10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPreotul Belgiu, judecat pentru fals intelectual si abuz in serviciu

Preotul Belgiu, judecat pentru fals intelectual si abuz in serviciu

Preotul Antonica Belgiu, din comuna Farcasesti, judetul Gorj, a fost trimis in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj pentru ca, in perioada in care a ocupat functia de primar al localitatii, a prejudiciat bugetul comunei cu aproape 600 de milioane de lei. Acesta a dispus efectuarea de plati catre mai multe firme, pentru o serie de lucrari de constructii si betonari de drumuri, care, potrivit expertizelor, au fost supraevaluate, iar calitatea acestora era necorespunzatoare. Anchetatorii au stabilit ca lucrarile au fost atribuite fara respectarea legii.

Fostul primar al comunei gorjene Farcasesti, preotul Antonica Belgiu, este judecat pentru fals intelectual si abuz in serviciu contra intereselor publice. Alaturi de acesta, a mai fost trimis in judecata si administratorul firmei EL GRECO din Tirgu Jiu, Gheorghe-Andrei Barna, pentru fals material in inscrisuri materiale, uz de fals si abuz in serviciu. Aceasta a obtinut, fara organizarea de licitatii sau selectie de oferte, asa cum cere legea, mai multe lucrari pe raza comunei Farcasesti.

Potrivit rechizitoriului intocmit de prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, situatiile de lucrari intocmite de administratorul firmei EL GRECO, Gheorghe-Andrei Barna, au fost „umflate“ cu diverse cantitati de materiale de constructii, iar facturile emise in baza acestora au fost acceptate la plata de primarul de atunci, Antonica Belgiu. Astfel, pentru betonarea unui drum comunal, Primaria Farcasesti a platit in plus aproape 80 de milioane de lei pentru lucrari neexecutate, iar drumul nu corespunde din punct de vedere calitativ, dupa cum rezulta din expertiza tehnica, constructia nefiind terminata nici pina in prezent. De asemenea, pentru amenajarea unei sali de sport, Primaria Farcasesti a platit firmei EL GRECO cu 80 de milioane de lei mai mult decit valoarea reala a lucrarii.

Preotul, complicele afaceristului

Procurorul Mota a stabilit ca preotul-primar si afaceristul au „lucrat“ mina in mina: „In urma controlului Camerei de Conturi Gorj, precum si a efectuarii expertizelor tehnice contabile in cauza, s-au constatat numeroase incalcari ale legii cu privire la atribuirea acestor lucrari, executia lor, receptia lucrarilor executate si efectuarea platilor catre constructori. Din verificari, a rezultat ca plata sumelor de bani s-a datorat, in mod nejustificat, indeplinirii defectuoase a atributiilor de serviciu de catre Antonica Belgiu. Acesta, in complicitatea cu Andrei-Gheorghe Barna, a incalcat dispozitiile legale referitoare la modul de receptionare, de decontare a lucrarilor finantate din fonduri publice“, se spune in materialul de trimitere in judecata. In cursul anului 1999, s-au efectuat plati, prin ordine de plata si procese-verbale de compensare, catre firma EL GRECO, in valoare de aproape trei miliarde de lei. Antonica Belgiu a fost membru si chiar presedinte in comisiile de receptie pentru toate lucrarile executate si avea obligatia sa constate eventualele deficiente.

Firma EL GRECO se ocupa in prezent de introducerea retelei de gaze

Cu toate ca firma El GRECO a prejudicat bugetul comunei Farcasesti cu aproape 600 de milioane de lei, aceasta continua sa efectueze lucrari pe raza localitatii. Actualul primar, Constantin Pirvulescu, a spus ca societatea se ocupa de introducerea retelei de alimentare cu gaze: „Lucrarea a inceput in 1998. Nu stiu valoarea exacta a lucrarii, dar , in orice caz, este de citeva miliarde de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS