13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstantin Chelu datoreaza finantelor doljene 2,5 miliarde de lei

Constantin Chelu datoreaza finantelor doljene 2,5 miliarde de lei

• Chelu nu mai stie nimic de patrimoniul firmei sale, SC Train Bier • Finantele cauta si acum sediul real al societatii patronului milionar in dolari, care nu-si plateste datoriile „din lipsa de lichiditati“

Despre Chelu Constantin Catalin

s-au scris multe de-a lungul timpului. Patron a zeci de firme din diverse domenii, investitor pe piata de capital si, poate cel mai important, actionar la cele cinci SIF-uri, societati care detin aproximativ 40% din economia nationala, Constantin Chelu este, printre altele, membru in Consiliul de Administratie la SIF Moldova, actionar la SIF Oltenia si patronul societatii de televiziune prin cablu Cony Sat, firma care a dat lupte grele cu concurenta din Craiova la inceputurile acestui tip de afaceri.

Cu o avere estimata la 40-50 de milioane de dolari, Chelu a reusit sa detina actiuni la cele cinci SIF-uri prin intermediul mai multor firme in care este actionar sau in care are interese directe, folosindu-se de aceasta metoda pentru ca legea nu-i permite sa detina ca persoana fizica sau juridica mai mult de 0,1 % din capitalul unui SIF.

Patronul nascut la Craiova, dar domiciliat acum in Galati, are insa o firma si in Cetatea Baniei, SC TRAIN BIER SRL, ale carei datorii catre bugetul de stat au crescut constant ajungind in prezent la peste 2,5 miliarde de lei, suma considerata de Serviciul de Investigatii Fiscale din cadrul DGFP Dolj prejudiciu adus bugetului de stat.

Chelu a venit, a discutat si a plecat

Finantele doljene l-au chemat de mai multe ori pe Chelu la sediu pentru a elucida situatia contabila a firmei pe care o conduce.

Ajuns in Craiova, Chelu a luat legatura cu organele de control fara sa prezinte vreun document de evidenta contabila si a dat o nota explicativa, dupa cum reiese dintr-un raport al Serviciului de Inspectie Fiscala. In respectiva nota, patronul milionar in dolari a declarat ca societatea nu mai desfasoara activitate economica din anul 1997, ca evidenta contabila nu a mai fost intocmita din lipsa de personal.

Chelu a mai declarat ca nu stie care este starea elementelor patrimoniale si ca societatea nu si-a platit datoriile catre buget din cauza lipsei…lichiditatilor. Conform raportului, finantele i-au pus in vedere lui Chelu sa prezinte evidenta contabila a societatii, numai ca, ulterior, acesta nu a mai luat legatura cu organele de control.

Sediul declarat – disparut in ceata

Pe linga patronul craiovean, SC TRAIN BIER, al carei obiect de activitate este fabricarea bauturilor, mai are doi actionari, cetateni germani.

Plecati pe teren pentru control, inspectorii Serviciului de Investigatii Fiscale nu au reusit „sa depisteze“ sediul real al societatii. Controlul s-a facut numai in prezenta reprezentantilor SC Agroindustriale SA Craiova, proprietara de drept a spatiului, desi finantele ii trimisesera lui Chelu la sediul firmei Cony Sat SRL Galati o invitatie prin care i se solicita prezenta in locul respectiv.

Directorul economic al SC Agroindustriale, Dogaru Nicolae, a declarat ca, din 2000, de cind lucreaza la firma, nu a avut nici un fel de relatie comerciala cu SC TRAIN BIER SRL si, mai mult, nici nu a auzit de ea. Inspectorii nu au gasit la sediul social declarat nici stocurile de materii prime, de materiale si ale imobilizarilor in curs in valoare de peste1,1 miliarde de lei.

De aceea, finantele au estimat prejudiciul adus bugetului de stat de SC TRAIN BIER SRL la 2,5 miliarde de lei si il considera responsabil de acest lucru pe administratorul societatii Chelu Constantin Catalin.

Pentru rezolvarea situatiei, Finantele au transmis dosarul catre Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova in scopul continuarii si definitivarii cercetarilor referitoare la aspectele de natura infractionala constatate. Totodata, DGFP Dolj a cerut Parchetului sa ii comunice solutia pronuntata pentru ca in functie de aceasta sa se dispuna masura repunerii pe rol a cauzei si investirea Ministerului Finantelor Publice pe latura civila pentru recuperarea prejudiciului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS