14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectul locuintelor ANL din Craiova, in pragul unui scandal

Proiectul locuintelor ANL din Craiova, in pragul unui scandal

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) ar putea amina sau chiar renunta la finantarea construirii unui nou lot de 252 de apartamente in Craiova, din cauza neintelegerilor dintre municipalitate si proiectantul locuintelor. Cu toate ca pe 9 august ANL a deschis o finantare de trei milioane de dolari pentru primele 126 dintre cele 252 de apartamente, constructorii nu se pot apuca de lucru pentru ca proiectul initial trebuie modificat.

In cartierul Craiovita Noua, aproape de amplasamentul destinat blocurilor de locuinte a primit deja autorizatie de construire Catedrala „Sf. Ioan Botezatorul“, lucrarile fiind in curs. O bucata din terenul inclus in proiectul bisericii se suprapune insa cu proiectul initial al blocurilor ANL.

In afara de asta, municipalitatea mai are probleme cu proprietarii de paminturi din zona (particulari si COREMI SA), care se pare ca nu vor mai avea cai de acces. Mai mult, cotele topografice ale terenului, situat in panta, trebuie aliniate pentru un ansamblu estetic.

Solomon arunca bomba: nu mai facem locuinte ANL in Craiovita

Ieri, proiectantul locuintelor, arhitectul Iulius Cristea, a fost chemat la Craiova pentru o discutie cu toti cei implicati. Intilnirea a durat extrem de putin, dupa aceea fiecare a vorbit pe limba lui. Arhitectul Cristescu spune ca a gasit o solutie tehnica de compromis: modificarea proiectului initial, cu largirea cailor de acces si fragmentarea corpurilor de cladire din doua in trei. Arhitecta Gabriela Munteanu, sefa Directiei de urbanism a Primariei Craiova, a declarat presei ca nu este nici o problema cu ANL-urile din Craiovita Noua, in afara de aceea a alinierii cotelor topografice.

Cind situatia nu parea asa complicata, primarul Antonie Solomon a aruncat „bomba“. „Sint ceva probleme cu terenurile de acolo. Din punctul meu de vedere, cred ca exista o locatie mult mai buna pentru a amplasa aceste locuinte, si anume pe strada Potelu, in spatele Parcului «Nicolae Romanescu», unde se construiesc si vilele ANL. Primaria a cheltuit pentru acea zona zeci de miliarde de lei ca sa introduca utilitati, iar amplasarea locuintelor ANL in zona ar putea sa justifice cu atit mai mult cheltuielile facute“, a declarat acesta, completind ca va merge la Bucuresti pentru a discuta cu ministrul transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, posibilitatea ca locatia blocurilor ANL sa fie schimbata.

Decizia apartine ministrului Mitrea

De partea cealalta, Lucian Panduru, dirigintele de santier al ANL pentru Craiova, se teme ca banii alocati deja pentru locuinte ar putea fi pierduti.

„Daca se schimba locatia, demersurile trebuie luate de la inceput: proiecte, licitatii, finantare. Implicit, finantarea deschisa pe 9 august ar fi sistata“, a precizat Panduru.

Lucrul a fost confirmat si de directorul general al ANL, Corneliu Popescu, care a declarat: „Am aflat despre problema de la Craiova. Daca se doreste schimbarea amplasamentului, procedurile care trebuie urmate nu ne mai permit sa ne apucam de lucru in acest an. Chiar modificarea actualului proiect, daca are noutati substantiale, poate presupune organizarea altei licitatii, deoarece licitatia a fost cistigata pe baza proiectului initial. Il voi informa pe ministrul Miron Mitrea, care urmeaza sa ia o decizie in ceea ce priveste finantarea lucrarilor de la Craiova“.

Actuala locatie a blocurilor ANL a fost deja inaugurata cu mare fast in cadrul campaniei electorale, chiar de ministrul Mitrea si de presedintele senatului, Nicolae Vacaroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS