15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalELECTRICA Oltenia, nereguli financiar-contabile de miliarde

ELECTRICA Oltenia, nereguli financiar-contabile de miliarde

Camera de Conturi Dolj a descoperit nereguli financiar-contabile de miliarde de lei la filiala de distributie si furnizare a energiei electrice, ELECTRICA Oltenia.

Controlul efectuat in perioada 2 -14 iunie, care a vizat verificarea evidentei si a modului de administrare a patrimoniului societatii intre 2001 si 2003, a scos la iveala faptul ca ELECTRICA nu a completat registrul de inventar, elementele de patrimoniu nefiind grupate conform structurii de bilant, lucru care contravine Ordinului Ministerului Finantelor nr. 2388/1995. De asemenea, in 2003, ELECTRICA nu a inventariat toate elementele patrimoniale prevazute in balanta de verificare incheiata la 31 decembrie 2002. ELECTRICA a incalcat si prevederile Legii nr. 99/1999, care prevede: „Capitalul social al societatilor comerciale carora li s-a eliberat certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor se majoreaza de drept cu valoarea terenurilor mentionata in certificat“.

Cu toate acestea, desi a obtinut un astfel de certificat pentru terenuri in suprafata de aproape zece hectare, ELECTRICA nu a majorat capitalul social conform legii. Este vorba despre aproximativ 2,4 miliarde de lei, cit valoreaza terenurile intrate in proprietatea societatii.

Impozitul pe cladiri – nevirat la buget

In perioada 2002-2004, desi a efectuat cheltuieli de investitii in valoare de peste 342 de milioane de lei, acestea au fost contabilizate in cheltuielile privind activitatea curenta.

De asemenea, pentru o parte din cheltuielile de investitii nu a existat o documentatie tehnico-economica legal fundamentata, cheltuielile efectuate fiind inregistrate la capitolul investitii, dupa cum a reiesit in urma controlului. Totodata, ELECTRICA nu a calculat, nu a inregistrat in contabilitate si nici nu a virat la bugetele locale impozitul pe cladiri pe trimestrul intii din 2004, in suma de peste 200 de milioane de lei. La aceasta s-au calculat majorari si penalitati de intirziere de peste 11 milioane de lei. Colac peste pupaza, in perioada 2002-2004, ELECTRICA a calculat gresit impozitul pe profit, controlul scotind la iveala o diferenta de aproape 600 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS