13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Caldura mare!

Victime printre craioveni

Zeci de craioveni au ajuns ieri la Spitalul de Urgenta Craiova, din cauza caldurii. Cei mai multi dintre ei, persoane de virsta a treia cu probleme cardiace, au suferit decompensari din cauza temperaturilor ridicate. Potrivit cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanta Dolj, cele mai frecvente complicatii sint hipertensiunea arteriala si accidentele vascular-cerebrale. Alte afectiuni favorizate de temperaturile ridicate, intilnite la toate categoriile de virsta, sint lipotimiile si spasmofiliile. Pentru protejarea organismului, medicii recomanda evitarea plimbarilor intre orele 10.00 si 17.00 sau, daca este obligatoriu sa iesim din casa, trebuie sa avem palarii si ochelari de soare. Colicile renale provocate de deshidratarea brusca a organismului pot fi evitate prin consumarea a peste doi litri de lichide pe zi.

Temperaturile ridicate fac ravagii si in Gorj

Serviciul de Ambulanta Gorj a avut, in ultimele doua zile, 14 solicitari de la persoanele cu afectiuni cardiace din cauza caniculei. Potrivit directorului Ambulantei, Jeana Prejbeanu, cazurile unde s-a intervenit au constat in infarcturi si accidente vasculare. „Avem sase-sapte echipaje care sint pregatite sa intervina in fiecare zi. In ultimele sapte zile am avut 500 de solicitari“, a precizat Jeana Prejbeanu.

Canicula in Mehedinti

Sistemul de gospodarire a apelor Mehedinti a transmis joi o avertizare catre toate institutiile publice, precum si catre populatia judetului ca joi, 8 iulie, vineri, 9 iulie, si simbata, 10 iulie, se vor inregistra cele mai ridicate valori termice. Temperaturile maxime vor fi peste 30 de grade Celsius, atingind local, in jumatatea sudica a regiunii, valori de 37 – 38 de grade Celsius. Noaptea, temperatura aerului va fi mai mare de 20 grade Celsius. Indicele de temperatura si umezeala va atinge si chiar va depasi pragul critic de 80 de unitati.

In astfel de situatii, angajatorii sint obligati sa scurteze programul de lucru celor care muncesc in conditii grele si sa le ofere salariatilor apa minerala. Conform legii, daca temperaturile ajung la 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa scurteze programul de lucru angajatilor si trebuie sa ofere fiecarui salariat doi litri de apa minerala pe zi. Patronii care nu respecta aceste prevederi legale risca amenzi cuprinse intre 15 si 25 de milioane de lei.

Caldura pune probleme soferilor

Reprezentantii Biroului Politiei Rutiere Craiova atrag atentia conducatorilor auto despre problemele pe care le pot avea la volan din cauza temperaturilor ridicate care se inregistreaza in aceste zile. „Asfaltul partii carosabile se inmoaie, aderenta rotilor autovehiculelor fiind mai mica. De asemenea, presiunea in pneuri creste o data cu cresterea temperaturii mediului ambiant, ceea ce poate duce la explozia vreunui cauciuc si pierderea directiei de mers, fapt care se poate solda cu accidente grave de circulatie. Trebuie mentionat faptul ca soferii, in special cei care conduc masini neechipate cu instalatii de aer conditionat, obosesc mai repede la volan decit in conditii normale, fapt care atrage dupa sine scaderea atentiei si diminuarea reflexelor. Toate aceste cauze pot sta la baza producerii unor accidente rutiere, tocmai din acest motiv le recomandam soferilor mai multa prudenta la volan“, a precizat inspectorul Costel Preda, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS