22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 10.000 de oameni au participat la slujba oficiata de Mitropolitul Olteniei

Peste 10.000 de oameni au participat la slujba oficiata de Mitropolitul Olteniei

• Oameni din Hunedoara, Rimnicu -Vilcea, Bucuresti, Timisoara si alte localitatii ale tarii au sarbatorit Sfinta Maria la Tismana • Aproximativ 300 de autoturisme au fost parcate de-a lungul drumului pina la portile manastirii • Cu ocazia bilciului de la Dumbrava, OJPC a confiscat peste 20 de kilograme de pasta de mici alterata

Peste 10.000 de persoane au participat ieri la slujba oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, la Manastirea Tismana. Mitropolitul a fost asistat de un sobor de preoti gorjeni veniti din localitati ale judetului, dar si de preoti sositi special de la Craiova. Inca de vineri si simbata, locuitori din intreaga Oltenie si din alte judete ale tarii au venit cu trenul sau cu masina, pentru a participa atit la slujba de Sfinta Maria, dar si la bilciul din Dumbrava. Tot la Tismana, ieri dupa-amiaza a fost organizat si festivalul cintecului si portului popular. Locuitori din Mehedinti, Dolj, Vilcea, Olt, Bucuresti, Timisoara, Arad, Caras Severin si-au parcat masinile de-a lungul drumului ce duce spre manastire. La poarta vechiului lacas de cult, citeva zeci de comercianti si-au instalat tarabele. La slujba propriu-zisa au participat aproximativ 3.000 de persoane, insa in zona a fost un adevarat pelerinaj, pentru ca fiecare credincios sa poate sa asculte macar citeva minute slujba.

Au venit la Tismana de vineri

Multe familii au venit la Tismana cu doua zile inainte de sarbatoare, pentru a prinde un loc in spatiile de cazare din cel mai tinar oras al judetului. Ieri, coloana de masini era de peste 200 de metri de-a lungul drumului spre manastire, aproximativ 300 de autoturisme fiind parcate pe marginea soselei. Unii pelerini vin de peste zece ani la Tismana de Sfinta Maria, impreuna cu familia, de la nepoti si pina la cele mai indepartate rude. „Venim in fiecare an la Tismana. Credem ca aici este organizata una dintre cele mai mari sarbatori din tara si vine atit de multa lume. Locurile sint frumoase. Este si tirgul, si festivalul de folclor. In ultimii ani, nu am pierdut niciodata slujba. Am venit mai devreme cu doua zile“, au declarat membrii unei familii din Caras-Severin.

In bilciul din Dumbrava au fost prezenti ieri peste 100 de comercianti din toata Oltenia, care au avut la dispozitie trei hectare de teren. Simbata seara, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj au confiscat peste 20 de kilograme de pasta de mici expirata de la un comerciant din Mehedinti, patronul fiind trimis acasa. Pe linga distractiile din bilci, turistii au putut vedea o parada a portului popular gorjean. De la manifestari nu au lipsit alesii locali si candidatii la fotoliile de parlamentar. Acestia au profitat de prilej pentru a fi vazuti de populatie. Printre vipuri s-au aflat fostul prefect Toni Grebla si fostul presedinte al Consiliului Judetean, Nicolae Mischie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS