17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRitm hei-rupist in derularea programului Sapard in Olt

Ritm hei-rupist in derularea programului Sapard in Olt

Apropierea termenului scadent in ceea ce priveste incheierea investitiilor derulate in baza programului Sapard – masura pentru infrastructura a intetit eforturile celor implicati in proiect. In judetul Olt, dintre cele 11 proiecte aprobate care se deruleaza pe Sapard de aproape doi ani, numai unul a fost deocamdata finalizat. Este vorba despre modernizarea drumului comunal din localitatea Sprincenata, comuna Viespesti, unde deja a fost efectuata receptia. In celelalte localitati unde se desfasoara lucrari ce vizeaza modernizari de drumuri, respectiv la Milcov, Urzica, Izbiceni, Birza, Voineasa, Pirscoveni, Gradinari, Strejesti si Nicolae Titulescu, inca se lucreaza intens. La Vitomiresti, se realizeaza o lucrare de alimentare cu apa a localitatii. Cu toate eforturile autoritatilor, in patru localitati, ritmul lucrarilor este inca foarte lent si ameninta sa dea peste cap planurile oficialilor olteni. Comunele in cauza sint Urzica, Vitomiresti, Nicolae Titulescu si Milcov. Suma cumulata aferenta derularii celor 11 proiecte aprobate pe Sapard in Olt se ridica la circa 8,5 milioane de euro.

Autoritatile judetene si locale implicate sint constiente de eventualul pericol reprezentat de nefinalizarea in termen a lucrarilor demarate, legislatia europeana nelasind loc de intors. Daca investitiile nu se vor termina pina la 30 septembrie, autoritatile mentionate vor fi obligate sa returneze integral sumele investite pina atunci in program. Si cum termenul de finalizare a lucrarilor se apropie, oficialii olteni au inceput sa arunce in investitiile amintite material… banesc in cantitati industriale.

Banii, ochiul dracului

Oficialii din cadrul Directiei de Buget si Integrare Europeana a Consiliului Judetean Olt sint insa optimisti.

Ei recunosc ca au fost intirzieri in derularea investitiilor europene, dar spun ca situatia tine acum de domeniul trecutului.

„Cum termenul scandent de dare in folosinta a investitiilor pe Sapard este foarte aproape am luat deja masuri pentru ca acest lucru sa nu ajunga sa ne puna probleme. Deja in multe dintre cazuri au fost efectuate ultimele plati. Am vorbit cu cei de la filiala locala a BCR pentru a acorda autoritatilor locale unde se deruleaza astfel de lucrari credite fara a le solicita, acum, la inceput, comisionele si dobinzile aferente cum se procedeaza de obicei. Acestea vor fi platite ulterior. Nu vor fi probleme, dar noua ne trebuie bani acum, imediat. Speram ca, in acest mod, sa urgentam efectuarea platilor catre constructori“, a spus Ioan Nedelea, vicepresedinte al CJ Olt.

Un stadiu cit de cit satisfacator se inregistreaza in comunele Strejesti, unde autoritatile au efectuat plati in suma de peste 30 de miliarde de lei catre firma constructoare, si la Izbiceni, unde constructorii au intetit ritmul lucrarilor dupa ce au primit 21 de miliarde de lei. In total, autoritatile au efectuat in ultimele zile plati catre constructori de peste 100 de miliarde de lei. Alte aproximativ 73 de miliarde de lei urmeaza sa intre in conturile firmelor de constructii care au cistigat licitatiile pentru proiecte Sapard.

Proiecte europene la superoferta

Alte 20 de proiecte care au fost depuse in Olt la sfirsitul anului 2002 au fost declarate eligibile, dar fara surse de finantare. De asemenea, de la inceputul anului au mai intrat pe filiera Sapard inca cinci proiecte eligibile in valoare de 4,2 milioane de euro. Ele vizeaza modernizarea de drumuri in localitatile Curtisoara, Bobicesti, Dobrun, la Osica de Sus – canalizarea, iar in comuna Cirlogani- alimentarea cu apa. Incepind cu 1 ianuarie 2004 au fost intocmite dosarele pentru licitatia de servicii pentru urmatoarele patru proiecte din cadrul celor declarate eligibile: modernizare drum comunal in Curtisoara, proiect cu o valoare de 885.705 euro, modernizare drum comunal Dobrun – 963.410 euro, canalizare Osica de Sus – 637.455 de euro, si alimentare cu apa in comuna Cirlogani, ce presupune o valoare de finantare de 821.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS