20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomia romaneasca nu poate face fata presiunilor de pe piata unica

Economia romaneasca nu poate face fata presiunilor de pe piata unica

Seful Delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romania, Jonathan Scheele, este convins ca raportul de tara al CE privind Romania, care va fi publicat la inceputul lunii octombrie, nu va include mentiunea ca tara noastra are o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunilor concurentiale de pe piata unica.

Reactia ambasadorului CE in Romania vine dupa ce o publicatie de limba engleza, care apare la Bucuresti, a preluat o declaratie a lui Scheele, facuta miercuri, cu ocazia semnarii unui acord de imprumut intre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si BCR Leasing.

In declaratia respectiva, Scheele a spus ca nu poate dezvalui continutul raportului de tara, dar s-a aratat „convins“ ca acest raport nu va considera economia romaneasca in stare sa faca fata competitiei existente pe piata unica europeana.

Intr-un comunicat, remis, ieri, presei romane, de catre Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Scheele a precizat ca exista o diferenta intre subcriteriul „economie de piata functionala“, pe care Romania „aproape“ ca l-a atins anul trecut, si subcriteriul „capacitatea de a rezista presiunilor concurentiale“, care trebuie indeplinit pina in 2007, data prevazuta pentru aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

Raportul CE din octombrie 2003 nota ca „Romania va putea fi considerata ca avind o economie de piata functionala numai o data ce progresele facute vor fi continuate in mod decisiv“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS