14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal90 de persoane au murit in urma prabusirii a doua avioane rusesti

90 de persoane au murit in urma prabusirii a doua avioane rusesti

Doua avioane au fost implicate marti seara in doua accidente separate in Rusia, informeaza Yahoo!News. Un avion de pasageri rusesc la bordul caruia se aflau peste 40 de persoane s-a prabusit la sud de Moscova, in timp ce un alt aparat de zbor rusesc a disparut de pe ecranele radarelor citeva minute mai tirziu, potrivit surselor din cadrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta. In cel de-al doilea avion se aflau, de asemenea, peste 40 de pasageri.

Presedintele Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate (FBS) sa inceapa o ancheta riguroasa asupra celor doua incidente care s-au produs practic in acelasi moment. Acest fapt demonstraza ca imprejurarile producerii accidentelor sint suspecte. Se ridica astfel problema ca incidentele ar fi putut fi provocate in mod deliberat, avind o posibila motivatie politica. Ele au avut loc cu numai o zi inainte de alegerile prezidentiale din Cecenia, regiune in care administratia de la Moscova se afla in conflict cu separatistii de aproape un deceniu.

Potrivit martorilor oculari, s-a observat o explozie la bordul primului avion, chiar inainte de a se prabusi, in apropiere de localitatea Tula, situata la 150 de kilometri sud de Moscova. Un purtator de cuvint al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca un apartat de zbor Tupolev, Tu-134, avind la bord 34 de pasageri si opt membri ai echipajului, care efectua cursa Moscova – Volgograd, s-a prabusit, dupa ce s-a pierdut contactul cu echipajul. Aparatul apartinea companiei Volga-Aviaexpress si disparuse de pe ecranele radar la ora 22.56, ora Moscovei.

Echipele de salvare au sosit imediat la locul accidentului si, in prezent, inca incearca sa stinga incendiul, dupa care vor incerca sa recupereze trupurile neinsufletite ale victimelor. Celalalt avion, tot un Tupolev, Tu-154, apartinea companiei Siberia si efectua o cursa Moscova-Soci. Echipele de salvare nu au gasit inca al doilea aparat de zbor, dar reprezentantii Ministerul pentru Situatii de Urgenta au precizat ca si acesta s-a prabusit.

Cutia neagra a unuia dintre cele doua avioane a fost recuperata

Echipele de salvare au descoperit cutia neagra a unuia dintre cele doua avioane, potrivit surselor din cadrul Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, citate de Yahoo!News. „Una dintre cutiile negre, cea a aparatului Tu-134, a fost recuperata“, a declarat un purtator de cuvint al ministerului.

Cu putin timp in urma, Sergei Shoigu, ministrul rus al situatiilor de urgenta, a anuntat ca a fost recuperata cutia neagra a celuiulalt aparat de zbor, Tu-154. „In prezent, principala noastra preocupare este aceea de a gasi si evacua ramasitele pasagerilor si de a recupera cutiile negre ale ambelor aparate de zbor. Una dintre acestea a fost deja gasita“, se arata in declaratia ministrului Shoigu, citat de agentia de presa Interfax.

Autoritatile iau in calcul posibilitatea ca unul dintre cele doua avioane sa fi fost deturnat

Unul dintre avioanele rusesti este posibil sa fi fost deturnat inainte de a disparea de pe ecranele radar, informeaza Yahoo!News. „Am luat in calcul posibilitatea unui act de terorism, mai ales dupa ce am primit un mesaj generat in mod automat de la turnul de control din Soci, potrivit caruia aparatul de zbor a fost deturnat“, se arata in declaratia unui purtator de cuvint al companiei aeriene rusesti Siberia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS