O tumoare de peste 40 de kilograme a fost indepartata din corpul unei femei
O femeie de 64 de ani a ajuns, pe 26 iulie, la Urgenta Spitalului Clinic in stare grava. Femeia avea grave tulburari circulatorii, respiratorii si dureri abdominale. In urma examenului clinic, s-a constatat ca pacienta prezenta o tumoare gigantica abdominala cu fenomene de compresiuni asupra sistemului vascular si organelor interne, asa ca femeia suferea de tulburari ale functiilor vitale. Prin evolutia sa, tumoarea ovariana ar fi dus la decesul pacientei. Singura solutie care se impunea era o interventie chirurgicala de explorare si de extirpare. In aceste conditii, echipa de chirurgi condusa de prof. dr. Fane Ghelase a decis internarea pacientei si inceperea pregatirilor care sa permita abordarea chirurgicala a cazului, cu riscuri minime pentru pacienta.Timp de zece zile s-a intreprins o campanie de recoltare de singe de la donatori. Pe parcursul unor proceduri de o asemenea anvergura este nevoie de o mare cantitate de singe, conditie sine-qua-non a unei operatii care trebuie sa corecteze tulburarile circulatorii intraoperatorii si inlocuirea singelui cu alti componenti care se pierd in perioada interventiei. Centrul de Recoltare, Conservare si Transfuzie a Singelui Dolj a reactionat exemplar: inclusiv dr. Sevastita Bran, directoarea Centrului, s-a deplasat in comuna Argetoaia si in Craiova. Treizeci de oameni, atit membri ai familiei femeii, cit si alte persoane au dat dovada de solidaritate.
4 august- ziua in care i-a fost salvata viata
Miercuri, 4 august, la Clinica de Chirurgie nr.1 a avut loc o premiera. Pacientei i s-a extirpat tumoarea gigantica, a carei greutate depasea 40 de kilograme. Tumoarea era situata abdominal si intra-abdominal, fiind denumita in literatura de specialitate ,,mixta- solida si lichidiana“. Echipa de chirurgi condusa de prof. univ. dr. Fane Ghelase a fost formata din medici tineri: dr. Adriana Badulescu, dr. Florin Cioara, dr. Sarmis Sandulescu, dr. Pantelie Nicolcescu si asistentii Mihai Vulpan, Lelia Boaba si Magda Savescu. Echipa a intrat in sala in jurul orei 9.00 si operatia s-a terminat in jurul orei 12.00. Formatiunea tumorala, care s-a dezvoltat in abdomennul pacientei de-a lungul timpului, s-a extins in asa masura, incit s-a lipit de organele interne ale pacientei. Chirurgii craioveni a trebuit sa acorde o foarte mare atentie indepartarii neoplasmului, fiind necesara foarte multa atentie si precizie in miscari, deoarece exista riscul ca un organ sa fie afectat. Asa ca totul s-a facut „la milimetru“. Cea mai mica miscare gresita putea declansa o hemoragie care putea pune in pericol viata omului de pe masa de operatie. Experienta si profesionalismul echipei conduse de profesorul Ghelase au avut un cuvint greu de spus.
Femeia nu mai putea sa respire bine si nici sa mearga…
Neoplasmul, ajuns la dimensiuni gigantice, „apasa“ pe diafragm, impiedica circulatia colaterala, astfel incit femeia nu mai putea nici sa mearga. Chirurgii au avut mult de munca: circulatia sanguina trebuia sa se adapteze si presiunea sa fie redusa treptat. Lichidul a fost inlocuit cu singe si plasma. Scoaterea unei formatiuni cu un asemenea volum implica si alte lucruri. Pentru a usura procedura si pentru ca pacienta sa nu ramina cu cicatrici imense, s-a incercat reducerea pe cit posibil a dimensiunilor tumoarei. Chirurgii craioveni au mai indepartat asemenea formatiuni tumorale, insa acestea nu depaseau zece kilograme. Bolnava a suportat foarte bine interventia si totul a decurs conform asteptarilor. La biopsia extemporanee cu raspuns imediat care a fost efectuata s-a ajuns la concluzia ca tumoarea era de natura benigna, spre norocul pacientei. Postoperator, pronosticul dat de profesorul Ghelase este pozitiv. Femeia se va face bine. Deja starea generala este foarte buna, pacienta se deplaseaza prin salon si este extrem de fericita ca a scapat de povara care i-ar fi curmat zilele. Datorita naturii formatiunii tumorale se pare ca extirparea este un eveniment national.