Nu o data s-a demonstrat ca SNCFR este una dintre cele mai mari companii unde zeci de miliarde de lei sint aruncate pe fereastra. Jocurile sint simple. Compania plateste lefuri grase la sefi si preturi enorme pe produsele achizitionate… Despre furnizori, numai de bine! Aplicind aceeasi politica financiara, in cadrul Regionalei CFR Craiova lucrurile au sarit calul rau de tot.
Un WC cit o garsoniera
In urma cu trei ani, Regionala Craiova facea o investitie de proportii. Unei firme din Pitesti i-au fost comandate 84 de toalete ecologice, destinate statiilor regionalei. Nimic anormal pina in acel moment, numai ca CFR-ul a platit 58 de milioane de lei pentru fiecare cabina. Pentru comparatie, amintim ca in perioada respectiva pretul unei garsoniere din Craiovita Noua era de aproximativ 60 de milioane de lei. Pina in prezent, din intreaga comanda au fost aduse 75 de cabine. Numai noua din acestea au fost montate si date in folosinta publicului calator. Restul se degradeaza continuu, arse de soare si prinse de buruieni sau inghetate in nameti, de aproape trei ani. Mai mult, unele au ajuns depozit de lemne de foc, iar altele, ascunzisuri pentru salariatii CFR, in care pot sa traga cite o dusca fara sa-i vada sefii. Altele zeci de toalete ecologice „alb – visinii“, care sint insirate si abandonate de-a lungul sinelor de cale ferata de la periferia Craiovei, au fost pur si simplu distruse de indivizi iresponsabili. In paralel, publicul calator urineaza in boschetii de pe raza respectivei regionale, chiar daca este vorba de statia CFR Craiova. Conducerea regionalei nu stie ce sa spuna despre aceasta situatie.
„Barul“ din WC
Luat cam prin surprindere, Gheorghe Borontea, sef divizie patrimoniu, in curtea carei divizii am gasit toaleta transformata in… „bar“, a spus: „Toaletele n-au fost cumparate la <<poezie>>, ci vor ajunge toate la destinatie. Dar sintem convinsi ca nu vor rezista prea mult timp. Luni vom analiza ce se intimpla cu toaletele si vom lua toate masurile“. Toate acestea au fost spuse din birou, fara ca seful Diviziei de Intretinere si Reparatii Bunuri Patrimoniale sa vada situatia de pe teren inaintea noastra, unde, asa cum am aratat, miliardele de lei sint aruncate pe apa simbetei. Imaginile nu mai au nevoie de comentarii. De fapt, toaletele ecologice reprezinta doar o mica parte din jaful din cadrul regionalei. Multor angajati ai SNCFR nu le vine sa creada ca o cutie de fibra de sticla costa cit o garsoniera. Documentele confirma acest lucru in mod indubitabil.