18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImaginatia traficantilor de masini nu are limite - limuzine BMW, cumparate cu acte false sau „furate“ cu acordul proprietarului

Imaginatia traficantilor de masini nu are limite – limuzine BMW, cumparate cu acte false sau „furate“ cu acordul proprietarului

Un BMW X3 si unul 530D, acestea sint cele mai recente „achizitii“ de lux ale autoritatilor romane de frontiera. Autoturismele a caror valoare cumulata trece lejer de 120.000 de dolari, se afla in custodia temporara a politistilor si vamesilor de la Bechet si Galati, care au descoperit ca masinile fusesera scoase ilegal din spatiul Schengen si tranzitau Romania pentru a fi, probabil, vindute la negru intr-una din tarile ex-sovietice.

Autoturismul BMW X3 a fost oprit la Vama Bechet din Dolj. Potrivit Inspectoratului General de Politie de Frontiera, masina era condusa de un cetatean strain, care s-a legitimat in timpul formalitatilor de intrare in Romania cu un pasaport turistic grecesc. Probleme au inceput imediat dupa aceea, cind, in timpul verificarii de rutina facute de politistul de frontiera, a iesit la iveala faptul ca documentul de calatorie era un fals grosolan, care nu indeplinea nici una dintre conditiile de forma si continut ale actelor de identitate emise de autoritatile de la Atena, fiind falsificat de la coperta pina la ultima fila. Situatia soferului s-a agravat si mai mult atunci cind echipa de control a descoperit ca in certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica „titular“, era mentionata o firma nemteasca de vinzari auto in leasing, societate care nu isi daduse acordul pentru scoaterea autoturismului de pe teritoriul Germaniei.

Pentru ca infractiunile comise de strain erau foarte grave, autoritatile au facut si un control amanuntit al bagajelor si al BMW-ului. Asa a fost gasit ascuns intr-o geanta de voiaj pasaportul valabil al barbatului, emis pe numele Kadim Y. de autoritatile turce. La audieri, el le-a spus anchetatorilor ca si-a cumparat pasaportul fals in timpul sederii in Germania si ca in baza lui a intocmit contractul de achizitionare in leasing a masinii.

„Dedicata” spatiului ex-sovietic

Cel de-al doilea caz s-a petrecut in Vama Galati, dar a avut „coordonate“ asemanatoare. Un cetatean strain, de aceasta data sirb, aflat la volonul unui BMW 530D, a fost oprit de la tranzitarea Romaniei, in urma verificarii certificatului de inmatriculare al masinii de catre echipa de control formata dintr-un politist de frontiera si un vames. Potrivit autoritatilor, respectivul act atesta ca autoturismul a carui valoare in vama se ridica la 60.000 de euro este proprietatea unui cetatean italian de la care soferul sirb nu avea procura pentru conducerea masinii in strainatate. Anchetatorii au cerut o verificare mai serioasa a masinii si asa s-a aflat ca si ea facea obiectul unui contract de leasing, semnat intre cetateanul italian si o firma de autoturisme specializata in vinzarile de acest tip.

Soferul oprit la Galati – Radoslav K., de 47 de ani, cetatean din Serbia-Muntenegru – a declarat ca masina nu este furata, ci „imprumutata chiar de la proprietar“, scopul fiind „o excursie prin spatiul ex-sovietic“.

Contactati de autoritatile romane, reprezentantii firmei italiene de leasing le-au cerut politistilor de frontiera sa retina masina, ca urmare a faptului ca fusesera incalcate prevederile contractului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS