12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn baietel de un an si opt luni a ajuns zdrobit in bataie la spital

Un baietel de un an si opt luni a ajuns zdrobit in bataie la spital

O mama iresponsabila este cercetata pentru neglijenta, in timp ce politia a asteptat sa moara copilul pentru a lua masuri

Un copilas de un an si opt luni a ajuns in moarte cerebrala la spital dupa ce a fost batut cu o cruzime de neimaginat. Micutul, pe nume Alexandru Caragui, a fost adus luni seara, in jurul orei 22.30, la Spitalul de Urgenta Craiova, cu o ambulanta de la Tirgu Jiu. Copilasul era in coma profunda si avea corpul acoperit de vinatai. Medicii craioveni care l-au luat in primire in serviciul de urgenta sustin ca victima a fost snopita in bataie. „Era practic in moarte cerebrala. Dupa urmele de pe degete si vinataile de pe trupul copilului, este vorba in mod clar de agresiune. A fost lovit in mod repetat, cu o salbaticie greu de imaginat.

Nu am vazut niciodata un copil batut in halul asta. Este tocat in bataie, iar bestia care a facut-o nu poate fi un om normal. Numai un bolnav psihic sau un alcoolic era in stare de asa ceva“, a declarat dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de Neurochirurgie.

Prof. dr. Florea Purcaru, seful Clinicii de Terapie Intensiva, unde copilasul s-a aflat sub supraveghere medicala,a spus: „A suferit o agresiune fizica soldata cu leziuni deosebit de grave: edem cerebral, hemoragii cerebrale, diagnosticul de internare fiind de traumatism cranio-cerebral grav, coma de gradele III – IV. Prezenta, de asemenea, escoriatii pe tot corpul, sansele de supravietuire fiind destul de reduse“.

Micutul a decedat aseara, la ora 19.00.

Copilasul nu a fost prima oara in spital

Cine este insa „bestia“ care a ucis cu singe rece un copil atit de mic? Sa fie mama sau cineva din anturajul acesteia? Nu se stie deocamdata cu certitudine. Din informatiile furnizate de reprezentantii Centrului de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat (CPIRCA) Dolj, reiese ca mama lui Alexandru, Ioana Caragui, de 27 de ani, se afla inca de anul trecut in evidenta acestei institutii pentru ca isi neglija cei patru copii, inclusiv pe Alexandru. „In iunie anul trecut, am fost sesizati de medicul de familie din comuna Simnicu de Sus, satul Floresti, despre acest caz. Ne-am deplasat la locuinta femeii si am constatat ca intr-adevar aceasta isi neglija cei patru copii. Cel mai mic (Alexandru) era intr-o stare deplorabila. L-am gasit singur acasa, nealimentat. L-am luat atunci si l-am internat la Spitalul Municipal «Filantropia», unde a fost tratat de malnutritie. Dupa externare, copilul a fost in plasament de urgenta la Directie pentru Protectia Copilului Dolj, la Centrul de primire a minorilor in virsta de la zero la trei ani. Pe parcursul celor 15 zile cit a stat in plasament de urgenta, copilul si-a revenit. Mama si-a luat angajamentul ca nu il va mai neglija, motiv pentru care s-a facut un program de supraveghere la domiciliu“, a declarat dr. Lidia Constantinescu, medic in cadrul CPIRCA Dolj.

Reprezentantii centrului se deplasau periodic la locuinta Ioanei Caragui, pentru a vedea in ce masura aceasta isi respecta indatoririle de mama.

Toate bune si frumoase, pina pe 29.03.2004, cind Ioana Caragui a disparut fara urma. „Ne-am interesat si am aflat ca tinara s-a mutat in judetul Gorj, in comuna natala, Samarinesti, impreuna cu copiii. In acel moment, am luat legatura cu Directia pentru Protectia Copilului Gorj, politia si Primaria Samarinesti si i-am instiintat printr-o adresa ca femeia si cei patru copii sint in supraveghere la noi, fiind vorba de un caz deosebit care trebuia sa fie urmarit in continuare. Am primit raspuns de la Directia pentru Protectia Copilului Gorj ca au luat in considerare avertismentul nostru si, din acel moment, copiii nu s-au mai aflat in grija noastra“, a mai spus dr. Constantinescu.

Mama ar putea fi decazuta din drepturi

Doctorita Ninela Gruia, director adjunct la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj, a declarat ca in urma analizei concluziilor raportului medico-legal se va decide decaderea din drepturile parintesti a Ioanei Caragui, mama copilului adus in coma la spital. „Acum sintem in cercetare si facem schimb de informatii cu Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj. Daca se va constata ca acele leziuni au fost produse prin lovire, vom lua imediat masura decaderii din drepturile parintesti a mamei. Stim ca in urma cu un an copilul a fost internat cu malnutritie si rahitism la Craiova. Au niste conditii deosebit de grele“, a precizat doctorita Gruia.

Dumitru Gruia, secretarul Primariei Samarinesti, sustine ca incidentul s-a petrecut la Vagiulesti, la casa concubinului Ioanei Caragui, respectiv la domiciliul lui Constantin Pancea.

Tot acolo se aflau si ceilalti trei copii ai Ioanei Caragui, intre care si Andrei Stelian, de patru ani, care are un handicap de gradul I, dupa ce a baut in urma cu doi ani soda caustica. Secretarul primariei a precizat ca pe adresa institutiei a sosit luni o adresa privind decaderea din drepturile parintesti a unei anume Ioana Polina Caragui. Data la care persoana este citata la comisie este 31 august.

Politia din Motru a declansat cercetari la putin timp dupa ce micutul a fost adus in stare grava la spitalul din oras. Comisarul Emil Negru, adjunctul comandantului Politiei Motru, a spus ca singurul mod in care se va demonstra clar ceea ce s-a petrecut in familia Caragui-Pancea este examenul medico-legal. „Concluzii nu se pot trage, insa dupa primele cercetari exista doua posibilitati – sa fi cazut sau sa fi fost lovit. Nu putem sa tragem concluzii fara raportul medicului legist. Din cite stiu eu, primul diagnostic a fost traumatism cranio-cerebral acut inchis. Este posibli sa fi fost cadere, dar si lovire. Mai are doi copii cu virste sub cinci ani si unul de 11 ani.Acesta a spus ca era cu vacile cind s-a intimplat incidentul. La noi in zona nu a mai fost asa ceva pina acum“, a afirmat adjunctul comandantului Politiei Motru.

Politistii au asteptat sa moara copilul ca sa demareze ancheta

Este uimitor cit de repede se agata politistii gorjeni de aceste concluzii medico-legale, pe care, pina nu le vor primi, nu vor putea sa ia nici un fel de masuri, cind de fapt verdictul medicilor specialisti care au ingrijit victima a fost destul de clar. Copilul a fost batut, si nu oricum, s-a ales cu creierii zdrobiti. Avind de-a face cu un agresor atit de violent, politistii spun doar ca trebuie sa astepte pina se vor pronunta medicii legisti. Despre vinovatia mamei, nu se poate vorbi in momentul de fata, iar reprezentantii CPIRCA Dolj, care au monitorizat-o indeaproape, vin in apararea ei, sustinind ca femeia ar fi fost capabila cel mult de neglijenta, in nici un caz sa-si ucida copilul.

Lidia Constantinescu sustine chiar ca ieri-dimineata, reprezentantii CPIRCA Dolj ar fi reusit sa o contacteze pe Ioana Caragui, de la care au aflat ca are o relatie de concubinaj cu un gardian public din Matasari. Este vorba despre acel Constantin Pancea care ar fi chemat salvarea de la Motru sa-l duca pe copil la spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS