15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal Obtinerea unui post intr-o scoala s-a transformat in vinatoare

Obtinerea unui post intr-o scoala s-a transformat in vinatoare

Nu e o surpriza ca, dupa o saptamina de la inceperea anului scolar, holurile Inspectoratului Scolar Judetean Olt sint din ce in ce mai aglomerate. Sute de suplinitori vor sa vada ce posturi mai apar si unde. Multi dintre ei sint oameni cu peste 10 – 20 ani la catedra, lucru care pare sa nu conteze. Ramasi fara post, asteapta fiecare zi cu speranta ca le poate aduce macar jumatati sau chiar sferturi de catedra. Trebuie sa fii inarmat cu multa rabdare, sa te faci auzit in marea de oameni, rezistenta fizica sa nu lesini de inima rea sau pur si simplu pentru ca aerul devine irespirabil si esti gata sa te bati cu alti 100 – 200 de solicitanti. Pentru ce mai ramine si ce se mai iveste dupa inceperea anului scolar, suplinitorii stau la usi si isi asteapta rindul pentru audiente.

„A fost circ“

Vinerea trecuta au fost peste 90 de posturi pentru care s-au prezentat 500 – 600 de solicitanti. „A fost circ la sedinta de vineri. Nu te lasa sa vorbesti, afiseaza posturile pe ecran si nu se vad,

s-au intrerupt calculatoarele, la microfon nu se-auzea nimic. Ce mai, bataie de joc. Asa se intimpla de fiecare data. Ne-au spus ca afiseaza posturile la 9.00, nu le-au afisat, ne-au spus ca incepe sedinta la 12.00 si a inceput la 13.30“, spune o doamna care umbla dupa un post din 5 august, de la prima sedinta publica. Nu-si spune numele, „pentru ca, va dati seama, nu mai vad un post in vecii vecilor si mai am si eu copiii de aranjat.

Oricum, pe nimeni n-as mai sfatui sa se umileasca in halul asta, dupa 20 de ani petrecuti la catedra“. Doamna dorea un post in zona Bals, unde a mai avut si in anii trecuti. A ajuns sa suplineasca pentru ca a renuntat la postul pe care-l ocupa intr-un alt judet si s-a intors in Olt. Acum avea continuitate pe post, dar…

„Orele le dau nevestelor de primari si de politisti de prin comune“

„Cine sa-i mai creada cind spun ca-i iau primii pe cei cu note mari? Noi, la virsta noastra, am reusit sa obtinem note peste sapte si au ocupat posturi tinere care n-au reusit sa fie notate cu mai mult de 3,80. Mi-ar fi fost si rusine sa mai cer post, dar n-are importanta pentru nimeni lucrul asta. Ne tin ca pe milogi la usi, iar orele le dau nevestelor de primari si de politisti de prin comune. Prostii sa stea sa astepte sedinta publica, chiar daca se dau dispozitii si in cursul saptaminii, nu doar vinerea“.

Inspectorii de la Personal au fost asaltati de cadre didactice. „Oamenii nu se comporta civilizat“, spune inspectorul Victor Popescu, care ne spune ca suplinitorii au tras calculatorul din priza, in imbulzeala, la sedinta trecuta, ca nu asteapta sa se prezinte posturile si se agita ca la piata si, sositi in audinta la „general“, in cursul saptaminii, nu au rabdare sa vada ce se poate rezolva in sedinta publica. Si vineri va fi o noua sedinta publica si vor urma, foarte probabil, si altele. Vor fi din ce in ce mai putine locuri si la fel de multi oameni care au sperat la un post si au ramas, in aceasta vara, pe dinafara, fara loc de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS