16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoar PD, PNL si PND au primit donatii in campania electorala

Doar PD, PNL si PND au primit donatii in campania electorala

In campania electorala recent incheiata, numai trei partide ar fi primit sponsorizari in bani, conform Curtii de Conturi Olt. Cele trei partide care si-au declarat pina in prezent sumele primite ca donatii sint PNL, care a primit 161,5 milioane de lei, PD – 125,9 milioane de lei si Partidul Noua Democratie – zece milioane de lei. Potrivit Legii nr. 43/2003, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniei electorale, contributiile primite dupa deschiderea campaniei electorale de la persoanele juridice sau fizice pot fi folosite pentru activitatea mentionata a unui partid numai daca, in prealabil, acestea sint declarate Curtii de Conturi de catre mandatarul financiar.

Potrivit legii, in maximum doua saptamini de la publicarea rezultatului alegerilor locale, partidele care au avut candidati in campania electorala sint obligate sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale efectuate in timpul campaniei. Nedepunerea acestor documente se sanctioneaza cu amenda de la 30.000.000 la 300 de milioane de lei. Validarea mandatelor candidatilor declarati alesi este conditionata de depunerea, in termenul legal, a raportului financiar privind campania electorala. Pina in prezent, in Olt nu au declarat sumele primite drept donatie nici unul dintre cei 82 de candidati independenti care au luptat pentru o functie in administratia publica locala.

Curtea de Conturi Olt nu a aplicat nici o sanctiune pentru nerespectarea Legii nr. 43/2003, deoarece inspectorii financiari nu au primit nici o sesizare ca s-ar fi incalcat prevederile legii. Curtea de Conturi Olt va verifica situatiile contabile ale tuturor partidelor politice pina la sfirsitul primului trimestru al anului viitor, dupa incheierea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din toamna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS