27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalZborul „Scorpionilor Rosii“ - din transportoare blindate in brate incarcate cu buchete de flori

Zborul „Scorpionilor Rosii“ – din transportoare blindate in brate incarcate cu buchete de flori

Lacrimi de bucurie, flori si multa fericire, asta se putea vedea ieri-dimineata pe Aeroportul Craiova, unde primul esalon de 63 de militari craioveni reintorsi din misiunea irakiana a aterizat la bordul unei aeronave ROMAVIA.

Asteptati de familii, rude si prieteni, militarii craioveni au declarat ca misiunea nu a fost deloc usoara. Cei 63 de „Scorpioni Rosii“ din Craiova au fost inlocuiti marti de un prim detasament de 60 de militari din Bistrita, care vor indeplini timp de sase luni misiuni de paza si mentinere a pacii in regiunea Nasiria.

Luptatorii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova au dus la bun sfirsit misiunile incredintate in cadrul Operatiunii „Antica Babilonia“, reusind sa se faca remarcati in rindul militarilor coalitiei. La plecarea din Nasiria, militarii craioveni au fost salutati amical de aliati. Semne prietenoase au fost facute si de copiii, femeile si barbatii irakieni intilniti intimplator pe soseaua spre aeroport. Autobuzele sau masinile personale ale irakienilor, vechi, cu semne de rugina pe ele, aprindeau farurile pentru a saluta blindatele pe care flutura tricolorul.

63 dintre cei 405 „Scorpioni Rosii“ s-au imbarcat la bordul unei aeronave si au plecat spre casa

Ieri, la ora 7.00, pista Aeroportului Craiova era plina de buchete de flori, aduse de familiile militarilor craioveni. „De sase luni nu l-am auzit decit la telefon. Mi-e tare dor de el, a plecat sa ne fie mai bine si m-am temut de fiecare data cind auzeam de atentate la televizor. Imi pare bine ca se intoarce acasa“, a spus Simona Voicu, sotia unui militar. Pentru Simona, fiecare dintre cele 180 de zile a insemnat o eternitate. Pentru militarii craioveni, nimic nu a lipsit din ceea ce inseamna, in general, razboiul: tancuri grele americane, infanterie mecanizata britanica, divizii aeropurtate, demonstratie de forta. La citiva pasi de ei se inregistrau victime si de o parte, si de alta, pierderi colaterale civile. Desi atacurile cu mortiere au fost printre favoritele rebelilor irakieni, luptatorii craioveni au fost feriti de incidente grave. De altfel, una dintre cele mai mari realizari ale oltenilor a fost faptul ca populatia irakiana nu i-a privit cu ura.

Craiovenii au avut in Irak imaginea unor trupe romane de elita

La aterizarea aeronavei cu cei 63 de militari craioveni, toti cei aflati pe pista aeroportului au aplaudat si au izbucnit in urale. Trapa avionului s-a deschis si primii soldati olteni si-au facut aparitia. „A fost greu, nu putem spune ca nu a fost, dar sintem olteni si sintem campioni! A fost greu cu caldura, cu fortele rebele, dar bine ca nu ni s-a intimplat nimic“, au fost primele cuvinte ale caporalului Adrian Stoica. Craiovenii au avut in Irak imaginea unor trupe romane de elita, cu arme tinute in porturi din piele, care ar fi extrem de utile si camarazilor din tara, cu un alt mod de a intelege si a se supune disciplinei militare. In Irak, „Scorpionii Rosii“ au avut si misiunea de a pazi intrarea in tabara „White Horse“, cu santinele si un transportor blindat, avind armamentul de bord pregatit pentru tragere. Aici a fost cazarma unei unitati din compunerea faimoasei Garzi Republicane fidele lui Saddam Hussein. Timp de sase luni, a fost locul unde militarii italieni si romani au avut corturile si sala de mese. In perimetre separate era dispusa tehnica de lupta, cu insemnele steagurilor romanesti si italiene.

Craiovenii si-au cistigat faima inca din timpul misiunilor din Afganistan, locul unde au fost botezati „Scorpionii Rosii“ de americanii prezenti la Kandahar si care n-au inteles ce inseamna „Neagoe Basarab“. Aria de responsabilitate a „Scorpionilor Rosii“, provincia Dhi Qar, are o suprafata de 5.600 kmp si o populatie de 550.000 de locuitori. In cele sase luni, craiovenii aflati in Nasiria au parcurs peste 400.000 km si au desfasurat peste o mie de misiuni de patrulare, escorta, control trafic mobil sau activitati in comun cu populatia civila.

Departarea de casa, cel mai greu de suportat

Mai multi factori au influentat rezistenta militarilor craioveni. Pe linga solicitarile teatrului de operatii, temperaturile de pina la 58 de grade Celsius, diferentele intre zi si noapte, praful, lipsa de umiditate, zgomotul le-au creat militarilor craioveni disconfort mai mult in primele zile. Dupa aceea, aproape totul a devenit obisnuinta. Mai dificil le-a fost sa consume pina la cinci litri de apa pe zi. Au biruit si canicula, mai dificil fiind in timpul misiunilor, cind partile metalice ale TAB-ului se incalzeau foarte tare. Pentru a tine legatura cu tara si cu cei dragi, „Scorpionii Rosii“ au folosit telefoanele cu cartela, care s-au dovedit cam scumpe in raport cu cit si cum se putea vorbi. Au apelat si la statie, vorbind la unitate, unde se puteau deplasa familiile celor care locuiau in Craiova. Cei care aveau acasa un calculator conectat la Internet au folosit acest mijloc de comunicare.

Un grad mare de dificultate a fost reprezentat de serviciul de paza, care se desfasura pe cicluri de sase ore. Succedarea rapida a sarcinilor (dupa iesirea din post plecau in misiuni de patrulare) a determinat un grad inalt de oboseala, cele mai grele momente fiind considerate cele de la inceputul misiunii, precum si cele de la sfirsit, cind abia asteptau sa plece spre casa.

„Scorpionii Rosii“ din Craiova au fost inlocuiti de militarii din Bistrita

„Dincolo de aspectul pur militar al misiunii, ajutorul acordat populatiei din provincie a fost, in permanenta, o prioritate pentru militarii craioveni“, a declarat maior Renato Nadolu, ofiterul de Relatii Publice al Brigazii 2 Infanterie Moto Rovine. Ajutoarelor umanitare li s-au adaugat misiuni care vizau stoparea si prevenirea crimei organizate si a traficului de armament, asigurarea securitatii magistralelor electrice si petroliere. Ei au contribuit si la repararea a doua scoli, proiecte in valoare de 40.000 de dolari, renovarea a doua spitale in valoare de 15.000 de dolari, precum si reparatii de strazi, sisteme de canalizare si cladiri ce apartin fortei de securitate irakiene. O alta misiune importanta a vizat recuperarea armelor antiaeriene aflate in posesia populatiei irakiene si antrenarea a doua plutoane din noua armata irakiana, ce va asigura in totalitate securitatea cailor rutiere din provincia Dhi Qar.

Acel du-te-vino al transportoarelor blindate, purtind steguletele diferitelor state din coalitie, le demonstrau in permanenta militarilor craioveni, daca mai era nevoie, ca se afla intr-o zona de razboi, chiar daca oficial fortele regimului dictatorial au fost spulberate. Hangarele goale, adapostind altadata avioanele de lupta ale armatei irakiene, stau marturie a unui timp care va fi evocat doar in cartile de istorie. Cei 63 de „Scorpioni Rosii“ din Craiova au fost inlocuiti marti seara de un prim detasament de 60 de militari din Bistrita, care vor indeplini timp de sase luni misiuni de paza si mentinere a pacii in regiunea Nasiria.

Militarii bistriteni au preluat de la colegii craioveni nu numai misiunile de lupta, ci si armamentul greu, luat, in urma cu o jumatate de an, de la militarii din Batalionul 811 Infanterie din Dej. Pentru militarii craioveni, participarea la misiunea din Irak a insemnat un cistig, atit in plan material, cit mai ales personal si profesional. „A fost greu, dar sintem olteni si sintem campioni!“, se pare ca a fost deviza lor, timp de sase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS