13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCamion cu substante toxice rasturnat la intrarea in Craiova

Camion cu substante toxice rasturnat la intrarea in Craiova

Soferul turc a pierdut controlul volanului pentru ca era beat turta, alcooltestul indicind o imbibatie de 0,81 la mie

Un tir turcesc incarcat cu substante chimice periculoase s-a rasturnat ieri-dimineata pe Drumul European 70, in dreptul unui depozit de carburanti din comuna doljeana Almaj, la mica distanta din Craiova. Autoritatile au intrat in alerta maxima, gindindu-se ca ar putea fi vorba de un nou Mihailesti.

Alerta de gradul 0

Autocamionul turcesc cu numarul PCT 172, la volanul caruia se afla Erol Kilic, de 40 de ani, venea dinspre Germania. Intrase in Romania duminica si urma sa tranziteze tara catre Turcia, prin Bulgaria. Ieri-dimineata, in jurul orei 9.00, tirul trecuse de comuna Almaj si se apropia de Combinatul Chimic DOLJCHIM Craiova. In dreptul depozitului de carburanti al firmei ROMOIL, soferul turc a pierdut controlul volanului – intr-o portiune cu sosea in linie dreapta – iar camionul s-a rasturnat, varsindu-si pe asfalt cea mai mare parte a incarcaturii.

La vederea sacilor incarcati cu o substanta alba, ce aducea teribil cu azotatul de amoniu, soferii care treceau prin zona au anuntat imediat politia. Autoritatile au actionat cu promptitudine, ca si in cazul camionului cu azotat de amoniu ce s-a rasturnat la intrarea in comuna doljeana Rojiste, cu citeva luni in urma.

Primii au sosit la fata locului politistii de la Circulatie si cei de la Postul de Politie Almaj, care au oprit circulatia. Apoi, trupele de jandarmi au facut baraje, pentru a-i indeparta pe curiosi de incarcatura potential periculoasa, mutata in afara partii carosabile. La fata locului s-au prezentat imediat si doua grupe de cercetare chimica, una a Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Dolj si alta a combinatului DOLJCHIM. Echipati cu masti de gaze si cu testere, specialistii au verificat ce fel de substante se afla in sacii si butoaiele care se rasturnasera din camionul turcesc.

„Transportul continea substante folosite in industria pielariei, dar si pesticide. Au cazut pe sosea si citeva butoaie cu o substanta periculoasa iritanta. Am verificat butoaiele respective, dar, din fericire, nici unul nu era spart sau macar fisurat. Am prelevat probe pentru laborator si urmeaza sa determinam cu precizie despre ce substante a fost vorba“, a precizat locotenent colonel Elena Lazin, ofiter cu protectia nucleara, bacteriologica si chimica din cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Dolj.

„Din punctul nostru de vedere nu a fost nimic periculos in acest transport. Pentru orice eventualitate, am chemat la fata locului si o autospeciala de pompieri, dar nu a fost nevoie sa intervina“, a mentionat colonel Gheorghe Omeag, comandantul Grupului de Pompieri „Oltenia“ – Dolj.

Alcoolemie de 0,81 la mie

Politistii care au ajuns la locul accidentului au avut surpriza sa constate ca soferul turc abia se tinea pe picioare, mirosind a bautura. L-au pus sa sufle in fiola alcooltestului electronic si au citit uimiti pe afisajul aparatului o alcoolemie de 0,81 la mie in aerul expirat, ceea ce inseamna circa 1,5 miligrame de alcool in litrul de singe. „Conducatorul auto a fost condus la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii cu precizie a alcoolemiei si i se va intocmi dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului a unui autovehicul pe drumurile publice“, a declarat inspectorul Mihnea Dragomirescu, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova.

La spital, turcul – asteptind sprijinit de un zid pentru a nu fi observat cu se clatina pe picioare – nu parea afectat de ceea ce se intimplase. Imbujorat si bine dispus, Erol Kilic incerca sa le explice oamenilor legii – prin intermediul unui paznic folosit drept translator de ocazie – ca nu a baut decit o bere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS