13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoua numerotatie a conturilor risca sa arunce in aer relatiile dintre firme

Noua numerotatie a conturilor risca sa arunce in aer relatiile dintre firme

Ati descoperit cu surprindere ca in ziua de salariu cardul dvs. este gol? Aveti o firma si trebuia sa primiti in cont bani de la clientii cu care faceti afaceri, dar functionarul de la banca va spune ca nu au ajuns sau nu a fost transferat nici un leu? Nu va impacientati! Firma la care lucrati este la fel de serioasa in ziua de salariu, iar partenerii dvs. nu incearca sa va traga in piept.

Mai mult ca sigur ati uitat sa le comunicati noua numerotatie a contului bancar personal, care va intra in vigoare incepind cu data de 1 septembrie. Cele peste 30 de milioane de conturi existente la ora actuala vor contine 24 de caractere, cifre si litere deopotriva, obligativitatea schimbarii numerotatiei (IBAN ) fiind impusa de Uniunea Europeana pentru armonizarea modalitatii de tranzactionare in schimburile comerciale. Ordinul nr. 2/2004 al Bancii Nationale a fost emis in urma cu sase luni, dar va intra in vigoare peste aproximativ o saptamina. Ca orice modificare nemediatizata, noua numerotatie risca sa creeze probleme serioase in derularea tranzactiilor, fie ca sinteti persoana fizica sau juridica. De neplaceri nu vor scapa nici angajatii care isi primesc salariul pe card. Acestia trebuie sa se informeze asupra noului cod de cont pentru a nu avea surpriza sa constate ca, atunci cind au cea mai mare nevoie de bani, nu pot sa-si acceseze contul de card. Probleme mari pot aparea insa in relatiile dintre firme. Pentru a nu exista dificultati de natura financiara, recomandabil ar fi sa va informati partenerii de afaceri in legatura cu schimbarea intervenita.

Firmele – obligate sa suporte costurile schimbarii

Dincolo de inerentele probleme de comunicare, firmele vor fi nevoite sa suporte si costurile de transformare a programelor contabile si a documentelor care au inscris vechiul cont bancar. Surse din mediul bancar craiovean au declarat pentru Gazeta de Sud ca pentru firme va fi dificil sa se adapteze schimbarii atit de bruste impuse de Banca Nationala. „S-ar putea sa apara intirzieri in efectuarea anumitor plati, si de aici anumite tensiuni intre partenerii de afaceri.

Totusi, normele BNR au fost publicate in Monitorul Oficial de aproape sase luni, deci pentru banci nu va fi dificil sa comunice clientilor noile numere de cont. Deja din aceasta saptamina noi am inceput sa-i anuntam pe clientii nostri despre noile lor numere de cont“, a declarat un functionar al unei banci importante din Craiova. Nu la fel de usor va fi pentru firmele care si-au achizitionat o cantitate mai mare de documente tipizate. „Va trebui sa anulam toate facturile personalizate pe care le-am cumparat pina acum, iar acesti bani sint pentru noi o pierdere“, a spus directorul de marketing al unei firme din Craiova. Nici populatia nu va scapa de stresul noii numerotatii. Daca banca la care aveti depusi banii uita sa va comunice noul cont bancar, nu veti putea sa ridicati suma dorita decit dupa ce se fac modificarile de rigoare, ceea ce presupune timp si bani pierduti. Marile banci din tara au introdus deja pe adresele de internet informatii despre schimbarile intervenite, punind la dispozitia clientilor simulatoare de cont pentru a-si putea determina singuri noua structura a numarului de cont personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS