Compania CFR Calatori i-a lasat pe navetistii de pe ruta Craiova – Bals cu ochii in soare. Aproximativ doua sute de persoane care fac naveta din Craiova catre Bals, Pielesti, Robanesti sint obligate incepind cu data de 1 august sa faca autostopul si sa plece la serviciu cu masinile de ocazie platind de aproape trei ori mai mult decit abonamentul de tren. CFR Calatori a decis sa anuleze trenurile de pe ruta respectiva din cauza unor lucrari de infrastructura la un pod din zona Pielesti – Robanesti. Ulterior a inchiriat doua autocare de la firma Saftur pentru a inlocui temporar traseul pe calea ferata. Din cauza pierderilor financiare, conducerea companiei a decis sa sisteze definitiv transportul celor aproximativ doua sute de persoane.
In urma cu citeva luni, pe ruta Robanesti – Pielesti, deraierea unui tren a dus la deplasarea terasamentului cu citeva zeci de centimetri, lucru care i-a determinat pe sefii de la CFR Calatori sa anuleze trenurile personale de pe aceasta ruta incepind cu luna martie. Pentru ca persoanele care munceau in Craiova sau in celelalte zone de pe traseu sa poata ajunge la lucru, compania a incheiat un contract cu firma de transport Saftur. Aceasta se obliga ca in schimbul sumei de 500 de milioane de lei pe luna sa puna la dispozitia CFR autocare pentru transport. Calatorii isi cumparau in continuare abonamente si bilete de la casieria CFR, verificarea acestora facindu-se de catre controlorii companiei feroviare.
De la 1 august, CFR Calatori a intrerupt contractul cu firma Saftur lasindu-i pe navetisti pe mina „rechinilor“ din zona Lapus, care le cer oamenilor cite 30.000 de lei de persoana la un transport si pleaca din statia improvizata numai daca se ocupa toate cele patru locuri.
Bucuria unora – suferinta altora
M.I. locuieste in Bals, dar face naveta in fiecare zi la Craiova unde munceste pe un salariu de 2,3 milioane de lei. Daca inainte platea abonament la tren aproximativ 400.000 de lei pe luna, la autostop plateste de trei ori mai mult. „Dupa ce au oprit trenurile, ne-au dat autocare, iar pretul era decent. Din august insa, dau jumatate din salariu numai ca sa vin la munca. Nu trebuie sa mai manince si copiii mei ceva? Doar nu muncesc degeaba. Inainte aveam doua transporturi dimineata si doua seara. Acum inca este lumina, dar la iarna cind se va intuneca devreme nu mai sint asa sigur ca voi mai gasi ocazie“, se plinge unul dintre cei afectati de decizia CFR Calatori. Cursa de Intercity pe ruta Craiova- Caracal- Piatra Olt- Dragasani este prea scumpa si trebuie ocoliti citiva zeci de kilometri pentru a ajunge la destinatie.
„Nu stiu ce o sa facem de la toamna cind vor incepe si copiii scoala. Daca va trebui sa platim si pentru ei nu ne mai alegem cu nimic. Noi am incercat sa vorbim direct cu patronul de la Saftur, dar ne-au spus ca trebuie sa cumparam bilete, ca nu se poate cu abonament. Un bilet dus-intors costa 60.000 de lei, deci am ajunge in aceeasi situatie ca si cu ocazia“, mai spune M.I.
CFR Calatori da vina pe infrastructura
Chiar daca nici inainte compania de transport calatori nu scotea profit de pe ruta Craiova- Bals, reusea sa isi acopere costurile din subventii de la buget.
Lucrarile de la Pielesti – Robanesti i-au obligat pe sefii din Craiova sa astepte ca institutia condusa de actualul demisionar, Ion Stefanescu, sa termine reparatiile. „Din cite stiu eu, lucrarile sint in stadiul de inceput si nu cred ca le vor termina anul acesta. Au decopertat o parte din calea ferata, iar acum o luna acolo nu era decit gaura ramasa in urma sapaturilor. Au promis ca in trei luni rezolva situatia, de aceea am si apelat la varianta cu transbordarea ca solutie de moment“, a declarat Cornel Prodana, seful diviziei comerciale a CFR Calatori.
Intreruperea contractului cu Saftur s-a datorat si cheltuielilor mari care nu se justificau. „Noi plateam firmei de transport 500 de milioane de lei in fiecare luna si am ajuns ca in prezent sa avem datorii fata de ei de citeva sute de milioane, pentru ca nu am facut rost de bani“, a mai spus Prodana. Cit ii priveste pe navetisti, „rechinii“ au ramas singura solutie. In urmatoarele luni deviza dupa care se vor ghida va fi: fiecare se descurca asa cum poate.