16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrefectul de Gorj i-a pazit pe sotii Ceausescu cu arma in mina si a asistat la executia acestora

Prefectul de Gorj i-a pazit pe sotii Ceausescu cu arma in mina si a asistat la executia acestora

Prefectul judetului Gorj, Mugurel Surupaceanu, este cel mai tinar reprezentant al guvernului in teritoriu, acesta avind doar 34 de ani. In ciuda acestui lucru, el a luat parte la unul dintre cele mai importante si, in acelasi timp, controversate evenimente din istoria tarii: revolutia din decembrie ’89.

Mugurel Surupaceanu isi efectua in decembrie ’89 stagiul militar la Unitatea de artilerie antiaeriana de la Tirgoviste, locul unde au fost adusi, judecati, condamnati si executati sotii Ceausescu. Prefectul de Gorj a participat sau a asistat la toate aceste momente istorice. El a pazit, timp de trei ore, cu arma in mina, incaperea in care se afla cuplul Ceausescu. „Am fost adus sa pazesc cladirea, pentru ca eram considerat un om de incredere. Ni s-au dat limite foarte stricte de paza, in consemn, si nu puteau sa intre decit citeva persoane, pe care le stiam noi si care aveau o anumita parola. Au fost adusi intr-un TAB si inchisi intr-o camera mai izolata. In timp ce efectuam serviciul de paza, cineva le-a adus mincare si s-a deschis usa. Atunci i-am vazut. Imaginea lor mi-a ramas in memorie. El statea pe marginea unui pat si era foarte abatut.. A ridicat privirea cind a vazut ca se deschide usa. Am stat trei ore la usa camerei in care se aflau sotii Ceausescu“.

„Ceausescu a murit demn“

Mugurel Surupaceanu a asistat si la executia celor doi dictatori. Acesta spune ca Nicolae Ceausescu a murit demn: „Am vazut cind au fost executati. Plutonul de executie a fost format din doi parasutisti. El a murit foarte demn. A cazut in genunchi, iar ea a cazut intr-o parte. De fapt, ea a vociferat mereu la executie si ii spunea ceva lui. Erau legati cu miinile la spate. Inainte de a muri, Ceausescu a strigat: «Mor pentru popor!». Dupa ce au fost executati, starea de spirit in unitate era de usurare. Macelul s-a si oprit dupa aceea. Cele doua trupuri au fost invelite in doua prelate si urcate in elicopterul cu care a venit completul de judecata“.

Prefectul Surupaceanu a fost lovit de o schija la un deget

Multi dintre colegii de armata a lui Mugurel Surupaceanu au murit sau au fost raniti in perioada acelor evenimente. Prefectul chiar a fost lovit la un deget de o schija: „A fost o grenada care a explodat in mijlocul cimpului. Am fost ranit de o schija, care mi-a ajuns in mina. A fost o rana usoara. Am primit ingrijiri medicale, dar nu mai exista anestezic, din cauza foarte multor rani care au aparut. Am fost operat pe viu. Mi-a fost scoasa schija si am fost cusut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS