10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopil de cinci ani impuscat in frunte

Copil de cinci ani impuscat in frunte

• Un copil de sapte ani din comuna doljeana Rojiste l-a impuscat in cap pe fratele sau de cinci ani, folosind o arma cu aer comprimat • Arma folosita i-a apartinut unui fost gardian de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, care s-a sinucis cu doua luni in urma, fiind primita de pomana de varul minor al celor doi copii de la vaduva gardianului

La Spitalul de Urgenta Craiova a fost adus de parinti, miercuri dupa- amiaza, un copil de cinci ani impuscat in cap. Micutul Gabriel Ghita prezenta o plaga in mijlocul fruntii, produsa de o alica provenita dintr-o arma cu aer comprimat. Baietelului i-a fost extras corpul metalic, a fost pansat, apoi s-a intors acasa impreuna cu parintii sai. Starea sa nu impunea internarea in spital, copilul dovedindu-se – la propriu – tare de cap, pentru ca nu s-a ales in urma impuscaturii decit cu o zgirietura in mijlocul fruntii.

„Fara sa vrea, a pus mina pe tragaci si l-a impuscat pe frate-sau“

Povestea ranii lui Gabriel Ghita, de cinci ani, din satul Timburesti al comunei doljene Rojiste, este oarecum incurcata. Pe de-o parte, pentru ca l-a impuscat fratele sau, Valentin, in virsta de sapte ani. „Miercuri, pe la prinz, eu eram la bucatarie si i-am lasat pe cei doi baieti ai mei cu nepotu-meu de 16 ani, care venise sa vada desenele animate la noi la televizor. Nepotu-meu avea cu el o pusca cu aer comprimat, pe care a lasat-o pe pat. Al mare al meu, Valentin, era curios si a pus mina pe pusca, fara sa stie ca e incarcata. Fara sa vrea, a pus mina pe tragaci si l-a impuscat pe Gabriel, frate-sau, in frunte“, povesteste Mariana Ghita, mama celor doi baieti.

Posesorul armei cu aer comprimat amintite este Ionut Marian Baltaretu, de 16 ani, din aceeasi localitate, varul celor doi baieti. Arma o avea de vreo doua saptamini, fiind… primita de pomana de la o craioveanca. „Baiatul meu s-a dus pe la familia Ghita sa se uite la televizor. Nu stiu daca e legal sau nu sa aiba pusca, pentru ca noi sintem niste tarani simpli si n-avem cunostinta de asa ceva. Nu stiam ca n-are voie sa umble cu o arma ca asta, ca nu i-as fi dat voie cu ea. N-am cumparat pusca, am primit-o de pomana de la o femeie care sta in Craiova, dar este de loc de la noi din sat“, spune Gheorghita Baltaretu, mama adolescentului care poseda ilegal arma cu aer comprimat.

O arma data de pomana unui minor

Arma cu aer comprimat are si ea povestea ei. Pina acum vreo doua luni i-a apartinut in mod legal lui Grigore Popescu, de 35 de ani, gardian la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova. Subofiterul a murit pe 22 mai, fiind gasit de sotia lui si fiica lor de noua ani spinzurat de teava de gaze la domiciliul lor din blocul E 12 din cartierul craiovean Rovine. Cu vreo doua saptamini in urma, Daniela Popescu, vaduva gardianului de la penitenciar, i-a facut fostului sau sot pomana de sase saptamini, ocazie cu care a impartit rudelor si cunostintelor unele din bunurile care i-au apartinut lui Grigore Popescu. Asa a ajuns arma cu aer comprimat la vecinul de la tara al vaduvei. Ionut Marian Baltaretu s-a bucurat cind a primit-o si chiar a ajuns sa fie invidiat de prietenii din sat, pentru ca isi putea face de cap cu arma. Se distra cu ea impuscind ciori, vrabii si gugustiuci, ori tragind la tinta, spre deliciul spectatorilor mai mici sau mai mari. Nimeni, nici macar cei din familie, nu i-au spus insa ca, fiind minor, nu are voie sa puna mina pe o arma cu aer comprimat. Nimeni nu l-a urecheat, nimeni nu i-a luat-o din mina, nimeni nu i-a interzis sa o foloseasca. Din aceasta cauza, un copil de cinci ani ar fi putut sa sufere, poate, toata viata.

„Bine ca s-a terminat asa…“

Povestea s-a terminat, din fericire, cu bine pentru victima. Baietelul de cinci ani va ramine ceva vreme cu o cicatrice pe frunte si cu o amintire neplacuta. „Noi n-avem nici o pretentie de la nepotu-meu. Bine ca s-a terminat asa si ca fiu-meu al mic n-a fost nimerit, Doamne fereste, in ochi, sa ramina orb“, a mentionat Mariana Ghita.

Pina una- alta, politia continua cercetarile in acest caz, nefiind exclus sa se lase cu citeva dosare penale pentru cei implicati. Ionut Marian Baltaretu si parintii lui va trebui oricum sa dea socoteala pentru detinerea fara drept a armei cu pricina – fie ea si o pusca cu aer comprimat marca NORCONIA de calibrul 5,5 mm, pe care politistii au si confiscat-o. In functie de numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate baietelului ranit, nu este exclus ca posesorul pustii sa raspunda si pentru vatamare corporala. Cit despre cea care a gasit de cuviinta sa-i dea de pomana unui minor o arma pe care nu o poate detine decit un major, ramine de vazut daca oamenii legii ii vor gasi vreo vina pentru cele intimplate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS