contractul pentru „perioada calendaristica de cinci luni“. Trebuie spus ca, pina acum, penalitatile pe care firma trebuia sa le suporte incepind cu 9 martie 2004 ar fi trebuit sa ajunga la circa 2,5 miliarde de lei. „Delicata“ problema a fost solutionata, in parte, printr-un act aditional la contract semnat, din partea CJ Dolj, de catre presedintele Ion Prioteasa, directorul economic Dumitru Bouleanu, directorul tehnic Valentin Chiata si de Oficiul Juridic. Prin acest act, „se prelungeste durata contractului de executie lucrari nr.143/2003 cu timpul friguros si perioada lucrarilor pregatitoare, termenul de finalizare a lucrarilor devenind 15.07.2004“. Dintr-un foc, o parte a penalitatilor au fost sterse cu buretele. De precizat ca data incheierii actului aditional este 2 septembrie 2004 (!), cind firma GENERAL COMI se afla deja in depasirea termenului, chiar si prelungit. In concluzie, pe 21 septembrie, CJ comunica firmei constructoare ca la acea data avea penalitati de „doar“ 842,6 milioane de lei. Mai mult de 1,6 miliarde de lei din penalitati fusesera sterse cu buretele.

Bugetul public plateste pentru Bica

In consiliul judetean, nimeni nu are un raspuns solid la motivatia acestei „operatiuni“. Desi, sustin edilii doljeni, tot in baza contractului (art.7, alin.2), CJ poate rezilia unilateral contractul, atunci cind modificarea clauzelor initiale ale intelegerii este „contrara interesului public“. Din 9 martie, de cind ar fi trebuit sa fie finalizate lucrarile, bugetul judetean plateste lunar circa 1.000 de dolari pe luna pentru chiria sediului actual, din strada Jietului.

In sedinta de joi a consiliului, s-a pus in discutie prelungirea contractului de chirie pina la 31 decembrie 2004, lucru cu care unii consilieri nu au fost de acord. In consecinta, contractul s-a prelungit doar pina la 31 octombrie, deoarece Centrul Militar Zonal nu poate ramine in strada din cauza constructorului GENERAL COMI. Victor Bica ar fi promis ca pina la acea data ar finaliza lucrarile. Cu alte cuvinte, cu actele in mina si cu dreptatea de partea ei, conducerea CJ sta la mina „promisiunilor“ lui Bica si, pe deasupra, ii „rade“ printr-o semnatura o parte importanta din penalitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS