18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn fumator inconstient a incendiat cinci gospodarii

Un fumator inconstient a incendiat cinci gospodarii

Un puternic incendiu a izbucnit duminica dupa-amiaza in satul Ceringani, comuna Stingaceaua, din judetul Mehedinti. Pompierii militari din trei judete au

intervenit cu sapte autospeciale cu apa si spuma pentru lichidarea flacarilor de la cinci gospodarii, trei fiind transformate in cenusa. Interventia pompierilor a fost ingreunata de vintul puternic si de seceta. Acesta este cel mai puternic incendiu cu care s-au confruntat pompierii mehedinteni in acest an.

Pompierii militari din Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Turceni si Craiova s-au luptat duminica dupa-amiaza mai mult de sapte ore cu focul izbucnit la un adapost de animale al lui Ion Gomoiu, din satul Ceringani, comuna Stingaceaua, judetul Mehedinti. Din cauza vintului deosebit de puternic, focul s-a extins cu repeziciune la cinci gospodarii, cuprinzind anexele si grajdurile.

Sositi la fata locului, pompierii au constatat ca incendiul se manifesta la cinci gospodarii, cuprinzind anexe si depozite de furaje, toate comasate pe o suprafata de 5.000 de metri patrati. Incendiul s-a dezvoltat in timp scurt din cauza vintului puternic, a combustibilitatii ridicate a locuintelor si anexelor gospodaresti, prezentind pericol de propagare rapida la locuintele si anexele invecinate. Din cauza ca instalatia de hidranti exteriori de incendiu nu facea fata consumului mare de apa, circa 100 de metri cubi, iar autospecialele urma sa alimenteze de la o distanta de peste trei kilometri, s-a cerut sprijinul pompierilor militari din Dolj si Gorj. 45 de pompieri si sapte autospeciale cu apa si spuma, ajutati de 20 de cetateni, au reusit sa stinga incendiul dupa aproximativ sapte ore.

Hidrant la zece kilometri

Cu greu, satenii au reusit sa salveze citeva bunuri din flacari. Nimeni nu stie insa de unde au izbucnit flacarile. „Eram in casa, stateam la televizor si am vazut focul peste casa vecinilor. Am iesit afara si am vazut focul. Nu stiu cine l-ar fi putut da“, a spus plingind o localnica.

Interventia pompierilor a fost ingreunata de vintul puternic, dar si de faptul ca hidrantul se afla la aproape zece kilometri de localitate. „Nu s-au inregistrat victime sau raniti. Se putea inregistra un dezastru in aceasta localitate: case vechi, vint puternic, oameni in virsta. In acest an ne-am mai confruntat doar cu un astfel de incendiu major“, a spus colonelul Ion Plesu, comandantul Grupului de Pompieri „Drobeta“.

A fost anuntat primarul

Pina la sosirea pompierilor, localnicii au intervenit cum au putut pentru stingerea incendiului. „Mi-a telefonat un cetatean. Am venit imediat aici cu masina, am mobilizat oamenii. E adevarat ca pompierii au sosit cu intirziere, fiind si distanta mare. Am intervenit cu galetile cu apa, cu lopeti, cu tot ce au avut la indemina. A fost foarte greu, mai ales ca a fost si vint puternic“, a spus Petre Boarna, primarul comunei Stingaceaua.

„Incendiul s-a extins atit de repede, din cauza timpului mare scurs de la observarea focului pina la anuntarea lui la pompierii militari, circa 25 de minute, deoarece cel mai apropiat telefon se afla la trei kilometri. Casele de locuit sint construite din materiale usor combustibile (chirpici cu invelitori din tigla, tabla si placi de azbociment), iar flacarile au fost favorizate si de vintul puternic si de starea de uscaciune avansata a vegetatiei din curti si gradini. Acesta a fost cel mai mare incendiu la care au intervenit pompierii militari in acest an“, a spus locotenent Liviu Boruga, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri „Drobeta“ Mehedinti.

In urma acestui devastator incendiu, au ars cinci locuinte, doua acoperisuri si plansee, sase grajduri, 12 clai de fin, doua magazii, trei bucatarii de vara, 15 metri cubi de lemne, o tona de griu, 400 kg porumb apartinind lui Ion Gomoiu, Nicoletei Negoita, Stefan Ciolacu, Alexandru Ciolacu si Constantin Tiribentea, in valoare de aproximativ 800 de milioane de lei. Au fost salvati sapte adulti, doi copii, 36 de animale, sase case, grajduri si anexe gospodaresti din apropiere, in valoare de peste 2,5 miliarde de lei. Din fericire, nu s-au inregistrat victime, dar prejudiciul se ridica la citeva miliarde de lei.

De teama reizbucnirii incendiului, resturile fumeginde ale gospodariilor au fost supravegheate toata noaptea, mai ales ca vintul nu a incetat sa bata. Potrivit IGP, vinovat de producerea incendiului este zilierul Nicolae Sandru, de 35 de ani, din satul Birlogeni, care a aruncat la intimplare un rest de tigara aprinsa, in timp ce lucra in gospodaria lui Ion Gomoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS